Consultand declaratiile de avere ale parlamentarilor PSD ramasi in afara listelor, se poate vedea cu usurinta ca, numai prin averile pe care le declara, sunt departe de a fi de compatimit. Dintre senatori, doar inginerul din Sibiu Dionisie Bucur spune ca nu are nici conturi, nici masini, nici firme. In rest, toti, pe langa apartamente sau case, au fie masini, fie conturi de zeci de mii de euro.

O mare parte au si una, si alta, la care se adauga spatii comerciale, firme, cabinete medicale, de avocatura etc.

Senatorul Sergiu Nicolaescu declara ca are 200.000 de euro si 3 miliarde de lei. Senatorul Ioan Pop de Popa declara creante de 225.000 euro si conturi de 30.000 USD.

Dupa 14 ani de Senat, Platica Vidovici se mandreste doar cu o limuzina Cadillac. Ati auzit vreodata de senatorul de Caras-Severin Ioan Guga? Pe langa casa de vacanta si masini, detine o salupa. Senatorul de Botosani Nelu Pujina este actionar la trei firme, are in conturi 10 miliarde si 30.000 de euro si doua case de locuit.

Deputatul Cristian Dumitrescu detine un jeep si o limuzina Audi, veniturile ii sunt aduse de chirii si firme, printre care si un cabinet notarial. Un deputat de Prahova, pe nume Mihai Faca, fost director, declara trei masini si creante in valoare de 600.000 USD. Deputatul Minica Boaja, fost profesor sindicalist, declara ca avere terenuri, o casa de vacanta si doua masini.

Fostul director de la FPP deputatul Tudor Balta spune ca are 125.000 euro, 850 de milioane lei si trei apartamente. Exemplele ar putea continua cu restul celor peste 150 de parlamentari PSD care si-au pierdut pozitiile pe liste. 99% dintre acestia sunt fie fosti ministri, secretari de stat, directori de institutii publice sau de firme de stat, fie fosti si actuali oameni de afaceri.

Pe langa faptul ca nu s-au remarcat public prin nici o initiativa folositoare, o mare parte dintre parlamentarii PSD care in prezent sunt nemultumiti ca isi pierd pozitiile au ocupat, de la inceputul carierei politice cu radacini in vechiul regim, pozitii de conducere in sectoarele economice ale statului.

Sa mai spunem ca unii dintre ei au fost clienti ai unor anchete de presa si uneori chiar ale organelor de cercetare penala?

Nici unul dintre parlamentarii PSD nemultumiti ca isi pierd scaunele nu s-a ridicat sa spuna ca este impotriva acordarii pe viata a unor privilegii nemeritate. Mai mult, toti ar fi votat si la mai multe maini daca s-ar putea Statutul parlamentarului in forma initiala, care acorda compensatii materiale exorbitante pentru faptul ca patru ani nu au facut nimic in Parlament.

Si, daca mai incapea tupeu, au dovedit-o cand, in urma scandalului facut de presa, conducerea PSD nu a mai sprijinit proiectul de lege cu acordarea de privilegii, s-au suparat tot pe mass-media.

Muti dintre parlamentarii PSD sunt constienti ca legea privilegiilor pentru fostii demnitari este o promisiune a conducerii partidului care nu va fi indeplinita. Cu toate ca, in secret, toti sunt pentru aprobarea legii, in public, nu au curaj sa se impotriveasca.

Unii dintre ei demareaza initiative de salvare individuala, gudurandu-se pe langa liderii de grupuri sau pe langa mai-marii din partid sa obtina pozitii fie in diplomatie, fie consilii de administratie ale unor institutii publice.