Dupa ce a inspaimantat Romania anilor ’99, fiind inregistrate mii de victime in toata tara, boala care a rapus cateva persoane si a amenintat serios inceperea anului scolar este din nou in centrul atentiei la Bucuresti, unde trei persoane au murit, intr-o singura luna, dupa ce au fost internati pentru probleme la coloana vertebrala, dar s-au imbolnavit de meningita, iar alte doua persoane

sunt si ele purtatoare ale virusului.

Ministerul Sanatatii a dispus declansarea unei anchete la Spitalul Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni“ din Bucuresti, unde a fost sesizata aparitia unui posibil focar de infectie nosocomiala, dupa ce trei pacienti au murit in urma contactarii aceluiasi bacil.

Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti a anuntat Ministerul Sanatatii cu privire la un probabil focar de infectie nosocomiala la spitalul bucurestean. Cinci pacienti care au fost internati aici, in perioada 10-31 august, au fost diagnosticati cu meningita cauzata de bacilul piocianic, trei dintre ei - cu varste intre 31 si 51 de ani, incetand din viata din cauza acestei afectiuni.

Cei cinci pacienti fusesera internati pentru afectiuni ale coloanei vertebrale, iar diagnosticul de meningita a fost pus dupa efectuarea unor interventii invazive in spital. O comisie desemnata de Ministerul Sanatatii va incepe, saptamana viitoare, verificarile in acest caz. Investigatia se va derula in paralel cu ancheta declansata de Directia de Sanatate Publica Bucuresti.

Rezultatele acestei anchete si recomandarile Comisiei vor fi prezentate in prima decada a lunii octombrie. La randul lui, directorul spitalului, Alexandru Victor Ciurea, a declarat ca a aflat despre aceasta situatie la venirea din concediu, moment in care a dispus inceperea unei anchete interne, ale carei concluzii vor fi facute publice luni.

Cotidianul, Filon Stan

In cel mai bun spital de neurochirurgie din tara, "Bagdasar-Arseni"

Trei pacienti cu discopatie, morti in urma unor banale punctii lombare

Cauza: infectie intraspitaliceasca cu piocianic

Cinci pacienti internati, luna trecuta, la Spitalul de Urgenta "Bagdasar-Arseni" din Capitala pentru afectiuni ale coloanei vertebrale s-au imbolnavit de meningita cu bacil piocianic. Trei dintre pacienti au decedat. Acestia, doi barbati si o femeie, aveau varste cuprinse intre 31 si 51 de ani si sufereau de hernie de disc sau discopatie lombara, afectiuni care nu presupuneau un risc vital.

Toti cei cinci pacienti au facut in spital punctie lombara cu substanta de contrast pentru o investigatie (mielografie) prin care se stabileste ce portiune din coloana vertebrala este afectata de discopatie.

Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (DSPMB) a anuntat vineri Ministerul Sanatatii "despre existenta unui focar probabil de infectie intraspitaliceasca la unitatea medicala". Ministerul Sanatatii a decis sa desemneze o comisie de ancheta care va incepe de luni verificarile la Spitalul Bagdasar, in paralel cu investigatia derulata de DSPMB.

Cazurile de imbolnavire de meningita cu bacil piocianic au aparut in Spitalul Bagdasar in perioada 10-31 august. Prof. dr. Vlad Ciurea, directorul spitalului, sustine ca personal a sesizat DSPMB despre aceste cazuri, imediat ce s-a intors din concediu. Mai mult, prof. dr.

Ciurea a adaugat ca, imediat cand a aflat de aceste cazuri, a declansat o ancheta interna, iar concluziile vor fi prezentate astazi. Problema lipsei de sterilizare a instrumentarului nu poate fi luata in discutie, deoarece seringile folosite pentru efectuarea manevrei sunt de unica folosinta, a mai spus directorul de la Bagdasar.

Totusi, ancheta s-a declansat la aproape o luna dupa ce in spital a fost inregistrat primul deces din cauza meningitei. Specialistii spun ca bacilul piocianic este un germene extrem de rezistent la antibiotice si chiar la dezinfectantele puternice.

Pentru a nu infecta pacientii din spital este nevoie ca personalul medical sa respecte reguli stricte de asepsie si antisepsie, iar in cazul efectuarii unor manevre invazive trebuie utilizate echipamente sterile. Se pare ca recipientul cu substanta de contrast pentru punctia lombara se utilizeaza, in aceeasi zi, pentru 10 pacienti.

Cele 10 seringi se umplu cu substanta de contrast in momentul deschiderii flaconului. Imbolnavirile de meningita au aparut in zile diferite, au constatat medicii de la DSPMB.

Specialistii mai spun ca infectia se manifesta atunci cand bacilul ajunge in lichide ale organismului care in mod normal sunt sterile, cum ar fi lichidul cefalorahidian, asa cum a fost in cazul efectuarii unei punctii lombare.

Infectiile cu piocianic sunt mai des intalnite la pacientii cu arsuri si in sectiile de urologie sau la pacientii ventilati mecanic din sectiile de terapie intensiva, iar pacientii care s-au imbolnavit de meningita la Spitalul Bagdasar nu aveau astfel de afectiuni.

Din pacate, mai spun specialistii, daca bacilul ajunge in peretii cladirii nu se mai poate scapa de el decat daca locul respectiv este curatat pana la temelie. Dr. Liviu Nuteanu de la Spitalul Bagdasar ne-a declarat ca in unitate nu sunt infectii intraspitalicesti, iar in cazul pacientilor cu meningita s-a luat imediat legatura cu un spital de boli infectioase.

Liana Subtirelu, Adevarul