Centrul pentru Jurnalism Independent cheama in instanta Guvernul Romaniei. CJI incearca astfel sa oblige guvernul sa ii puna la dispozitie actele oficiale in baza carora premierul a aprobat contracte de publicitate pentru institutii publice si bugetele de publicitate ale acestor institutii.

Publicitatea pentru ziare a fost considerata o metoda eficienta de control politic pe care guvernul Nastase a dus-o aproape de perfectiune.

In luna iulie cotidianul Evenimentul Zilei a publicat un document semnat de ministrul Eugen Bejinariu care spunea ca pentru contractele de publicitate institutiile publice au nevoie de acordul primului ministru, conform deciziilor stabilite de guvern.

Centrul Pentru Jurnalism Independent a solicitat actele care contineau aceste decizii ale guvernului.

Liber acces la informatii

Directorul CJI, Ioana Avadanei, spune ca a chemat Guvernul in judecata, in conformitate cu legea 544 privind liberul acces la informatii, care da acest drept solicitantului nemultumit de raspunsul primit.

Purtatorul de cuvant al Guvernului Despina Neagoe sutine, insa, ca Centrul Pentru Jurnalism Independent solicitase documente care nu exista pentru ca primul ministru nu are calitatea de ordonator de credite si nu poate semna contracte.

Daca acest lucru ar fi adevarat, e greu de inteles cum de exista un fond special la dispozitia premierului.

Precendente APADOR

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului din Romania - Comitetul Helsinki este una din asociatiile neguvernamentale care s-a confruntat deja cu guvernul in justitie, contestand infiintarea prin hotarare de guvern a sistemului informatic integrat, o uriasa baza de date despre cetateni si firme.

Manuela Stefanescu de la APADOR afirma ca motivul invocat de Guvern pentru a nu face publice deciziile a fost ca instantele nu ar avea caderea sa se pronunte in chestiuni care tin de siguranta nationala.

In baza noii Constitutii, Curtea Suprema de Justitie decis insa ca instanta se poate pronunta si in prezent procesul APADOR comitetul Helsinki cu Guvernul se afla pe rol.