Tribunalul Gorj a emis ieri un mandat de arestare pe 29 de zile pe numele lui Alexandru Crisan, numit de Adevarul "sponsor al PSD", iar de Evenimentul Zilei - "escrocul din Carpati". Gardianul noteaza declaratia lui Ionel Blanculescu, potrivit careia firmele capusa ale lui Crisan au ruinat Urex, in timp ce Jurnalul National spune ca problemele afaceristului au inceput inca din luna aprilie. Ziua aminteste de faptul ca sahistul si-a cumparat victoriile prin care a devenit mare maestru international, iar Romania Libera sustine ca prejudiciul total imputat lui Crisan este de aproximativ 300 de miliarde de lei.

Adevarul: Escrocul strategic Crisan

O instanta a Tribunalului Gorj a hotarat, ieri dupa-amiaza, arestarea pentru 29 de zile a omului de afaceri Alexandru Crisan junior, administrator al mai multor societati comerciale din Brasov, dar si din tara, in acelasi timp presedinte al Federatiei Romane de Sah.

In baza unui mandat de aducere, politistii brasoveni l-au escortat pe Crisan pana in Gorj, unde procurorii au emis mandat de retinere pentru 24 de ore, acuzandu-l pe fostul patron al SC Urex SA Rovinari de inselaciune.

Arestarea lui Alexandru Crisan nu s-a produs sub aspectul infractiunilor savarsite de acesta pe vremea cand era administrator al societatii rovinarene, aflata acum in lichidare judiciara. Alexandru Crisan junior este acuzat ca, in calitate de administrator la SC Alexander Co. SRL Brasov, a incheiat un contract cu SC Tech Safeti SA Tg.

Jiu pentru achizitionarea unor echipamente de protectie si electrice.

Pentru onorarea contractului, firma lui Crisan a emis patru file CEC fara a avea disponibil in cont. Prejudiciul creat firmei din Tg. Jiu se ridica la 6,1 miliarde lei.

Dupa circa patru ore de audieri, instanta s-a pronuntat pentru arestarea lui Alexandru Crisan, moment in care a ramas socat, abia mai reusind sa pronunte numele mamei sale, Marioara Crisan, aceasta fiind persoana pe care a dorit sa o anunte completul de judecata dupa arestarea sa.

Apoi Crisan a declarat, in fata ziaristilor, ca nu este vinovat si ca arestarea sa a fost "o decizie comandata", refuzand sa explice aceasta afirmatie.

Sahistul Crisan - sponsor al PSD Gorj

Imediat dupa ce Alexandru Crisan a cumparat Urex Rovinari, acesta a sponsorizat organizatia din Gorj a partidului de guvernamant cu sute de milioane de lei. In acelasi timp, prin diverse inginerii financiare, Crisan lua bani din conturile Urex Rovinari pentru firmele sale din Brasov, devalizand astfel societatea din Rovinari.

Astfel, cei peste 1.200 de salariati de la Urex Rovinari au ajuns la disperare dupa ce au inceput sa isi primeasca salariile cu intarziere de 3-4 luni. Oamenii au blocat, in repetate randuri, drumul din fata uzinei pentru a-si cere drepturile, obtinand in final trecerea societatii in stare de lichidare judiciara.

Chiar zilele trecute, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a anuntat ca a inaintat institutiilor de cercetare penala dosarul de control de la Urex Rovinari, dupa ce a constatat diminuarea ilegala a obligatiilor catre buget cu 41,2 miliarde de lei.

Conform raportului de control, conducerea Urex a inregistrat in contabilitate cheltuieli privind drepturi de autor, drepturi acordate unor colaboratori fara baza legala.

In perioada 1999-2004, Urex a incheiat zece contracte de comision cu firmele Multitrade Company SRL Brasov, Phoenix Trading Company SRL, Mondexim SRL Brasov, Alexander Trading International SRL Brasov, Alexander SRL Brasov si Sancris SRL Brasov.

Pe baza acestor contracte, societatile mentionate au emis facturi in valoare totala de 175,7 miliarde de lei, aprobate de conducerea Urex, sumele fiind inregistrate drept cheltuieli de productie.

ANAF arata ca Urex si-a diminuat impozitul pe profit cu 13,1 miliarde lei si taxa pe valoarea adaugata cu 28,1 miliarde lei. De asemenea, societatea a retinut impozitele pe venit si contributiile sociale datorate de salariati, insumand 30,1 miliarde de lei, dar nu le-a virat la buget.

Grupul Alexander este actionar si la RAUPS Rovinari, societate unde Crisan are mai putin de 60 de angajati. Acestia se afla de o saptamana in greva, pentru ca nu le-au mai fost achitate salariile din luna mai, si acelea fiind platite ca urmare a unei greve din luna august.

(Isabela Manta)

Evenimentul Zilei: Sah-mat la escrocul din Carpati

Conform unui comunicat remis de Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, Alexandru Crisan este cercetat impreuna cu tatal sau. In calitate de administrator si, respectiv, director economic al SC “Alexander Co” SRL, cei doi au emis patru file cec fara acoperire, in valoare de peste 6 miliarde de lei, prin care au achizitionat echipamente electrice si de protectie.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a inaintat institutiilor de cercetare penala un raport de control efectuat la UREX, prin care se constata diminuarea ilegala a obligatiilor catre bugetul de stat cu peste 41 de miliarde de lei, dar si faptul ca firma a alocat diverse sume de bani pentru cheltuieli de protocol, desi inregistra pierderi.

Pe de alta parte, conform unor surse de incredere, Alexandru Crisan ar fi sponsorizat PSD Gorj cu aproximativ 500 de milioane de lei, in ultima perioada.

Fur si eu, fura si tata!

Directia Generala Judeteana de Finante Brasov a depus o plingere penala impotriva lui Alexandru Crisan, pentru evaziune fiscala.

Acesta este acuzat ca, impreuna cu tatal sau, ar fi comis mai multe infractiuni, printre care inselaciune, instigare la fals, evaziune fiscala, obtinerea ilegala a unor rambursari de TVA si folosirea cu rea-credinta, in scop personal, a creditelor societatilor UREX Rovinari si Hidromecanica Brasov.

De asemenea, la inceputul lunii iunie, in urma unei descinderi la sediul firmei brasovene, oamenii legii au decis sa ii interzica lui Alexandru Crisan parasirea localitatii. Procurorii si-au motivat decizia prin faptul ca exista banuiala ca sahistul afacerist se pregateste sa se sustraga urmaririi penale plecind din tara.

Mai intii a “umflat” coeficientul ELO

Pentru “abilitatea” de a-si fi facut un nume in elita mondiala a sahului, Alexandru Crisan a fost botezat de presa internationala “Ventrilocul din Carpati”, iar cotidianul spaniol “El Pais” i-a pus eticheta de “escroc”.

Mai multe cluburi de sah il contesta vehement pe Crisan, iar marii maestri internationali Elisabeta Polihroniade si Andrei Istratescu au militat pentru inlaturarea lui Crisan din fruntea federatiei.

In 2001, presedintele FR Sah a suspendat mai multi membri ai Biroului Federal, printre care nume de referinta ale acestei ramuri sportive, dupa ce acestia si-au aratat indoiala fata de corectitudinea unor concursuri in care omul de afaceri brasovean a obtinut un coeficient ELO impresionant.

Crisan ar fi cumparat cu bani grei intreceri de sah, iar pe unele le-ar fi masluit pentru a obtine puncte. “Ventrilocul” a fost sprijinit politic de trei regimuri diferite.

(Alin Ion, Claudia Tipluica)

Gardianul: Capusele lui Crisan

Printr-un comunicat remis presei de catre Autoritatea Nationala de Control (ANC) se arata ca "principalul motiv pentru care societatea UREX Rovinari se afla intr-o situatie critica este externalizarea ilegala a veniturilor intreprinderii catre firme "capusa" din cadrul grupului detinut de actionarul majoritar".

Oficialii ANC incepusera un control la uzina UREX, in urma grevei prelungite a muncitorilor, care, pe durata mai multor zile, au blocat Drumul European 66 din cauza faptului ca nu si-au primit, din luna ianuarie, salariile.

Ministrul ANC, Ionel Blanculescu, anunta in aprilie ca patronul UREX, Alexandru Crisan, i-a transmis ca urmeaza sa vireze cele cinci miliarde de lei pe care trebuia sa le dea muncitorilor. ANC preciza ca si cercetarile, incepute impreuna cu reprezentanti ai Garzii Financiare si ai Inspectiei Muncii, vor dura 10 zile si se vor desfasura simultan la firmele lui Crisan din Brasov si Rovinari.

In comunicat se mai arata ca "exista indicii solide privind sustragerea de catre SC UREX Rovinari SA de la plata taxelor si impozitelor catre bugetul de stat, prin externalizarea ilegala a veniturilor, acesta fiind unul dintre motivele principale pentru care aceasta societate se afla intr-o situatie deosebit de critica".

De asemenea, reprezentantii ANC mai spuneau ca, in urma verificarilor, s-a stabilit ca veniturile incasate de uzina de reparatii au fost transferate printr-o adevarata retea de societati comerciale, care pot fi considerate "firme-capusa".

Datorii de 616 miliarde de lei

Potrivit primelor investigatii, UREX Rovinari a platit firmelor respective comisioane cuprinse intre 5% si 39% din valoarea materialelor de aprovizionare, adica 93,4 miliarde de lei. Aprovizionarle de materiale din perioada ianuarie-august 2003 se ridicau la 315 miliarde de lei, majoritatea fiind efectuate prin "firmele-capusa".

UREX avea, la un moment dat, datorii de 616 miliarde de lei. Insa pierderile suferite de bugetul uzinei se ridicau la 220 miliarde de lei. In plus, patronul Urex nu a platit catre stat drepturile aferente salariatilor, in special contributiile la bugetul asigurarilor sociale de stat, nici contributiile pentru asigurarile sociale de sanatate si contributiile la fondul de somaj.

Restantele includ contributia unitatii la asigurari sociale, in suma de 218,8 miliarde de lei, contributia individuala a salariatilor la bugetul asigurarilor sociale de stat, in valoare de 30,6 miliarde de lei, contributia angajatorului pentru asigurarile sociale de sanatate - 40,4 miliarde de lei, contributia angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate, in cuantum de 27,7 miliarde de

lei, contributia unitatii la fondul de somaj, adica 31,1 miliarde de lei, si contributia personalului la fondul de somaj, in valoare de 732,5 milioane de lei.

(Eugen Maruta)

Jurnalul National: Crisan, facut sah mat

Problemele pentru Crisan au aparut in luna aprilie, atunci cand Autoritatea Nationala de Control (ANC) a inceput un amplu control la uzina de reparatii Urex Rovinari, dupa ce muncitorii au declansat un protest spontan, cerand plata salariilor restante.

Trei saptamani mai tarziu, ministrul ANC, Ionel Blanculescu, a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea inceperii urmaririi penale a patronului Urex, Alexandru Crisan, si a fiului acestuia, calificand operatiunile derulate de acestia drept o “inginerie diabolica“.

Vestea retinerii lui Alexandru Crisan i-a luat prin surprindere pe cei din Federatia Romana de Sah, pe care acesta o conducea. “Nu aflasem asa ceva, dar nu e nici o problema. Oricui i se poate intampla. Acesta e un caz deosebit, si pana nu se ia o decizie definitiva, nu se poate schimba nimic la nivelul conducerii“, ne-a declarat Radu Mircea, referent in FR Sah.

El a explicat ca forul suprem care ia deciziile este Consiliul Director si ca fraiele federatiei pot fi preluate de unul dintre vicepresedinti. Alexandru Crisan a castigat presedintia federatiei in timpul mandatului lui Georgiu Gingaras, fiind acuzat la vremea aceea ca a trucat alegerile, infiintand peste noapte mai multe cluburi.

(Catalin Budescu, Gabriela Mladin, Florin Gongu)

Ziua: Bucurie la UREX

Muncitorii de la UREX au primit vestea arestarii patronului lor cu bucurie, liderul sindical Vasile Gosa afirmand ca "oamenii muncesc acum cu tragere de inima, pentru ca simt ca se face ceva in privinta nedreptatilor de care au avut parte".

Gosa declara ca Alexandru Crisan nu a mai putut scoate bani din conturile UREX din luna mai, cand a fost declansata greva generala care a dus la pierderea calitatii de administrator de catre patronul brasovean.

Liderul sindical afirma ca salariile muncitorilor vor putea fi platite la zi in cel mult doua luni, restantele neachitate fiind acum cele pentru luna august. Gosa este de parere ca "Alexandru Crisan ar fi putut patrona UREX fara probleme daca nu ar fi luat toti banii uzinei sa ii cheltuiasca la Brasov".

De asemenea, ministrul Autoritatii Nationale de Control (ANC), Ionel Blanculescu, a declarat ieri ca decizia magistratilor lui Crisan este "una normala" si ca Alexandru Crisan "a ajuns acolo unde ii este locul, adica dupa gratii".

"In urma controalelor intreprinse de Autoritatea Nationala de Control a rezultat ca asa-zisul om de afaceri Alexandru Crisan nu a facut decat sa profite de munca unor oameni si sa fraudeze statul pentru a se imbogati din ce in ce mai mult. Nu a realizat insa ca, mai devreme sau mai tarziu, ingineriile si afacerile sale dubioase, gaunoase, vor fi descoperite si pedepsite ca atare.

Daca si-a inchipuit ca va putea fura de la oameni si de la bugetul de stat fara a fi pedepsit, fara ca organele de control si, ulterior, organele de urmarire penala sa il prinda si sa il aduca in fata instantei, s-a inselat.

Nimeni nu isi permite asa ceva fara a suporta, mai devreme sau mai tarziu, consecintele faptelor sale, facute in batjocura oamenilor care au lucrat pentru el si cu sfidarea legii.

Imediat dupa ce am incheiat operatiunea de control la UREX si la celelalte societati detinute de catre Alexandru Crisan, am spus ca locul acestui personaj malefic este dupa gratii", se arata intr-un comunicat al ministrului Blanculescu.

Tentativa de mituire la Blanculescu

Tupeul lui Crisan parea fi fost fara limite. Astfel, dupa ce a inselat statul roman si dupa ce si-a adus angajatii la disperare prin neplata salariilor, patronul de la UREX a fost acuzat ca ar fi incercat sa-l mituiasca chiar pe ministrul Blanculescu, cel ce descoperise neregulile din firmele omului de afaceri brasovean.

Ionel Blanculescu, ministrul Autoritatii Nationale de Control (ANC), a sustinut ca patronul SC UREX SA Rovinari, a incercat sa-l mituiasca printr-un intermediar. Blanculescu a primit o scrisoare anonima in care era informat ca omul de afaceri Alexandru Crisan si fiul sau sunt dispusi sa plateasca pentru a impiedica derularea anchetelor, initiate de Blanculescu la firmele lor.

Potrivit unui comunicat al ANC, la sediul institutiei a fost primita, in plic inchis, o scrisoare anonima, prin care ministrul era informat, de catre un fost partener de afaceri al familiei Crisan, ca Alexandru Crisan senior si fiul ar fi dispusi sa ofere autorului textului o suma de bani consistenta (parte din aceasta in contul unei datorii mai vechi) pentru ca acesta "sa-l puna la punct pe

ministrul Blanculescu!".

Mai mult, cei doi Crisan ar fi dispusi sa ofere o suma mare de bani chiar ministrului Controlului, pentru a fi "lasati in pace" de catre acesta, oferind chiar dublul sumei oricui l-ar opri "indiferent de mijloace".

Alexandru Crisan si fiul acestuia au negat, apoi, ca ar fi incercat sa dea bani pentru a scapa, declarandu-se indignati de continutul articolului si spunand ca scrisoarea este o minciuna si o mistificare. Si acest aspect este cercetat la aceasta ora de catre autoritati.

Scandal si in lumea sahului

Alexandru Crisan a nascut un imens scandal si in lumea sahului in anul 2001, cand a fost acuzat dur in ziarul spaniol "El Pais" ca si-ar fi cumparat victoriile care i-au permis sa ajunga mare maestru international. Leonxto Garcia, un cunoscut jurnalist de specialitate, i-a dedicat un amplu material jucatorului roman, pe care l-a catalogat inca din titlu: "Crisan, escrocul din Carpati".

Participant la un puternic turneu la Portoroz (Slovenia), Crisan a fost invins in linie, reusind o singura remiza in noua partide, cu adversari care, conform clasamentului federatiei internationale, erau mult mai slabi.

Nu este vorba de o scadere de forma, nici de vreo maladie: romanul Crisan si-a cumparat un mare numar de victorii utilizand puterea politica pentru a controla Federatia Romana si amenintand ziaristii.

Este al 46-lea in lume, dar jocul sau de la Portoroz nu-l crediteaza nici macar intre primii 3000. Crisan, 38 de ani, prosper om de afaceri din Brasov, fiul unui inalt demnitar al partidului comunist, era unul din numerosii tineri promitatori din tara sa in anii '80. Rezultatele sale din 1991 l-ar plasa dincolo de primele 3000 de locuri pe lista internationala.

De aici incepe o cariera pe cat de meteorica, pe atat de misterioasa: partidele sale nu apar in nici o baza de date, dar rezultatele erau surprinzatoare", a notat in vara anului 2001 jurnalul spaniol.

Intr-adevar, puterea lui Crisan era extrem de mare, fiindca la doar o luna de la acest scandal international, care s-a lasat cu procese intentate jurnalistului spaniol, dar si ziarelor romanesti care au preluat articolul, el a fost numit in fruntea Federatiei Romane de Sah printr-un ordin al ministrului de atunci al TS, Georgiu Gingaras.

Prima masura luata de noul sef a fost inlaturarea din federatie a unor nume "grele" din sahul romanesc: Marele Maestru International Elisabeta Polihroniade, Grunberg, Erdeus, Pavlov, Jigman si Dobronauteanu, cei care contestasera vehement ascensiunea fulminanta si incorecta a lui Crisan.

Toti i-au propus sa-l infrunte in partide prin care si-ar putea demonstra valoarea, dar, invocand diverse motive, Marele Maestru International (cel mai inalt titlu in sah) a refuzat de fiecare data. Dupa un scandal care a durat cateva luni, partile s-au impacat, cei sase au fost reprimiti in federatie, iar peste intreaga poveste s-a lasat linistea.

( Adina Anghelescu, George Tarata, Bogdan Gheorghe)

Romania Libera: Prejudiciu de 300 de miliarde de lei

Alexandru Crisan va fi cercetat si in alte dosare penale, legate de alte doua societati de-ale sale, UREX Rovinari si Metrox Targu Jiu. De fapt, Crisan este cercetat sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala, inselaciune, fals si uz de fals, prejudiciul total fiind estimat la circa 300 de miliarde de lei.

Ieri, dupa o sedinta care a durat ore in sir, Tribunalul Gorj a decis prelungirea mandatului de retinere pentru o perioada de 29 de zile.

Omul de afaceri Alexandru Crisan, patronul UREX Rovinari, a fost retinut in noaptea de miercuri spre joi de politistii gorjeni. Ieri, Tribunalul Gorj a decis prelungirea mandatului de retinere emis de Inspectoratul Judetean de Politie Gorj.

Alexandru Crisan este acuzat de politistii gorjeni de emiterea unor file cec fara acoperire, organele de cercetare mentionand ca acesta ar fi inselat o firma din Targu Jiu prin intermediul unei alte societati pe care o detine, respectiv Alexander Com SRL Brasov.

Conform datelor puse la dispozitie de politie, SC Alexander Com se afla in incidenta de plata, dar a emis catre Tech Safeti SA din Targu Jiu patru cecuri in valoare de 6,1 miliarde de lei, fara a avea disponibila in cont suma respectiva. Dar cercetarile nu se opresc aici.

(Carmen Cosman)