Jurnalul National scrie ca Romania mai are de trecut doar trei hopuri pana la integrarea in UE, in timp ce EurActiv continua numaratoarea capitolelor ramase de negociat. Evenimentul Zilei remarca faptul ca Europa de Est devine tot mai putin atractiva pentru investitori, Romania Libera se teme ca Romania risca sa piarda termenul de aderare.

Jurnalul National: Inca trei hopuri

Dupa o repetitie interna de circa 35 de minute si mai putin de o ora de discutii cu reprezentantii Comisiei Europene, delegatia Romaniei a reusit sa incheie, ieri, inca doua capitole de negociere cu Uniunea Europeana.

Centrul Bruxelles-ului fierbea ieri, un grup de persoane manifesta, iar masurile de securitate se inasprisera la sediul Comisiei Europene. Motivul era sosirea premierului Turciei si discutiile destul de dificile pe care urma sa le aiba cu mai-marii Uniunii Europene si care acaparasera interesul presei din capitala belgiana.

Tot ieri a avut loc insa si-un eveniment care intereseaza direct Romania: s-au incheiat inca doua capitole de negociere si s-a cazut de acord cu reprezentantii Comisiei asupra unui al treilea capitol.

Delegatia condusa de ministrul delegat, negociator-sef cu UE, Vasile Puscas, a finalizat dosarul Liberei circulatii a serviciilor (nr. 3) si al Politicii regionale si instrumentelor structurale (nr. 21). S-a convenit asupra a cinci dintre directivele cuprinse in capitolul nr. 22 – Mediu, la care s-au solicitat perioade de tranzitie.

Urmeaza ca acest dosar foarte dificil sa fie finalizat intr-o luna. Incheierea capitolelor 3 si 21 nu inseamna doar ca Romaniei i-au ramas de rezolvat doar trei dosare pana la sfarsitul anului (Concurenta, Mediu, Justitie si Afaceri Interne).

In primul rand, finalizarea capitolului privind Libera circulatie a serviciilor inseamna ca Romania a reusit sa adopte cerintele europene privind intrarea pe piata Uniunii. Acesta era singurul dintre cele patru capitole dedicate libertatilor (a serviciilor, capitalurilor, bunurilor si persoanelor) la care Romania era restanta.

Capitolul 3 se refera in special la serviciile bancare, de asigurare, de valori mobiliare, la protectia datelor personale si la societatea informationala.

Urmeaza sa ia fiinta Autoritatea de Control in domeniul protectiei datelor personale. Scopul este de a pune la adapost cetatenii de eventuale abuzuri la care diverse companii ar recurge pentru a le obtine si folosi datele personale pe care ei au acceptat sa le furnizeze altor firme.

Vor fi eliminate discriminarile intre furnizorii de servicii romani si cei comunitari, iar investitorii vor putea fi compensati, dupa 2012, cu minim 20.000 de euro.

Prin incheierea capitolului Politica regionala s-au confirmat fondurile de care Romania va beneficia dupa aderarea la UE. Mai exact, 5. 974 milioane de euro pentru perioada 2007-2009. Banii vor lua drumul proiectelor ce au ca scop dezvoltarea resurselor umane, cresterea competitivitatii economice, infrastructura de transport, energia, mediul, agricultura, pescuit.

Inchiderea capitolului Politica regionala inseamna confirmarea actualelor regiuni de dezvoltare regionala. Proiectele legate de modificarea actualelor zone, cum ar fi cel al autonomiei zonei secuiesti, este scos automat din calcul.

In privinta capitolului 22 – Mediu, Romania a obtinut perioada de tranzitie, asa cum a solicitat la 11 directive. Tranzitia va fi de 1-3 ani pentru un numar de instalatii din domeniul petrolier, legate de depozitarea benzinei si distribuirea de la terminale la statiile de alimentare, precum si in domeniul incinerarii deseurilor si al deversarii de substante in mediul acvatic al UE.

De asemenea, romanii trebuie sa se invete sa colecteze aparatele electronice si electrocasnice si sa recupereze si sa recicleze ambalajele si deseurile de ambalaje. De exemplu, pana la sfarsitul lui 2008, fiecare locuitor trebuie sa-si poata face “norma“ de 4 kg de deseuri electrice si electronice in fiecare an ceruta de UE.

_________________________________________________

Cu o ora si jumatate inainte de inceperea negocierilor, Vasile Puscas a revazut in holul Hotelului “Meridian“ alaturi de consilieri si de expertii de la reprezentanta Romaniei la Bruxelles, documentele pe care urma sa le prezinte la Comisie.

A raspuns la toate telefoanele primite, a facut modificari la nivelul limbajului, le-a facut observatie fetelor de la biroul din Bucuresti pentru ca tineau liniile telefonice ocupate, ba chiar a “amenintat“ ca-l asteapta un infarct pana la sfarsitul zilei, daca totul continua intr-un asemenea ritm.

“Inainte de raportul de tara, cele 10 state care au negociat aveau ramase intre 3 si 5 capitole. Ma refer la tarile care au negociat in 2002 si au aderat in 2004. Exista vointa din partea Comisiei ca Romania sa incheie negocierile anul acesta"- Vasile Puscas ministru delegat, negociator-sef cu UE

__________________________________________________

EurActiv: Mai avem patru capitole

Romania a finalizat negocierile pentru capitolele 3 - Libera circulatie a serviciilor, 21 - Politica regionala si coordonarea instrumentelor structurale si o parte din capitolul 22 - Mediu in cadrul conferintei de aderare Romania - Uniunea Europeana, desfasurata la Bruxelles, miercuri, 23 septembrie 2004.

Cu cele doua capitole de astazi, Romania are inchise 29 de capitole. Totodata, a avansat substantial la cap. 22 - Mediu si 31 - Altele, urmand ca in perioada viitoare sa se concentreze cu precadere asupra Concurentei (cap. 6) si Justitiei - Afaceri interne (24). Acestea din urma reprezinta marele test.

Articolul complet

Evenimentul Zilei: Europa de Est nu mai atrage investitori

Investitiile straine directe au scazut cu 18 la suta in 2003, situindu-se la 560 miliarde dolari, dar situatia se va imbunatati in acest an, pe masura ce ritmul de crestere al economiei mondiale se accelereaza, releva raportul anual al Conferintei Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD).

“Fluxurile de investitii urmeaza sa se modifice in 2004. Relansarea economiei mondiale si imbunatatirea profiturilor corporatiilor fiind principalii determinanti”, precizeaza raportul privind investitiile in lume (“World Investment Report”).

Anul trecut a marcat al treilea an de scadere consecutiva a investitiilor straine directe, dupa ce in 2001 investitiile straine directe au scazut cu 41 la suta, iar in 2002 cu 17 la suta, arata raportul UNCTAD.

Cu exceptia Luxemburgului, a carui balanta este afectata de faptul ca foarte multi bani trec prin aceasta tara si sint investiti in alta parte, in 2003 China a devenit tara care a beneficiat de cele mai multe investitii straine, urmata de Franta.

Investitiile straine in China au crescut usor la 53,5 miliarde dolari, comparativ cu 52,7 miliarde dolari in 2002, in timp ce pentru Franta investitiile straine au scazut la 46 miliarde dolari, fata de 49 miliarde dolari in 2002. Pe locul al treilea se situeaza SUA, cu 29 miliarde dolari (in scadere cu 53 la suta comparativ cu 2002), cel mai scazut nivel de dupa 1992.

Investitiile straine in Marea Britanie s-au situat la 14 miliarde dolari, iar in Germania la 12 miliarde dolari, ambele tari fiind devansate de Belgia (29 miliarde dolari), Spania (25 miliarde dolari) si Irlanda (25 miliarde dolari).

In ceea ce priveste topul tarilor investitoare, SUA ramin lider mondial, cu o crestere de 32a a capitalurilor investite in strainatate, ajungind la 152 miliarde dolari, pe locul urmator situindu-se Franta, cu 57 miliarde dolari si Marea Britanie, cu 55 miliarde dolari.

Apatie post-privatizare

Pe ansamblul tarilor dezvoltate, intrarile de capital in aceste tari au scazut cu 25 la suta in 2003, dar tarile bogate continua sa atraga de trei ori mai multe investitii decit tarile din sud. Investitiile straine in tarile in curs de dezvoltare au crescut cu noua la suta, ajungind la 172 miliarde dolari, dar tendintele de crestere sint inegale in functie de regiuni.

Dupa ce in 2002 au atins un nivel record, in 2003 investitiile straine in Europa centrala si de est au scazut la 21 miliarde dolari, o data ce procesul de privatizare s-a finalizat in mai multe tari din aceasta regiune. Insa, in Europa de est, la fel ca si in Asia, se asteapta relansarea fluxurilor de investitii.

In particular, China, India si Polonia sint bine pozitionate pentru a beneficia de aceasta crestere a fluxului de investitii straine.

De asemenea, potrivit UNCTAD, in 2003 a avut loc “o reorientare spectaculoasa in directia sectorului de servicii” a fluxurilor de investitii straine, acest sector atragind 60 la suta din intrarile de capital, comparativ cu 50 la suta in urma cu citeva decenii.

Romania Libera: Desprinderea de Bulgaria

Raportul de tara pentru Romania al Comisiei Europene, care urmeaza a fi facut public la inceputul lunii octombrie, pune deja pe jar Bucurestiul. Aici, zvonurile sunt contradictorii: ba ca vom primi statutul de economie de piata functionala, ba ca nu.

In acest ultim caz, teama este ca Romania ar urma sa fie desprinsa brutal de Bulgaria in cursa aderarii, pentru a-si face mai bine temele si a incheia negocierile in cursul anului viitor.

Acum riscam sa fie repusa in discutie respectarea criteriului politic referitor la libertatea de expresie si a presei, ca urmare a scandalurilor de cenzurare a doua mari cotidiane romanesti, dintre care unul este "Romania libera", de catre patronatul... occidental!

In raportul de tara pe 2003 al Comisiei Europene, ramas de pomina prin anumite formulari birocratice, se conchidea sec: "Romania continua sa respecte criteriul politic". Cu toate acestea erau aduse mai multe critici la acest criteriu.

Unul dintre critici se refera la libertatea de expresie: "Anumite limitari ale libertatii presei constituie motiv de ingrijorare: numarul de surse media intr-adevar independente este limitat si a crescut autocenzura; hartuirea jurnalistilor de catre autoritatile regionale este o problema in anumite parti ale Romaniei"