Pe parcursul mai multor episoade, ziarul ZIUA a dezvaluit conexiunile din reteaua mafiota al carui nucleu il formeaza grupul VGB. Legaturile acestora pornesc din celulele cu gratii ale Penitenciarului Rahova si Jilava si ajung pana in birourile Casei Albe si Cotrocenilor. Filiera are o singura menire: sa produca bani si sa achizitioneze cat mai mult din piata de titei din Romania.

Actuala conducere a tarii a permis nejustificat extinderea acestui "cancer" a carui paguba in economia nationala este de ordinul sutelor de mii de miliarde de lei.

ZIUA va prezinta in exclusivitate un document obtinut de la serviciile straine specializate in monitorizarea spalarii banilor si a retelelor mafiote, cu scopul de a expune public felul in care timp de ani de zile oameni importanti din Romania au colaborat cu mafiotii pentru averi si putere.

Din schema prezentata alaturat lipsesc multe nume pe care ziarul ZIUA le-a pomenit de-a lungul investigatiei publicate in urma cu doua saptamani, doar pentru ca rolul lor a fost episodic si nu sunt membri permanenti ai retelei "Nufarul".

Va prezentam aceasta schema fara nici o adaugire, asa cum ne-a fost remisa si noua, cu scopul de a ilustra legaturile de afaceri si intinderea retelei care este raspandita pe trei continente si in paradisurile fiscale ale Caraibelor.

Nucleul mafiei - VGB

Conform serviciilor secrete straine si investigatiei ziarului ZIUA, nucleul increngaturii de interese este firma VGB Invest SRL. Actionariatul acestei firme, disimulat prin participarea unor alte persoane juridice la decizii, este format, in mod real, din Octavian Iancu, Emil Rosianu, Iulian Mavlea si Constantin Margarit.

Aproximativ 55% din VGB Invest este controlat de VGB Oil, impartit la randul lui, pe hartie, intre Eugeniu Iancu, ruda a fratilor Marian si Octavian Iancu, si Maria Cozianu, un personaj de paie fara prea multa putere de decizie in trustul VGB. Din VGB Oil pleaca interesele si participarea "Elefantilor" in societatea CAROM unde detin 43%.

Partenerul fratilor Iancu in CAROM este nimeni altul decat miliardarul timisoarean Ovidiu Tender care are suprematia firmei din Bacau prin societatea TENDER SA. Prin aceeasi societate, Ovidiu Tender are in mod direct interese in firma TOP OIL din Bucuresti, alaturi de VGB Invest. Conform Registrului Comertului, firma TOP OIL nu are nici un angajat, dar are o cifra de afaceri de 8.172.750.000 lei.

Probabil ca "Elefantii" si complicii lor au inventat un "perpetuum mobile" in domeniul profitului economic!

Capo di tutti capi

Abandonam un moment explicarea relatiilor "comerciale" din firmele "Elefantilor" pentru a va aduce in atentie relatiile politice de care beneficiaza fratii Iancu. Ovidiu Tender este mai mult decat un om de afaceri de succes. Este un personaj pe care serviciile secrete straine il trateaza cu multa condescendenta si il situeaza in varful piramidei retelei "Nufarul".

Relatia dintre Ovidiu Tender si inaltul reprezentant al NATO Jan Willem Matser a fost intens comentata de presa nationala si straina. Putin lucruri se stiu insa despre cei 200 de milioane de dolari pe care oficialul NATO i-a oferit miliardarului timisorean pentru achizitia trustului TENDER SA.

Conform investigatiilor preliminare, abandonate de procurorii europeni din "lipsa de probe", banii i-au venit lui Matser din Columbia - patria drogurilor. De acolo, banii urmau sa fie depusi in conturile lui Tender. Dupa arestarea lui Matser, nimeni nu a mai precizat unde au fost trimisi banii, dar cert este ca Tender a pierdut afacerea vietii lui in cazul achizitionarii Petrom.

"Capo di tutti capi" este cel care l-a introdus in afacerile din Romania pe Matser.

Acest personaj si Matser au gandit un plan diabolic de subjugare a economiei nationale: Project Freedom! Planul a cazut pentru ca anchetatorii occidentali au interceptat cateva faxuri din biroul lui Matser in care acesta negocia cu anumite persoane din Columbia furnizarea unei importante cantitati de valuta prin intermediul unui traficant de droguri.

Nici macar procurorii europeni nu au avut curajul sa afle despre ce este vorba pana la capat in aceasta tenebroasa afacere. Iata ce scria un "NRC Handelsblad": "Operatiunile lui Willem Matser in Romania raman neexplicate - Procurorii au cerut o pedeapsa de trei ani si jumatate pentru fostul consilier NATO. Contactele sale cu ministrii romani raman in afara dosarului de judecata".

Damaroaia - Londra si retur

In Reteaua "Nufarul" mai exista un personaj marcant implicat atat in traficul de droguri, cat si in afaceri necurate alaturi de fratii Iancu si Tender. Numele sau este Vasile Frank Timis. A fost condamnat de doua ori de catre australieni pentru detinere de droguri in vederea comercializarii. Legatura cu Tender se realizeaza prin firma canadiana Gabriel Resources (n.red.

societatea care detine afacerea Rosia Montana) unde Timis ocupa functia de vicepresedinte, iar Tender pe cea de director. Timis este coordonatorul retelei pe teritoriul britanic prin partenerul sau de afaceri care este Stephen George Roman. Acesta nu este nimeni altul decat cel care a incercat furtul OLTCHIM.

Printre alte functii in filiera mafiota, Stephen Roman este si presedintele firmei canadiene EXALL, cea care a incercat sa preia, in urma cu doi ani, Combinatul Petrochimic Oltchim.

Privatizarea Oltchim, prin Exall, s-a dovedit a fi un rasunator esec, iar astazi statul roman se judeca cu firma canadiana din cauza unui mic incendiu care a avut loc in combinat cu doar 48 de ore inainte ca firma EXALL sa plateasca noua milioane de dolari statului roman.

Incidentul, nesolutionat pana astazi, i-a oferit firmei lui Roman posibilitatea neonorarii contractului de privatizare si a blocat definitiv privatizarea OLTCHIM.

Stephen Roman mai detine functiile de director in cadrul companiilor INKTREND si European Hydrocarbons, ambele din Marea Britanie. Aceasta ultima firma o are drept secretara pe Angela Louise Winn care detine totodata si functia de administrator la renumita societate britanica BALKAN PETROLEUM, cea care controleaza 48% din RAFO.

In BALKAN PETROLEUM, 49% din actiuni sunt detinute de VGB Invest, cu sediul in cartierul bucurestean Damaroaia, acolo unde colegii nostri au fost agresati, iar postul de director in BALKAN PETROLEUM este detinut de cel mai influent "elefant": Marian Iancu - creierul mafiotilor de la VGB.

BALKAN PETROLEUM - nodul gordian al mafiotilor

Conform expertilor straini, firma inregistrata in Marea Britanica sub numele de BALKAN PETROLEUM reprezinta punctul de plecare a zeci de conexiuni cu personaje cheie in sistemul mafiot intemeiat de VGB - TENDER - TIMIS. Din aceasta firma fac parte sau au ocupat functii de conducere mai multi indivizi dubiosi ale caror conexiuni se opresc in luxoasele birouri ale Cotrocenilor.

Astfel, directorul firmei BALKAN PETROLEM si implicit cel care detine suprematia la RAFO, se numeste Liana Radu. Aceasta femeie a fost surprinsa, de catre ziaristii de la "Jurnalul National" conducand un luxos Audi A4 gri-metalizat cu numarul de inmatriculare B-26-ZRB. Masina era furata din Iugoslavia si apartinea de fapt lui Deters Andjelija, care a declarat-o furata in iulie 2001.

Limuzina era inmatriculata insa pe numele Mirelei Nistoroiu, sefa de cabinet a lui Dan Iosif, consilier de stat al presedintelui Romaniei, cel care a primit 500.000 de dolari cadou de la "Elefanti". Contactata telefonic, secretara lui Dan Iosif a declarat: "intr-adevar, masina este inmatriculata pe numele meu, insa eu i-am vandut-o Lianei Radu.

Nu am avut timp sa facem actele si oricum am incredere in Liana Radu. Suntem bune prietene. Sefa de cabinet a lui Dan Iosif a refuzat insa sa spuna cine i-a facut cadou o masina ce valoreaza 40.000 de euro.

Liana Radu mai detine o functie: responsabil cu platile in firma britanica CENTRAL EUROPE PETROLEUM. Aceasta societate detine 49% din BALKAN PETROLEUM si este detinuta in totalitate de o firma off-shore din Jersey: RATHBONE FIDUCIARES JERSEY. Secretariatul pentru firma britanica CENTRAL EUROPE PETROLEUM este asigurat tot de o firma off-shore, tot din Jersey: RATHBONE SECRETARIES JERSEY.

Pe parcursul investigatiei noastre am descoperit un fapt socant: numele RATHBONE este sinonim cu cel al lui Frank Timis, amicul lui Tender. Toate firmele lui Timis s-au nascut dintr-o singura societate: RATHBONE. Din aceasta firma s-au nascut zeci de alte societati cu directori de paie si conturi in Caraibe.

Prin aceasta metoda de disimulare a devenit Frank Timis actionar la RAFO si Rosia Montana.

Oamenii de paie

Urmarind atent schema intocmita de serviciile occidentale cu privire la acest sistem mafiot de prejudiciere a statului roman, observam ca punctele cheie sunt detinute de persoane care pot disparea oriunde in lume, indivizi cu o identitate dubioasa si cu depozite bancare in paradisuri fiscale.

Un astfel de individ este Frank David Wheatley, fost manager al EUROPEAN GOLDFIELDS, vicepresedinte al GABRIEL RESOURCES si director adjunct la REGAL PETROLEUM PLC.

Christopher David Grannell este un alt om de paie infiltrat in schema. El este fostul director al BALKAN PETROLEUM, actual director in INKTREND si EUROPEAN HYDROCARBONS alaturi de Stephen Roman, director in firma care detine afacerea Rosia Montana, EUROPEAN GOLDFIELDS si consultant financiar in REGAL PETROLEUM PLC din Marea Britanie.

Acum cativa ani, Frank Timis a tarat Romania intr-un conflict cu cea mai mare firma din domeniul gazelor naturale, Gazprom. Firma ruseasca i-a trimis o scrisoare fostului prim-ministru Mugur Isarescu in care a spus ca firma Regal, in cooperare cu mafia ucraineana, fura gaze din conductele Gazprom care traverseaza Ucraina si apoi le vand Romaniei.

Frank Timis sustinea la acea vreme: "A fost o strategie de-a lor. Eu si cu presedintele ucrainean Kucima i-am convocat la o intalnire pentru a lamuri problema. Nu a venit insa nici un reprezentant al Gazprom. Va dati asadar seama." Din aceasta declaratie socant nu este cine pe cine fura, ci tupeul lui Timis cand afirma: "Eu si cu presedintele ucrainean Kucima i-am convocat...".

In aceeasi afacere "Regal" este implicat si Tender, prin firma sa "Prospectiuni SA".

Jorge Luis Montilla Rivera si Carlos Apodaca sunt alte doua personaje, pe post de avocati, care reprezinta, alaturi de doua firme off-shore din insulele Nevis, interesele unor periculosi afaceristi romani: Corneliu Iacubov si Viorel Hrebenciuc.

Cei doi avocati, Rivera si Apodaca, sunt directori in firma CANYON SERVICOS detinuta in egala masura de firmele MERRYDOWN si MEADOWSIDE MANAGEMENT din Insulele Nevis. CANYON SERVICOS detine la randul ei 42% din RAFO. Acesta este parteneriatul Tender-VGB-Iacubov-Hrebenciuc.

Dupa vicepresedintele american Dick Cheney, fostul sef al companiei HALLIBURTON (n.red. cea care a pierdut licitatia Petrom), ale carui relatii cu Tender le-am dezvaluit anterior, acum apare presedintele ucrainean Kucima brat la brat cu Timis.

In aceasta situatie, raportul serviciilor occidentale care au intocmit schema de mai sus este incredibil si ilustreaza politica unor personalitati intangibile care se folosesc de banii proveniti din economia romana pentru scenarii personale de inavutire.