Pensionarii ar putea participa in curand la descoperirea speculantilor din piete, a anuntat Ionel Blanculescu, ministrul Controlului, in urma discutiilor cu asociatiile de pensionari din mai multe orase. Blanculescu sustine ca in acest fel „se va crea un curent de opinie“ care ii va determina pe comercianti si producatori sa respecte legea.

Totodata, pensionarii vor putea avea din nou o viata activa, in sprijinul societatii. „Consider ca ar trebui ca din randul pensionarilor sa existe echipe care, fara a fi platiti, sa functioneze ca organisme de control din partea opiniei publice“, ne-a declarat Ionel Blanculescu.

Cel mai probabil, echipele de pensionari vor incepe sa patruleze prin piete dupa ce Politia pietelor isi va incepe activitatea, urmand a colabora cu acestia si cu Autoritatea Nationala de Control (ANC) pentru a-i prinde pe speculanti. Astfel, dupa 3 octombrie anul curent, speculantii vor fi controlati de Autoritatea Nationala de Control si „observati“ de pensionari.

Potrivit lui Blanculescu, initial se vor face proiecte pilot in 2-3 piete, urmand ca initiativa sa capete contur si in alte piete. Intr-o prima faza, s-a discutat ca grupul de pensionari care va „face de garda“ in piete sa fie constituit din 4-5 membri.

Acestia ar putea „spiona“ atat in timpul zilei cat si in perioada noptii cand, potrivit lui Blanculescu, „vin masinile cu marfa si se fac aranjamentele“. Momentan insa nu s-a stabilit in mod clar care vor fi atributiile grupului de pensionari. „Pensionarii pot fi pe un sector sau altul in functie de ce se va stabili“, ne-a mai spus ministrul Controlului.

Autoritatea Nationala de Control va demara actiuni de control si la magazinele Economat. „Eu deja pregatesc actiuni de control pentru a vedea cum se formeaza preturile la produsele comercializate la magazinele Economat. Va fi un control prin care evaluam o stare de fapt“, a explicat Ionel Blanculescu.

Nu in ultimul rand, urmand exemplul controalelor efectuate la agentii economici din industria de morarit si panificatie, ANC se va uita si in contabilitatea procesatorilor si distribuitorilor de carne pentru a vedea daca si-au platit darile catre stat.

Controalele ar putea viza, pe viitor, si pe distribuitorii de masa lemnoasa, astfel ca pensionarii ar putea beneficia si de vacante gratuite la munte.

Cotidianul, Alina Stanciu