Uniunea Europeana acorda Romaniei pana in anul 2007, prin programul Phare, 200 de milioane de euro pentru modernizarea si dotarea scolilor de arte si meserii, a declarat, ieri, directoarea Centrului National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic (CNDIPT) din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii, Madlen Serban.

“Prin programele Phare Tvet Ro 2001-2003 au fost alocate 91 de milioane de euro, 76 de milioane fiind deja folositi pentru reformarea sistemului de invatamant profesional si tehnic si, totodata, reabilitarea infrastructurii si dotarea cu echipamente a 122 de scoli de arte si meserii”, a precizat Madlen Serban, prezenta la Eforie Nord la Conferinta Finala de evaluare a proiectului

Phare Tvet 2001-2002. Datorita succesului implementarii componentei 2001-2003, Romania a solicitat la Bruxelles continuarea proiectului si pe componenta 2004-2006 si va primi inca 100 de milioane de euro. “In total, Romania va primi pana in momentul aderarii 200 de milioane de euro, cea mai mare suma primita pe acest domeniu dintre toate statele candidate”, a subliniat Madlen Serban.

Prezent la conferinta, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a apreciat faptul ca invatamantul romanesc si-a adjudecat deja prin proiecte o suma importanta din fondurile de preaderare pe urmatorii trei ani, in valoare totala de trei miliarde euro.

Acesta si-a exprimat speranta ca prin folosirea acestor fonduri rezultatele obtinute sa se exprime intr-o mai buna integrare a absolventilor pe piata muncii, o perfectionare a calitatilor cadrelor didactice, a elevilor si studentilor.