Un megadosar economic, cel mai mare din Romania, cel al privatizarii dubioase de la Tepro SA Iasi, a fost redeschis de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi. "Dosarul Tepro", greu de 40 kilograme si cu declaratii care daca ar fi puse cap la cap ar acoperi o distanta de 6 kilometri, are peste 20.000 de pagini.

Procurorul Mihai Covalciuc, de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi, l-a audiat pe fostul director al Combinatului Tepro SA Iasi, Andreiu Catoiu, cel care a condus destinele unitatii in perioada in care unitatea a fost preluata de "Zelezarny Veseli" (Fierarii Veseli - n.r.) din Cehia, patronata de Zemek Zdenek.

Dupa spusele anchetatorilor, "Dosarul Tepro" a fost reluat deoarece procurorii ieseni abia acum au intrat in posesia declaratiilor date de Zdenek printr-o comisie rogatorie formata din procurori din Cehia.

Culmea, redeschiderea dosarului s-a facut dupa mai bine de un an de la incheierea concluziilor comisiei rogatorii, deoarece actele au fost uitate la Parchetul General. In urma cu aproape doi ani, procurorii l-au citat pe Zemek Zdenek, care ar fi trebuit sa se prezinte pentru audieri in calitate de inculpat in dosarul privatizarii Tepro.

Patronul "Fierarilor Veseli" este acuzat de subminarea economiei nationale, inselaciune, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals. Numai ca audierile nu au putut avea loc in Romania. Cehul a raspuns ca este grav bolnav si ca din acest motiv nu se poate deplasa in Romania pentru a fi audiat.

Zdenek le-a trimis procurorilor ieseni, prin intermediul unuia dintre avocatii lui, o serie de acte prin care a aratat ca sufera de mai multe boli, la inima si ficat, el demonstrand cu acte ca a fost internat in Cehia intr-un sanatoriu, unde a primit asistenta medicala de specialitate.

"Artificii" financiare de milioane de dolari

Din documentele existente la dosar a rezultat ca in cursul anului 1998, prin Franmtisek Pripalata, reprezentantul in Romania al lui Zemek Zdenek, firma Zelezarny Vesely din Cehia a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al societatii iesene. La licitatia organizata la sediul FPS s-au prezentat trei ofertanti.

Primul si cel mai interesat a fost Andreiu Catoiu, care la acea vreme era reprezentantul salariatilor prin structura PAS Privat Tepro. Pe langa acesta, au mai depus oferta firma ceha, care avea acelasi obiect de activitate cu al firmei iesene, si Dumitru Toader, o persoana fizica.

Cum PAS Privat Tepro si persoana fizica nu reprezentau un potential investitor credibil, seful comisiei de licitatie, Sergiu Serbotei, nu le-a dat castig de cauza, dar nici firmei conduse de Zdenek Zemek. Oferta cehilor a fost respinsa deoarece nu fusese platita garantia.

Pentru ca la prima licitatie nu a fost nici un castigator, peste o saptamana s-a mai organizat inca o licitatie, unde Franmtisek Priplata a prezentat comisiei un document prin care societatea ceha ar fi platit in contul FPS suma de aproximativ 250.000 de dolari.

Ulterior, anchetatorii au aratat ca banii nu intrasera in contul fostului Fond al Proprietatii de Stat.

In prezent, situatia sta cam in felul urmator: Zdenek Zemek este bolnav putred, Andreiu Catoiu a iesit la pensie si are a doua pensie ca marime din judetul Iasi, respectiv peste 20 milioane de lei, si Virgil Sahleanu, liderul sindicatului Tepro, care a luptat sa scoata la iveala hotia de la Combinatul Metalurgic Iasi, putrezeste de 4 ani la Cimitirul "Eternitatea" din Iasi.

"Dosarul Tepro", cel mai gros din istoria judiciara economica din Romania, are praful gros de cateva degete si este scos la fiecare patru ani, in ajunul campaniei electorale. Oare sa nu existe nici o legatura?