Ministrul american al Apararii, Donald Rumsfeld, prezinta Comisiei pentru fortele armate a Senatului planul de reorganizare a bazelor militare ale SUA, anuntat luna trecuta de presedintele George W. Bush si care consta, in esenta, in retragerea a 70.000 de trupe din Germania si Coreea de Sud in urmatorul deceniu.

Potrivit AP, Pentagonul are in vedere trei tipuri de centre pentru instalarea fortelor americane in afara granitelor: baze mari cu forte stationate permanent, alaturi de familii, cum sunt in prezent Ramstein in Germania, Camp Humphreys in Coreea de Sud si Kadena in Japonia;

centre de operatiuni cu personal limitat si eventuale stocuri de echipamente, servind nu atat la stationarea, cat la"rotatia" de trupe, cum sunt Soto Cano din Honduras, Thumrait si Masirah din Oman;

in fine, alte centre, si mai "austere", numite "locatii de cooperare pentru securitate", cu o prezenta americana restransa sau nula, care ar urma sa asigure accesul fortelor SUA doar in cazuri speciale, cum sunt baza din Dakar (Senegal) si aeroportul Entebbe din Uganda.

AP aminteste ca administratia SUA a manifestat interes si fata de baza aeriana Mihail Kogalniceanu din Constanta, centrul de pregatire de la Babadag si portul militar Mangalia, din Romania.

Inalti oficiali ai administratiei americane au abordat acest subiect cu responsabili din numeroase tari, cum sunt Azerbaidjan, Bulgaria, Filipine, Polonia, Romania, Singapore, Thailanda, Turcia si Uzbekistan.