Vezi cateva dintre spoturile supuse diferitelor presiuni:

1. Spotul cenzurat la Evenimentul Zilei (spot radio)

2. Spotul la coniacul Unirea - interzis, cu revenire ulterioara asupra deciziei

3. Spotul Nu da spaga s-a lasat cu indicatii pretioase

4. ***Forum: mai stii si altele?

RAC mimeaza europenismul

Consiliul Roman pentru Publicitate, adica RAC (dupa acronimul in engleza) s-a infiintat in 1999 si de atunci pana acum a cooptat 19 membri (potrivit site-ului lor, pentru ca RAC nu ne-a raspuns).

Cine sunt cei 19 membri ? Cu exceptia a trei agentii (Scala Thompson Communication, TBWA Bucharest, Lowe Partners), restul pot juca pe piata publicitatii doar rolul de clienti. Aruncam un ochi prin Europa. Intr-adevar, pe pietele europene (Marea Britanie, Olanda) exista asemenea organizatii care produc reguli pentru piata.

Cu o singura mica deosebire. In exterior, aceste organizatii sunt reprezentative, credibilitatea lor nu le-o da un protocol cu Consiliul National al Audiovizualului (echivalentul acestei instituii in tarile lor, mai exact).

Dimpotriva, credibilitatea si-o castiga prin faptul ca in componenta lor intra majoritatea organizatiilor care ACTIVEAZA in piata publicitatii, dupa cum sunt reprezentati atat clientii, cat si societatea civila.

Dar ce face concret RAC ?

Infiintat in '99, RAC functioneaza efectiv din 2001, timp in care a luat "peste 10 decizii in probleme privind publicitatea de la noi", scria, in 18 martie 2004, Evenimentul Zilei.

Ziarul mentionat a intrat chiar el in rotisorul RAC, insa aceasta a simtit atunci ca parca sare peste cal si a pasat toata tarasenia in ograda CNA, a POLITIEI ( !) sau a justitiei ( !).

Episodul I - Evenimentul Zilei: RAC nu se pricepe!

Istoria o aflam chiar din ziarul al carui spot a fost cenzurat.

In urma unei decizii a CNA, trei posturi de radio au decis sa renunte la difuzarea unui spot publicitar prin care "Evenimentul zilei" isi facea reclama. Hotarirea CNA a venit la numai o zi dupa ce secretarul general al PSD, Dan Matei Agathon, a reclamat Consiliului spotul respectiv pe motiv ca, in acest fel, se face "campanie electorala negativa indirecta" impotriva PSD.

"Punctul de vedere" al Comitetului Etic al RAC, semnat de secretarul executiv al Consiliului, Liana Sega, a fost de-a dreptul stupefiant, scrie ziarul citat: "Continutul spotului are un pronuntat caracter politic si, prin urmare, depaseste preocuparile si competenta RAC. Solutionarea problemei este fie de competenta justitiei, fie de competenta politiei, fie de competenta CNA".

Deci, in Romania, care vrea sa intre in UE, RAC - organism care pretinde ca are atributii in domeniul publicitatii - crede ca problema unor spoturi "cu pronuntat caracter politic" este treaba politiei. Mai ca nu indeamna politistii sa sara in spinarea celor care au conceput reclama (Evenimentul Zilei 18 martie 2004).

Episodul II - Unirea : gafa de "specialitate"

In urma consultarii RAC, joi, 19 august, Consiliul National al Audiovizualului, a solicitat posturilor de televiziune sa inceteze difuzarea spoturilor publicitare pentru coniacul "Unirea", pe motiv ca "promoveaza comportamente sau atitudini violente, agresive sau antisociale".

"Dupa ce, la sugestia PSD, a recomandat posturilor de radio sa nu mai difuzeze spotul publicatiei Evenimentul Zilei, forul de reglementare in audiovizual face din nou precizari care influenteaza publicitatea", scria cu acest prilej publicatia "Banii nostri".

Dupa ce si-a luat sapuneala in media si in fata argumentelor agentiei de creatie, Next Cap, CNA a revenit asupra deciziei si a dat din nou unda verde spotului la coniacul Unirea. Interzicerea a generat multe discutii.

Amintim reactia unui ziarist care si-a exprimat supararea pentru interzicerea unei povesti rupte din realitate - ziaristul in cauza chiar scrisese despre un fapt real, asemenator cu cel din spot !!! (Ca in reclama de la TV

Un muncitor da cu tarnacopul intr-un cablu si jumatate de Bacau ramane pe intuneric )

Episodul III - Nu da spaga: (sic!) RAC se pricepe

Incurcate sunt itele publicitatii, drept pentru care ajungem si la o recenta "izbanda" a RAC. Daca la politic nu se pricepe, cum singur a recunoscut in cazul Evenimentului Zilei, RAC este un as in tematica sociala. Astfel ca, daca pana atunci o tot scaldase, e timpul ca RAC sa fie ferm.

Astfel, tranteste CNA-ului un punct de vedere cu privire la o campanie sociala finantata prin fonduri Phare, o campanie de combatere a coruptiei mici, "Nu da spaga". Pe motiv ca, citam, "spotul TV care face parte din campania sociala Nu da spaga incalca art. 33 lit. d) din Codul de Practica in Publicitate elaborat de RAC".

Cautati cumva in Monitorul Oficial Codul mentionat? Nu va obositi. Nici vorba de asa ceva. Sau in arhivele personale? Nici macar.

RAC poate sa adopte ce COD vrea pentru membrii sai, dar nu sa le dea la cap altora - nici macar pe caile ocolite ale punctelor de vedere - fara ca acestia din urma sa stie ca sunt panditi din umbra de RAC. Dar cum numara doar trei agentii de specialitate, pentru toate celelalte, devine greu sa afle de RAC.

Totusi, CNA e multumit asa.

"C.N.A. considera ca existenta RAC nu poate duce la un precedent periculos, iar faptul ca in prezent numara doar 19 membri este nesemnificativ, intrucat este o organizatie deschisa care primeste permanent noi membri. Din punctul de vedere al C.N.A.

, existenta mai multor organizatii de autoreglementare si autocontrol nu este de dorit, aceasta fiind o sursa de confuzie si de slabire a autoritatii si credibilitatii in domeniu" -declara pentru EurActiv.ro Ralu Filip, presedintele acestei institutii.

Mai mult decat atat, "C.N.A. a incheiat un Protocol de colaborare cu RAC, protocol care functioneaza foarte bine - modalitate de colaborare existenta in multe tari din Europa. C.N.A. a dat curs punctelor de vedere ale RAC, fara ca acestea sa-i stirbeasca autoritatea sau credibilitatea", potrivit sursei citate.

Prin prisma practicii internationale, atata timp cat aceasta organizatie nu va lucra in primul rand la propria reprezentativitate, ne indoim ca protocolul cu CNA sau cu Guvernul Romaniei ii poate da vreun drept. Legea nu exclude autoreglementarea, dar de aici la dreptul unora de a ii reglementa pe altii este cale lunga. Numai la Bruxelles activeaza peste 3000 de federatii si organizatii.

Cand RAC va reprezenta macar 70% din piata, mai analizam.

Ca regula, autoritatile nu le baga in seama pe cele care reprezita mici interese de grup.

Nu o spunem noi, o spun expertii straini.

Mentionam ca RAC nu a raspuns invitatiei EurActiv.ro de a isi prezenta punctul de vedere cu privire la baza in care RAC se autointituleaza unic organism de autoreglementare si baza in care aplica un Cod unor actori pe care nu ii reprezinta si care nu au adoptat acest Cod.

Link: Evenimentul Zilei, cenzurat de PSD

sai (in cahche): Evenimentul Zilei, cenzurat de PSD