La Targoviste, intr-o atmosfera senzationala, intr-o partida decisiva pentru calificarea la Campionatul European de baschet feminin, miercuri seara, echipa Romaniei a fost purtata spre victorie de un public fantastic, peste 3.000 de spectatori dotati cu steaguri, fulare si cartoane colorate realizand o atmosfera incendiara.

Pentru a mai avea o sansa la calificare, Belgia era obligata sa castige in Romania, dupa ce in partida de saptamana trecuta, desfasurata pe teren propriu, fusese invinsa de fetele noastre, cu scorul de 68-66! Primul sfert al intalnirii a fost extrem de strans, cele doua formatii conducand alternativ.

Romancele au fost in avantaj la 10-9 si 20-19, insa primul "sfert" s-a incheiat cu avantajul belgiencelor, scor 22-23. Sferturile II si III au apartinut Romaniei, elevele lui Ioan Valerian terminand in avantaj in fiecare sfert, scor 16-10.

Ultimul "sfert" a debutat de la scorul 54-43 pentru Romania, insa, gratie jocului prestat de Agabalova, ucraineanca naturalizata belgianca, formatia oaspete s-a apropiat la numai patru puncte. Romancele au trecut peste momentul greu si s-au impus, in final cu 71-60!

Fara a mai astepta fluierul final, cu o secunda inainte de incheierea timpului regulamentar de joc, organizatorii au pornit focurile de artificii, atmosfera din sala facandu-le pe fetele noastre sa planga de bucurie.

"Daca jucam la Bucuresti, aveam maxim 100 de spectatori in tribune, in timp ce, la Targoviste, sala a fost arhiplina! In fata unui asemenea public, nu poti sa nu joci baschet!", a declarat Larisa Toma.

Ioan Valerian, tehnicianul echipei Romaniei, a folosit, pe parcursul meciului, urmatoarele jucatoare: Ancuta Stoenescu, Annemaria Parau, Ildiko Vass, Erszebet Ambrus, Larisa Toma, Bianca Vescan, Monica Brosovszky (foto-la minge), Corina Istratescu, Andra Mandache, Florina Pascalau, Bianca Dragus, Cristina Ciocan.

Pentru Romania, cele mai multe puncte au fost reusite de Monica Brosovszky (20) si Larisa Toma (18).

Aproape sigur calificata la CE, in ultimul meci din grupa, Romania va intalni, maine, in deplasare, nationala Israelului, in timp ce Belgia va juca, pe propriul teren, contra Germaniei.

Ioan Dobrescu (presedintele FR de Baschet): "Consider ca Romania este calificata in proportie de 70 la suta. Cred ca echipa noastra merita si se va califica la turneul final. Belgia este o mare echipa, dar am avut de partea noastra un public extraordinar!".

Ioan Valerian (antrenorul lotului feminin): "Fetele au dat dovada de tarie de caracter. Dupa aceasta victorie, cred ca avem 80 la suta sanse sa mergem mai departe. Plecam in Israel sa castigam! Trebuie sa fim realisti, pentru ca, la turneul final al CE, vom merge la o clasare intre locurile 5 si 8.

La felul cum se antreneaza si cum abordeaza fiecare meci, nu este exclus ca fetele sa faca o figura frumoasa".

Monica Brosovszky: "A fost un meci mai greu decat cel cu Germania, pentru ca belgiencele au venit sa-si joace ultima carte. Dar, inca o data, am demonstrat ca suntem o echipa adevarata, castigand atat in Belgia, cat si pe teren propriu. Mi-am dorit sa fac un joc foarte bun si cred ca am reusit. Aceasta ar putea fi una dintre ultimele mele aparitii la lot".

Cum ajungem in lumea buna

Fetele noastre sunt aproape calificate la turneul final al Campionatului European, care va avea loc anul viitor in Turcia. Pentru a fi sigure, insa, ca vor participa la importanta competitie continentala, elevele antrenorului Ioan Valerian trebuie sa invinga, maine, in Israel.

In acest caz, cu putin noroc, am putea termina grupa chiar pe locul I, dar si pozitia secunda ne va asigura calificarea, pentru ca am avea cinci victorii din sase intalniri. In situatia in care vom pierde ultimul meci, Romania va astepta jocul rezultatelor pentru a afla daca se va gasi printre echipele calificate la CE.

Asta pentru ca in Turcia vor merge direct castigatoarele celor patru grupe, plus cele mai bune doua clasate de pe pozitia a II-a. Fetele noastre se afla in lupta directa cu: Lituania sau Franta (ambele cu 4 victorii si o infrangere), Slovacia sau Letonia (4/1, respectiv 3/2) si Serbia&Muntenegru sau Polonia (ambele 3/2).

In celalalt meci al grupei, disputat ieri, Israel – Germania 52-88!

Clasamentul grupei C de calificare, inaintea jocurilor Germania – Belgia si Israel – Romania programate sambata, este urmatorul:

1. Germania 5 4 1 9 p. (+98 cosaveraj)

2. ROMANIA 5 4 1 9 p. (+6)

3. Belgia 5 2 3 6 p. (+14)

4. Israel 5 0 5 5 p. (-118)