Evenimentul Zilei este de parere ca seful PNA, Ioan Amarie, s-a umplut de ridicol dupa ce a luat apararea lui Adrian Nastase in scandalul legat de cumpararea terenului de pe strada Zambaccian. Romania Libera considera ca PNA respecta astfel indicatiile premierului si prezinta un istoric al blocului aflat in discutie.

Evenimentul Zilei: Seful PNA a devenit avocatul premierului

Ioan Amarie, seful Parchetului National Anticoruptie (PNA), s-a umplut de ridicol la modul absolut. Aceasta este concluzia la care a ajuns Renate Weber, presedinta Fundatiei pentru o Societate Deschisa, dupa ce Amarie s-a transformat din procuror in avocat. Miercuri, seful PNA i-a luat apararea premierului Nastase in legatura cu achizitionarea terenului din strada Zambaccian.

“Cind s-a creat PNA, colegii mei glumeau si spuneau Parchetul Nastase Adrian. Daca pina acum ma intrebam in ce masura e legitima aceasta denumire, acum, dupa declaratiile domnului Amarie, mi s-a confirmat”, spune Renate Weber.

“De ce a simtit nevoia sa-i plinga pe umar?”

Cu aproape o luna in urma, Mona Musca, deputat PNL, a cerut PNA sa investigheze modul in care Adrian Nastase a cumparat terenul din strada Zambaccian la un pret de 25 de ori mai mic decit cel al pietei. Ioan Amarie a declarat, miercuri, ca acest dosar a fost inchis.

Explicatiile pe care seful PNA le-a dat nu par a fi ale unui procuror, ci ale unui avocat angajat de premierul Nastase sa-l apere in acest caz.

“Terenul a fost dobindit de nenumarati proprietari inainte, dar nimeni nu a indraznit sa construiasca, pentru ca, de fapt, era o groapa de gunoi... Nastase s-a pacalit. Pretul care a fost platit este unul serios, ba chiar mai mare decit unul pe care il merita terenul”, a incercat sa gaseasca explicatii Ioan Amarie.

Renate Weber sustine ca, prin aceste declaratii, seful PNA si-a depasit atributiile. “Putea sa spuna doar ca a verificat daca, din punct de vedere al faptelor de coruptie, s-a intimplat ceva, ca nu a gasit nimic si a inchis dosarul. De ce a simtit nevoia sa-i mai plinga pe umar premierului?”, se intreaba presedinta Fundatiei pentru o Societate Deschisa.

“Nu cred ca nomenclaturistii stateau linga o groapa de gunoi”

Mona Musca, initiatoarea demersului la PNA, spune ca accepta pozitia institutiei conduse de Amarie, chiar daca, din punct de vedere moral, este ilegala. “Nu cred ca acolo putea fi o groapa de gunoi. Este un cartier rezidential, o zona selecta, unde locuiau fostii nomenclaturisti, nu cred ca acestia isi permiteau sa stea linga o groapa de gunoi.

Domnul Amarie ne ia drept prosti si dezinformati”, este de parere Mona Musca.

In sesizarea adresata de deputatul liberal se arata ca Adrian Nastase a achizitionat in 1998 un teren cu suprafata de 700 metri patrati, situat in Bucuresti, strada Zambaccian nr. 16, contra sumei de 11.000 dolari, de 25 de ori mai putin decit pretul pietei. Terenul a fost cumparat in 1994 de fostul deputat PSD Gabriel Bivolaru.

Dupa doi ani, acesta i l-a vindut soacrei sale, mama Monei de Freitas.

Pentru a se pierde urma proprietarului, terenul a fost trecut in proprietatea unei batrine misterioase, Atena Marianthi Teodoru. In 1998, aceasta l-a vindut Cabinetului individual de Avocatura “Adrian Nastase”.

(Simona Gheorghe)

Romania Libera : Amarie respecta cuvant cu cuvant indicatiile lui Nastase

Procurorul general al PNA, Ioan Amarie, a stopat orice investigatie privind modul prin care premierul si presedintele PSD, Adrian Nastase, a achizitionat de la ex-deputatul penal PDSR Gabriel Bivolaru, in anul 1998, terenul din strada Zambaccian nr. 16 pe care candidatul Uniunii PSD+PUR la alegerile prezidentiale isi ridica un bloc de sase niveluri.

In anchetele publicate in premiera de "R.L." in anul 2001 am probat ca demnitarul PSD a cumparat 700,56 mp in zona rezidentiala a Capitalei, de la subalternul sau, Gabriel Bivolaru, cu... 100 milioane lei, cand, in fapt, pretul real in zona era de peste 20 de ori mai mare. O astfel de afacere ar putea fi pasibila sa fie incadrata la capitolul "evaziune fiscala".

In schimb, Amarie l-a scos victima pe... premier, pe care il compatimeste, respectuos, pentru proasta calitate a terenului preluat de acesta de la Bivolaru: "Acest teren a fost dobandit de nenumarati proprietari inainte, dar nimeni nu a indraznit sa construiasca pentru ca, de fapt, era o groapa de gunoi.

Pretul care a fost platit pe teren este un pret serios, ba chiar mai mare decat cel pe care il merita terenul". Declaratia lui Amarie a fost facuta pe 22 septembrie 2004.

Acum trei ani, in urma anchetelor publicate de "R.L." in zilele de 30 iulie si 13 august 2001, anchete preluate cu colegialitate de "Ev. Z" in anul 2004, presedintele PSD ne-a trimis un drept la replica, aparut in ziarul nostru in data de 27 august 2001.

Surprinzator, opinia distinsului premier emisa in anul 2001 este... identica cu sentinta pronuntata acum doua zile de seful PNA, Ioan Amarie: "Terenul din Zambaccian nr. 16 a reprezentat groapa de extragere a lutului. (...) Imi reprosez greseala de a nu fi verificat istoricul acestui teren si de a nu fi solicitat, inaintea achizitionarii, o expertiza tehnica asupra calitatii solului.

In aceste conditii, o optiune ar fi fost aceea de a instraina terenul.

Instrainarea s-ar fi putut face la acelasi pret pe care il considerati derizoriu, pentru ca as fi fost obligat moral sa comunic viitorului proprietar datele geotehnice ale terenului. Ca atare, singura posibilitate avuta la dispozitie a fost aceea de a cauta atat noi solutii tehnice, cat si investitori interesati intr-o asociere.

Societatea care a oferit in 1998 o solutie viabila a fost SC CONIMPULS SA, condusa de Sergiu Sechelariu. (...) In concluzie, sper ca veti privi cu obiectivitate o simpla tranzactie civila, din care, cu regret trebuie sa recunosc, am pierdut". Alaturi de Adrian Nastase, si societatea romaneasca a pierdut. Speranta intr-o justitie dreapta.

Istoricul blocului

Terenul din str. Zambaccian nr. 16, pe care premierul, presedintele si candidatul PSD la prezidentiale Adrian Nastase si-a ridicat un bloc de 3.000 mp, a fost proprietatea celebrului cuplu de escroci Gabriel Bivolaru - Mona de Freitas. Ulterior, terenul a fost "vandut" unei anume Sotec Elena, cetatean roman cu domiciliul in SUA, care nu este altcineva decat mama Monei de Freitas.

Pentru inca o stergere de urma, de la mama soacra a lui Bivolaru si mama buna a Monei, Elena Sotec, terenul mai poposeste, doar pentru o luna (adica strict timpul necesar incheierii actelor), si in proprietatea lui Theodoru Athena Marianthi.

Traiectoria sinuoasa a terenului din str. Zambaccian nr. 16 se suprapune in timp exact peste perioada in care floarea pedesedista il apara cu piepturile pe Gabriel Bivolaru in fata Parchetului General. Asta se intampla in memorabila zi de 26 noiembrie 1997.

Patru luni mai tarziu, pe 20 martie 1998, odiseea terenului din Zambaccian 16 se incheia si ea: intrat in proprietatea cui trebuie, Adrian Nastase, avea sa fie folosit la ridicarea somptuosului edificiu de sase niveluri, ce poate fi admirat de bucuresteni in spatele TVR.

Banii de la BRD, 80 miliarde lei, valoarea din 1996, furati de ex-deputatul PDSR Gabriel Bivolaru, nu au fost folositi doar pentru cumpararea de hoteluri. In noiembrie 1994, cuplul Bivolaru - de Freitas achizitioneaza, cu un milion de lei (in acte)!, un teren de 700,56 mp, situat in Bucuresti, strada Muzeul Zambaccian nr. 16, adica ultracentral. O investitie de viitor!

Contractul de vanzare-cumparare se incheie la Notariatul de Stat al Sectorului 1, in data de 25 noiembrie 1994 (incheiere de autentificare nr. 24.957). Cumparatori: de Freitas Mona, cetatean roman domiciliat in Marea Britanie, Londra, Chelsea 29, Sloave Avenue, ap. A1, 3 GJ, pasaport seria D nr.

174706, eliberat de Ambasada Romaniei la Londra in 1990, si Bivolaru Gabriel, domiciliat in Bucuresti, str. Popa Tatu nr. 22, sector 1, B.I. seria GK nr. 237615. Desi intre 1994-1996 afacerile celor doi prospera, pe terenul din Zambaccian nr. 16 nu se construieste nimic.

In 1996, Politia incepe sa-si bage coada in afacerile atat de prospere ale cuplului, iar in iulie 1996 Mona de Freitas este acuzata de fraudarea BRD.

Pentru a-si pune la adapost agoniseala, imediat terenul din Zambaccian nr. 16 este trecut in proprietatea lui Sotec Elena, cetatean roman cu domiciliul in SUA, 256 South Alexandria Avenue, Los Angeles, prin contractul de vanzare-cumparare autentificat sub numarul 1250 din 9 august 1996, la Notariatul Public Valeria Boias, cu sediul in Splaiul Independentei nr. 7, bl. 101, sector 5, Bucuresti.

Desi a fost vandut, paradoxal, terenul nu a fost si instrainat, ramanand in continuare in familie.

Caci sub numele Mona de Freitas se ascunde, de fapt, cetateanul roman Sotec Monica Georgeta, nascuta pe 19 aprilie 1951 la Bacau, fiica lui Sotec Elena si Nicu. Asadar, mama, respectiv mama-soacra, devine proprietar in acte al terenului.

In timp ce mama-soacra administra din Los Angeles cei 700,56 mp din buricul Bucurestilor, Gabriel Bivolaru, ramas sa apere onoarea familiei, invata drumul la Parchetul General. Nu se poate spune insa ca, daca familia i se raspandise pe meridiane, bietul Bivolaru ramasese singur si lipsit de ajutor in fata politistilor si procurorilor.

Nu! Prietenii politici nu l-au uitat, iar PDSR veghea asupra lui. Asa se face ca Bivolaru este, probabil, singurul infractor din lume condus la Parchet de un viitor intreg guvern, in memorabila zi de 26 noiembrie 1997. Mama-soacra se plictiseste brusc sa fie proprietara in Bucuresti si vinde terenul din str. Zambaccian nr.

16, prin mandatarul Baboi Diana (cetatean roman, cu domiciliul in Bucuresti, str. C-tin Radulescu-Motru nr. 191, sector 4).

Contractul de vanzare-cumparare este inregistrat la Biroul Notarial Public Marina Ionescu, din Soseaua Iancului nr. 47, la 13 februarie 1998. Cumparatorul, Theodoru Athena Marianthi, cetatean roman, vaduva, domiciliata in Bucuresti, str. C.A. Rosetti nr. 42, revinde, dupa o luna de zile, la 20 martie 1998, terenul din Zambaccian nr. 16 Cabinetului Individual de Avocatura "Adrian Nastase".

In contractul de vanzare-cumparare incheiat de notarul Cutaru Eugenia (Biroul Notarial Marina Ionescu) sunt specificate si "ratele" in care s-a inglodat Adrian Nastase pentru a putea suporta plata sumei respective: 10 milioane lei platite pe 20 martie 1998, 20 milioane lei platite in termen de cinci zile lucratoare de la data autentificarii contractului si diferenta de 70 milioane lei platita

esalonat pana pe data de 31 martie 1999. Concret, liderul PDSR a cumparat cu 100 milioane lei un teren de 700,56 mp in cea mai scumpa zona a orasului.

Specialistii imobiliari ne-au tradus, pe romaneste, tranzactia: "Este o teapa!", argumentand cu cateva calcule specifice domeniului lor de activitate. In anul 1998, 1 mp de teren in zona respectiva se vindea cu o suma cuprinsa intre 500-800 dolari. Cele 100 milioane lei platite de Adrian Nastase echivalau, la acea data, cu suma de 11.267 dolari.

Cu alte cuvinte, norocosul lider social-democrat a cumparat 1 mp la valoarea de 16 dolari, adica de 30-40 de ori mai putin decat cursul pietei. Cel putin asa figureaza in contractul de vanzare-cumparare parafat de notar si semnat de Theodoru Athena si Adrian Nastase pe 20 martie 1998, autentificat sub nr. 66/1998 la Notariatul Public Marina Ionescu, tranzactia fiind taxata cu 885.

000 lei timbru fiscal.

Gospodar din fire, Adrian Nastase nu pierde timpul si, pe 4 august 1998, solicita Primariei eliberarea Certificatului de Urbanism nr. 54/M/14984, datat 24 septembrie 1998, prin care "Cabinetul Individual de Avocatura ÇAdrian NastaseÈ, reprezentat de Adrian Nastase", primeste autorizarea executarii unei constructii pe str. Muzeul Zambaccian nr. 16.

In Certificatul de Urbanism se specifica: "Regimul juridic - Imobil proprietate particulara, compus din teren viran cu S = 700,56 mp; Regimul economic - se propune realizarea unei constructii, imobil locuinte, avand regim de inaltime S+Ds+P+3E; refacerea imprejmuirii cu gard, inaltime maxima = 2,20 m; alei pietonale, accese, terase; regimul tehnic - acoperisul se rezolva in solutia terasa

circulabila.

La fatadele principala si posterioara se pot amenaja terase neacoperite".

Onoarea de a construi blocul lui Adrian Nastase i-a revenit unui vechi si fidel membru al PDSR si mai apoi al PSD: bacauanul Sergiu Sechelariu, fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor si Locuintelor. Mai putin cunoscut decat fratele sau, Dumitru Sechelariu (primarul municipiului Bacau), Sergiu este un norocos om de afaceri.

Cea mai profitabila afacere a lui Sergiu Sechelariu o reprezinta tocmai firma de constructii CONIMPULS SA Bacau.

Muncitorii ne-au spus ca premierul a venit aproape incognito, deplasandu-se doar cu o limuzina, fara antemergatoarele cu girofar. Astfel s-a dezlegat misterul ieftinirii peste noapte a unui teren cumparat cu doar 16 $/mp (in vreme ce in zona pretul este intre 500-800 $/mp): prin bivolarizari repetate.

Cat despre lupta impotriva mafiei si a coruptiei, poate alta data... la alt mandat... sau la alta vila.

(Ada Mesesan)