data cu inceperea toamnei, companiile care se ocupa cu securitatea informatica s-au apucat sa contabilizeze virusii sau alte programe (nu va ganditi la soft-uri cu vulnerabilitati!) create pentru "nelinistea" calculatoarelor.

Dupa raportul Symantec aparut cu cateva zile in urma, a venit randul celor de la McAfee sa prezinte situatia la virusi si alte atacuri informatice, un studiu preluat si de BBC on-line.

Astfel, ultima varianta a virusului "Sdbot" a devenit, dupa calculele expertilor McAfee, "inamicul" cu numarul 100.000. De fapt este vorba despre un vierme care, odata instalat in calculator, lasa deschisa o "portita" (backdoor) pentru accesul hackerilor,

PC-ul atacat devine o baza de lansare a mesajelor spam, dar si pentru alti virusi.

DICTIONAR "DE AMENINTARI". In raportul McAfee, privind amenintarile la adresa securitatii electronice au fost inclusi virusi, Troieni, viermi, dar si programe de "spionare" gen adware si spyware.

Purtatorul de cuvant McAfee, Vincent Gullotto, a declarat ca programele adware si spyware intra in categoria "Potentially Unwanted Programs" deoarece multe persoane devin victime ale acestora fara sa stie ce li s-a instalat, de fapt, in calculator.

Odata instalate in computer, programele "adware" va deschid ferestrele publicitare pop-up din clipa in care intrati pe net, in timp ce programele "spyware" va monitorizeaza activitatea pe Internet sau ceea ce faceti pe calculatorul personal.

Conform McAfee, zilnic apar, in medie, 35 de noi virusi sau variante ale altora deja aparuti in "circuitul" retelei mondiale.