Guvernul a decis, in sedinta de joi, sa puna in aplicare un mecanism de recalculare a pensiilor, proces care va incepe la 1 octombrie si care ar trebui sa fie finalizat spre sfarsitul anului viitor. Adica, incepand cu ultimul trimestru al anului 2005 pensionarii pot spera ca vor primi pensiile recalculate.

Procesul de recalculare ar fi trebuit sa inceapa de la 1 ianuarie 2005, potrivit programului care a fost stabilit intre Guvern prin Ministerul Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF), Casa Nationala de Pensii si Alte Arepturi Sociale (CNPAS) si reprezentantii pensionarilor. Insa, Guvernul a hotarat ca este oportuna devansarea acestui termen si recalcularea sa se faca din aceasta toamna.

Anuntul inceperii acestui proces vine cu putin timp inainte de declansarea campaniei electorale. Membrii Guvernului justifica masurile de protectie sociala adoptate in fuga, in aceasta toamna, "prin cresterea economica fara precedent a Romaniei precum si prin incasarile nesperate la Bugetul statului".

Adrian Nastase incearca sa linisteasca temerile pensionarilor precizand ca pensiile nu vor scadea sub valoarea actuala si promite ca "toate pensiile din sistemul asigurarilor sociale de stat vor fi majorate, astfel incat, in 2008, sa se ajunga la o pensie medie de cel putin o suta de euro".

In sprijinul afirmatiilor lui Nastase, Eugen Bejinariu secretarul general al Guvernului, a precizat ieri ca, dupa incheierea evaluarii individuale, va fi acordat punctajul mediu anual individual cel mai avantajos, iar daca punctajul stabilit in urma evaluarii este mai mic, va fi mentinut cel corespunzator pensiei aflate deja in plata.

Evaluarea si recalcularea pensiei se va realiza prin analizarea fiecarui dosar de pensie stabilit potrivit legii in vigoare pana la 1 aprilie 2001, pe baza formulei de calcul prevazuta de Legea nr.19/2000. "Eliminarea inechitatilor aparute intre pensii, in functie de anul de pensionare, a facut deja obiectul unui amplu program de recorelare, intre ianuarie 2002-iulie 2004.

Rezultatele masurilor deja realizate constau in cresterea medie a cuantumului pensiei cu procente cuprinse intre 24,9% pentru pensionarii inscrisi la pensie in anul 1997 si 36,2% pentru cei inscrisi inainte de anul 1968, fiind eliminate, astfel, o parte dintre inechitati", a precizat Bejinariu.

Nastase nu a uitat sa atraga atentia pensionarilor asupra "preocuparii" Guvernului de a creste nivelul de trai al pensionarilor si de cate majorari si indexari au beneficiat pensionarii.

"Incepand cu data de 1 septembrie, s-a realizat indexarea si majorarea pensiilor din sistemul public, dupa cum urmeaza: majorare de 9,5% pentru pensionarii din sistemul de asigurari sociale de stat, si o majorare de 8,3% pentru pensionarii agricoli. De aceasta decizie beneficiaza peste 5,2 milioane de pensionari", a subliniat seful Executivului.

El a promis pensionarilor "ca ei se vor afla in permanenta pe lista noastra de prioritati si ca dorim sa reusim sa asiguram pentru toti pensionarii un nivel de trai decent".

Dosariada pensionarilor

Ion Giurescu, secretar de stat in MMMSSF si presedintele CNPAS, ne-a declarat ca in momentul de fata nu exista personal suficient pentru a verifica cele 4.300.000 de dosare, insa, exista posibilitatea detasarii de personal din alte institutii si departamente subordonate MMSSF.

El spune ca procesul va fi foarte laborios si abia pe la sfarsitul anului 2005 pensionarii vor incepe sa primeasca pensiile recalculate iar plata efectiva a pensiilor recalculate se va face pentru toti pensionarii in aceeasi luna pentru a nu aparea nemultumiri.

"Prin acest proces de recalculare dorim sa eliminam diferentele dintre pensionarii intrati in drepturi inainte de intrarea in vigoare a Legii 19 (in anul 2001) si cei de dupa aceasta data", a precizat Giurescu. Vor fi analizate toate dosarele anterioare datei de 1 martie 2001 si se va calcula vechimea in munca, cotizatia platita etc.

Actul normativ adoptat de Guvern prevede si o procedura de informare a pensionarilor cu privire la modul de calcul, punctajul mediu anual obtinut si, daca este cazul, necesitatea completarii documentatiei. Celor cu dosare complete li se va trimite calculul facut de specialistii CNPAS privind recalcularea.

In caz ca vor exista dosare incomplete pensionarilor li se va trimite o instiintare prin care li se va comunica ce acte trebuie sa mai aduca pentru completarea dosarului. Presedintele CNPAS a mai adaugat ca efortul bugetar pentru plata pensiilor recalculate este de 25.000 de miliarde insa este convins ca vor exista bani suficienti in 2005 pentru a sustine aceste masuri ale Guvernului.

In prezent, CNPAS plateste lunar pensii in valoare de 10.000 de miliarde.

Tichete de calatorie = mancare

Executivul a mai decis ca tichetele de calatorie pe calea ferata acordate pensionarilor vor putea fi folosite atat de catre titularul lor, cat si de sotul ori sotia acestuia. Biletele vor putea fi utilizate atat pentru trenurile de persoane, cat si pentru cele de tip accelerat sau rapid.

O alta decizie a Guvernului este ca, incepand cu 2005, tichetele de calatorie pentru pensionari ramase nefolosite la sfarsitul anului vor putea fi compensate, prin acordarea unor produse alimentare. Modul de compensare urmeaza sa fie stabilit printr-o hotarare de Guvern.

Alte proiecte avute in vedere se refera la introducerea unor noi tipuri de pensii, precum pensia pentru lucratorii agricoli - realizata in special din fonduri europene - si o noua pensie sociala pentru persoanele in varsta de peste 65 ani si fara venituri.

Nastase a amintit si alte masuri aprobate in domeniu, precum reducerea contributiei individuale a pensionarilor pentru plata biletelor de tratament balnear la jumatate din cuantumul total al pensiei de la sfarsitul lunii octombrie, simplificarea procedurilor de obtinere a ajutorului de incalzire, majorarea cuantumului acestui ajutor si corectarea sa in functie de evolutia preturilor.