Clubul miliardarilor americani nu mai este atit de exclusivist ca odinioara, releva ultimul clasament intocmit de revista “Forbes”, potrivit caruia numarul celor care se pot lauda cu averi de sapte cifre a crescut simtitor.

Statele Unite sint onorate de prezenta a 313 miliardari in dolari, ceea ce reprezinta un record si un salt urias fata de anul trecut, cind se inregistrau doar 262 de miliardari.

Averea cumulata a celor mai bogati 400 de americani depaseste pentru prima oara inimaginabila suma de o mie de miliarde de dolari, in crestere cu 45 de miliarde de dolari fata de anul trecut.

Cel mai bogat om din Statele Unite si din lume ramine, pentru al zecelea an consecutiv, celebrul fondator al companiei Microsoft, Bill Gates, a carui avere este estimata la 48 de miliarde de dolari, cu doua in plus fata de anul 2003.

Gates este urmat de omul de afaceri Warren Buffet, cu o avere de “doar” 41 de miliarde de dolari, care a inregistrat insa cea mai mare crestere, cifrata la 5 miliarde de dolari. Pe locul trei se situeaza co-fondatorul Microsoft, Paul Allen, cu o avere de 20 de miliarde de dolari, in scadere cu doua miliarde fata de anul trecut.

45 de proaspeti miliardari. Pe lista exista 45 de nume noi, intre care Sergey Brin si Larry E. Page, fondatorii popularului portal Google, care, la 31 de ani, sint totodata si cei mai tineri membri din top 400.

Locurile 4-8 pe lista au fost ocupate, la fel ca anul trecut, de membri ai familiei Walton, proprietara lantului de supermarketuri Wal-Mart, “valorind”, fiecare, 18 miliarde dolari.

Mai este de remarcat revenirea pe lista, dupa o absenta de un an, a Teresei Heinz Kerry, sotia candidatului democrat la presedintia SUA, John Kerry, si mostenitoarea, dupa fostul sot, a imperiului alimentar Heinz. Cu 750 milioane de dolari, Teresa Heinz Kerry incheie clasamentul “Forbes” din acest an.

Peter Newcomb, senior editor la “Forbes”, a atribuit cresterea averilor din top economiei aflate in plin avint, dar si unui an bun in sectorul financiar si in industrie.