Secretarul general al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jaap de Hoop Scheffer, citat de AFP, a facut apel, joi, la o reglementare rapida a problemei Transnistriei, in cadrul unei conferinte de presa organizata la Chisinau.

"Este evident ca se impune gasirea cat mai rapida a unei solutii" pentru problema Transnistriei, a declarat secretarul general al NATO in fata ziaristilor.

"Am urmarit evolutia acestei situatii atat ca presedinte al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si continui sa o fac in calitatea mea de secretar general al NATO", a indicat Jaap de Hoop Scheffer, adaugand totusi ca "NATO nu participa activ la reglementarea acestei probleme".

"Rusia trebuie sa-si respecte in totalitate obligatiile de retragere a trupelor sale din Moldova", a amintit Scheffer. El a subliniat ca organizatia pe care o conduce este pregatita sa "sprijine eforturile de integrare a Moldovei in Uniunea Europeana si cele de reforma a fortelor sale armate".

In 1992, un conflict izbucnit intre rusofoni si moldoveni s-a soldat cu mai multe sute de morti si a avut drept rezultat crearea unei republici autoproclamate a Transnistriei pe malul de est al Nistrului. Fortele rusesti care au pus capat luptelor nu au parasit niciodata "frontiera" dintre Moldova si aceasta republica secesionista, in pofida acordurilor internationale angajante, noteaza AFP.

Pe de alta parte, secretarul general al NATO a afirmat ca neutralitatea Moldovei nu va impiedica in nici un fel participarea sa la "Parteneriatul pentru pace", o formula de cooperare militara adoptata pentru tarile din fostul bloc comunist vizand intarirea stabilitatii in Europa.

La randul sau, ministrul moldovean al afacerilor externe, Andrei Stratan, a estimat ca "Parteneriatul pentru pace" va permite reglementarea problemei transnistrene.