Procesul de elaborare a listelor de candidati pentru Parlament arata ca democratia in interiorul partidelor nu prea exista. Rezultatul alegerilor directe sau votului filialelor, toate ajung pana la urma la stiloul conducatorului care taie sau adauga dupa criterii juste, injuste, sau numai de el stiute.

In principiu, formatiunile politice din Romania au ales trei metode de a-si desemna candidatii: alegeri interne in PSD si UDMR, desemnarea candidatilor prin votul conducerilor filialelor, PNL, PD, sau compunerea listelor la centru, cum pare sa se intample la PRM.

Pentru a-si demonstra schimbarea, atat in comportamentul exterior, cat si in interior, PSD a experimentat anul acesta modelul UDMR, desemnarea candidatilor prin votul membrilor de partid. Din urna a iesit insa cine trebuia. La cateva saptamani dupa scrutinul PSD, a devenit clar ca membrilor simpli ai PSD, fara afaceri si fara sustinere politica, le sunt inaccesibile listele pentru Parlament.

Este cazul lui Constantin Amarie, fratele sefului PNA, Ioan Amarie, care a ajuns pe o pozitie eligibila, in mod inexplicabil, dupa cum spun chiar colegii sai de partid, inca parlamentari. In toate judetele, in fruntea listelor se afla fie liderii locali, cei mai multi acuzati de coruptie, fie lideri de la centru.

Dar pana si optiunea masluita in calculator de liderii organizatiilor va fi revizuita la sediul din Bucuresti al partidului de guvernamant si probabil nu in sensul eliminarii celor care nu intrunesc criteriile de moralitate, impuse formal de partid.

Contestat de filiala Giurgiu, fostul lider de sindicat de la Metrou, Ion Radoi a fost confirmat pe pozitie de acel, bombastic numit, Consiliu de onoare, a carei activitate a cazut deja in derizoriu. Clientela politicienilor PSD de la centru si fidelii liderilor vor fi si inscaunati pe locuri eligibile. S-ar putea spune ca alegerile interne vor face mai mult rau decat bine PSD.

Au aparut deja conflicte in filiale, iar dezamagirea candidatilor care s-au vazut aruncati in afara listelor de jocurile politico-financiare ale conducerii PSD, locale si centrale, se poate disemina in comunitatile din care provin si transforma intr-un vot de neincredere.

Cenzura lui Traian Basescu pe listele Partidului Democrat, chiar daca exercitata in numele unor criterii deja anuntate, este perceputa de cei din interior si din afara ca o forma de autoritarism, cu atat mai mult cu cat exista o dubla masura in evaluarea candidatilor.

Traseismul, criteriu eliminatoriu in viziunea PD, nu i s-a aplicat lui Cozmin Gusa, care a si supralicitat oferind carcotasilor o explicatie penibila. Transferul de la un partid la putere la unul in opozitie nu poate fi definit, in conceptia acestuia, traseism. La PRM, cel care decide componenta listelor este Corneliu Vadim Tudor, iar grila de selectie, necunoscuta.

Astfel ca persoane care au avut o activitate parlamentara semnificativa, declaratii, interpelari, proiecte de lege, pot iesi de pe liste, pentru ca asa doreste domnul Vadim.