BBC anunta ca Guvernul va trece, de la 1 octombrie, la recalcularea pensiilor, masura considerata de Cotidianul drept electorala. Decizia Executivului cuprinde si transformarea tichetelor de calatorie in bonuri de masa.

BBC: Guvernul incepe sa recalculeze pensiile

Guvernul a decis, in sedinta de ieri, sa puna in aplicare un mecanism de recalculare a pensiilor, proces care va incepe la 1 octombrie si care ar trebui sa fie finalizat spre sfarsitul anului viitor, a anuntat premierul Adrian Nastase. Potrivit premierului, in urma acestei recalculari, pensiile nu vor scadea sub valoarea actuala.

"Am devansat inceperea acestei operatiuni, astfel incat recalcularea sa inceapa de la 1 octombrie 2004. Este o activitate care va lua destul de mult timp, pentru ca vorbim despre prelucrarea a peste patru milioane de dosare. Vreau sa precizez ca, prin aceasta recalculare, nici una dintre pensii nu va scadea sub valoarea actuala.

Dimpotriva, vor fi cresteri semnificative", a spus premierul Nastase.

Potrivit premierului, toate pensiile din sistemul asigurarilor sociale de stat vor fi majorate, astfel incat, in 2008, sa se ajunga la o pensie medie de cel putin o suta de euro.

Executivul a mai decis ca tichetele de calatorie pe calea ferata acordate pensionarilor vor putea fi folosite atat de catre titularul lor, cat si de sotul ori sotia acestuia. Biletele vor putea fi utilizate atit pentru trenurile de persoane, cat si pentru cele de tip accelerat sau rapid.

O alta decizie a Guvernului este ca, incepand cu 2005, tichetele de calatorie pentru pensionari ramase nefolosite la sfarsitul anului vor putea fi compensate, prin acordarea unor produse alimentare. Modul de compensare urmeaza sa fie stabilit printr-o hotarare de Guvern.

Alte proiecte avute in vedere se refera la introducerea unor noi tipuri de pensii, precum pensia pentru lucratorii agricoli - realizata in special din fonduri europene - si o noua pensie sociala pentru persoanele in varsta de peste 65 ani si fara venituri.

Primul ministru a amintit si alte masuri aprobate in domeniu, precum reducerea contributiei individuale a pensionarilor pentru plata biletelor de tratament balnear la jumatate din cuantumul total al pensiei de la sfarsitul lunii octombrie, simplificarea procedurilor de obtinere a ajutorului de incalzire, majorarea cuantumului acestui ajutor si corectarea sa in functie de evolutia preturilor.

Cotidianul : Masura electorala

Pe masura ce alegerile se apropie, electoratul format din pensionari este din ce in ce mai curtat de Executivul lui Adrian Nastase. Dupa marirea cu 10% a pensiilor, vor urma alte facilitati.

Guvernul a adoptat, in sedinta de ieri, mai multe masuri cu caracter social de care sa beneficieze pensionarii. Cea mai importanta dintre ele este decizia prin care, de la 1 octombrie, Executivul va incepe recalcularea pensiilor, proces in care vor fi revizuite peste patru milioane de dosare.

Suma necesara pentru echilibrarea pensiilor va fi prevazuta in bugetul de stat al anului viitor si se va ridica la aproximativ 30 de mii de miliarde de lei.

In legatura cu aceasta masura, premierul Adrian Nastase a declarat recent, la Sibiu, ca operatiunea de recalculare va incepe la 1 octombrie si se va intinde pe o perioada de trei ani.

„Vom incepe operatiunea de recalculare de la 1 octombrie. Sa lucram trei luni si, practic, de la 1 ianuarie, pentru primul tronson, deja sa operam majorarile respective. Noi avem aceasta actiune pe un interval de trei ani. Vrem sa incercam sa facem intr-un an, un an si ceva, toata operatiunea de recalculare. In calcul, sigur, nemultumiri ar putea sa existe.

Va fi o munca extraordinara“, a sustinut prim-ministrul.

Pensionarii vor beneficia si de alte facilitati. Nastase le-a promis acestora ca va fi modificat si regimul tichetelor de calatorie pe calea ferata, astfel incat cele sase calatorii duble gratuite sa poata fi folosite si de sotul sau sotia pensionarului, iar valabilitatea acestora sa se extinda la trenurile accelerate, nu doar la cele personale.

O alta facilitate pentru pensionari discutata in sedinta de Guvern a vizat marirea subventiei pentru biletele de tratament de la 35%, cat era pana acum, la 50%.