“Era de fapt o groapa. Pretul platit este chiar mai mare decit face terenul”, zice Amarie

In realitate, seful PSD a luat cu 11.000 de dolari un teren de 25 de ori mai scump.

Primul-ministru al Romaniei, Adrian Nastase, poate sta linistit: procurorii Parchetului National Anticoruptie au decis inchiderea investigatiilor privind cumpararea terenului din strada Zambaccian.

Ioan Amarie, procurorul general al PNA, a declarat ieri ca achizitionarea parcelei, de catre biroul de avocatura al lui Adrian Nastase, la un pret subevaluat de 25 de ori, a fost legala! Terenul i-a fost facut cadou lui Nastase, prin doi intermediari, de catre fostul sau coleg de partid Gabriel Bivolaru, actual puscarias.

PNA a finalizat in mare graba dosarul “Bivolaru, cadou pentru Nastase”. “Am facut actele premergatoare in cazul cumpararii casei din strada Zambaccian. Aceasta investigatie a fost inchisa de catre PNA. Din verificari a rezultat ca tranzactia a fost legala”, a declarat procurorul general al PNA, Ioan Amariei.

“A platit chiar mai mult decit merita terenul!”

Mergind mai departe cu demonstratia privind nevinovatia primului-ministru, seful PNA a cazut in ridicol. Concluzia finala: terenul din buricul Bucurestilor era de fapt o groapa de gunoi, pe care nimeni nu dorea s-o cumpere! “Acest teren a fost dobindit de nenumarati proprietari inainte, dar nimeni nu a indraznit sa construiasca pentru ca de fapt era o groapa de gunoi.

Iar solutia aleasa de constructor, probabil, nici in acest moment nu este buna”, a spus Amarie.

Referindu-se la valoarea tranzactiei, Amarie a ingenuncheat de tot: “Pretul care a fost platit pe teren este un pret serios, ba chiar mai mare decit cel pe care il merita terenul”.

Dosar solutionat in timp-record

Verificarile facute de procurori au fost solutionate de urgenta, durind mai putin de o luna. Deputata liberala Mona Musca a facut sesizarea la PNA pe data de 27 august. Raspunsul a venit ieri, adica dupa exact 26 de zile. Adrian Nastase a achizitionat, in 1998, un teren cu suprafata de 700 metri patrati, situat in Bucuresti, pe strada Zambaccian, nr.16, la un pret de 11.000 dolari.

O evaluare imobiliara serioasa, initiata de EVZ, a stabilit ca valoarea de piata a terenului era de 25 de ori mai mare. Pina sa ajunga la Nastase, terenul a trecut prin posesia mai multor oameni de casa. Achizitionata in 1994 de fostul deputat PSD Gabriel Bivolaru, parcela a fost vinduta dupa doi ani soacrei acestuia, mama Monei de Freitas.

Pentru a i se pierde urma fostului deputat, terenul a fost preluat in 1998 de inca un intermediar, batrina Atena Marianthi Teodoru. O luna mai tirziu, aceasta l-a vindut Cabinetului individual de Avocatura “Adrian Nastase”. Toate tranzactiile au fost facute sub pretul pietei.