Serviciul de Protectie si Paza (SPP) a cumparat recent 12 limuzine Mercedes destinate transportului demnitarilor. Dintre noile automobile, zece sunt Mercedes S 500, iar doua sunt Mercedes S 600, in varianta blindata. Anunturile privitoare la organizarea licitatiei si la stabilirea rezultatelor acesteia au fost deja publicate in Monitorul Oficial.

Licitatia a fost castigata de firma Auto Rom, care este importator oficial al Mercedes Benz in Romania. Costul total al achizitiei, mentionat cu mare precizie in Monitorul Oficial, este de 58.606.033.337 lei. Banii sunt platiti din bugetul SPP pe anul 2004. Celelalte firme participante la licitatie au fost Auto Bavaria (importatorul marcii BMW), Porsche, Maserati si Fiat.

Pe plan mondial, din punctul de vedere al confortului, masinile Mercedes S 500 sunt considerate de clasa medie, in timp ce modelele S 600 sunt automobile de lux. Mercedes S 500 are un motor de 306 CP si 4966 centimetri cubi, atinge o viteza maxima de 250 kilometri la ora si accelereaza de la 0 la 100 de kilometri la ora in 6,5 secunde.

Masinile au, printre altele, cutie de viteza automata cu cinci viteze, servodirectie si calculator de bord. Automobilele Mercedes S 600 sunt prevazute cu motoare de 367 cai putere, au dotari speciale, iar blindajul le face sa reziste si la gloante de mare calibru. Singura problema a noilor masini pare s-o reprezinte consumul, care urca pana la 20 de litri de benzina la suta de kilometri.

Ultima achizitie de automobile a SPP, in beneficiul acelorasi demnitari, se realizase acum un an, cand s-au cumparat cinci masini de teren Jeep Crysler si opt autoturisme Opel. Printre VIP-urile care folosesc deja masini Mercedes S-Klasse se numara premierul Italiei, Silvio Berlusconi, si cantareata americana Madonna. Cot la cot cu ei vor fi, de acum inainte, Ion Iliescu si Adrian Nastase.

Din punctul de vedere al masinilor folosite, o diferenta intre Madonna si demnitarii romani ar fi aceea ca vedeta muzicii pop si-a cumparat masina din banii personali.