Patru tineri se zbat intre viata si moarte, cu sanse minime de supravietuire, iar un altul a murit dupa incendiul izbucnit vineri la Penitenciarul pentru Minori din Craiova. Deocamdata nu se stie cine este vinovat pentru aceasta tragedie, scrie Ev. Zilei.

Niste amarati de adidasi – acesta a fost motivul declansarii protestului din penitenciar. Ironia sortii – adidasii au fost gasiti in timp ce detinutii ardeau de vii, noteaza Jurnalul National. Rudele minorilor arsi in penitenciar cer socoteala autoritatilor, citim in Cotidianul. Penitenciarul groazei, titreaza Ziua, si acuza: Comandantul inchisorii a ordonat distrugerea probelor.

Articol publicat de Evenimentul zilei:

Pentru tragedia de la Penitenciarul pentru Minori Craiova nu raspunde deocamdata nimeni.

Patru tineri se zbat intre viata si moarte, cu sanse minime de supravietuire, iar un altul a murit dupa incendiul izbucnit vineri la Penitenciarul pentru Minori din Craiova.

Deocamdata nu se stie cine este vinovat pentru aceasta tragedie. Comandantul penitenciarului nu are remuscari si nu si-a dat demisia.

Asteapta rezultatele anchetei de la Bucuresti, dupa ce a ordonat stergerea urmelor incendiului, ingreunind astfel munca procurorilor anchetatori.

Medicii craioveni cred ca minorii care au dat foc celulei in care stateau au sanse minime de supravietuire. “Sint toti in stare critica. Nu a aparut nici o schimbare la nici unul dintre ei. Caile respiratorii sint cele mai afectate. Noi facem tot posibilul sa-i tinem in viata”, a declarat dr. Violeta Iordache, din cadrul Clinicii de Terapie Intensiva a Spitalului de Urgente Craiova.

De altfel, Viorel Stamatie, 17 ani, unul dintre cei cinci tineri care si-au dat foc in celula, nemultumiti de regimul de detentie la care erau supusi, a murit simbata.

Rudele detinutilor au ajuns la Craiova imediat dupa ce au fost anuntate telefonic de incident, dar nu au fost lasate sa-i vada pe copii decit ieri, dupa interventia autoritatilor locale. Primii sositi au fost fratii si surorile lui Florin Galan. Acestia au venit cu trenul de la Cugir, in papuci.

"Am plecat cum eram imbracati. Am stat pina la sase de dimineata la usa sectiei (simbata - n.r.), dar nu am reusit sa aflu ceva despre el. In cele din urma l-am vazut putin, din usa salonului. Am fost la penitenciar si m-a insotit cineva la spital sa il vad. E o nenorocire. E ars pe tot corpul, pe miini, pe fata”, a declarat fratele victimei, Constantin Galan.

“De unde au avut chibrituri?”

Parintii lui Viorel Stamatie, tinarul decedat, si-au luat ieri fiul de la morga. Ei sustin ca vor da in judecata Penitenciarul de Minori Craiova, considerind ca politistii nu si-au facut datoria. “Niciodata nu as fi crezut ca se poate intimpla asa ceva intr-un penitenciar din Romania. Nu pot trece cu vederea cele petrecute, mai ales ca mi-am pierdut fiul.

O sa dau in judecata politistii si conducerea penitenciarului pentru ce i s-a intimplat lui Viorel”, afirma Constantin Stamatie.

Printre cei prezenti ieri dimineata la Morga Spitalului din Craiova s-au aflat si citiva prieteni de-ai detinutului. Unul dintre ei ne-a povestit ca tinea legatura cu Viorel prin scrisori.

“Eu nu inteleg de unde a avut chibrituri la el pentru ca acolo, din cite stiu, nu au voie sa fumeze. Eu ma intreb oare cum ii pazesc gardienii? Viorel mi-a scris de multe ori si imi spunea ca este foarte rau acolo. Mi-a scris odata ca i-ar placea sa-l mute la o alta puscarie pentru ca nu mai suporta regimul de acolo”, a declarat acesta.

Comandantul penitenciarului nu se considera vinovat

Procurorii craioveni care ancheteaza ce s-a intimplat la Penitenciarul pentru Minori si Tineri au consemnat intr-un raport faptul ca politistii au distrus mare parte din probele necesare solutionarii cazului.

Purtatorul de cuvint al Parchetului de pe linga Tribunalul Craiova, Robert Kelemen, a declarat ca angajatii penitenciarului au facut curatenie si au spalat pe jos in camera incendiata de detinuti.

Comandantul penitenciarului, Marinel Candidatu, in replica, a precizat ca este vinovat numai intr-o mica masura. “Ma consider vinovat doar pentru ca nu am dat ordin expres in acest sens.

Acela de a nu se intra in dormitor. Eu le-am spus subalternilor mei sa spele pe sectie. Din cauza incendiului se stricase curentul si trebuia facuta curatenie.

Ceilalti detinuti urmau sa intre in dormitoare”, a precizat Marinel Candidatu. Totodata, el a spus ca nu a avut timp sa-i anunte pe procurori de incident deoarece ziaristii i-au luat-o inainte.

A scapat aparindu-se cu o haina uda

Lucian Constantin Mititelu este singurul detinut care a scapat din incendiu fara a fi ranit. Baiatul, in virsta de 17 ani, din localitatea Oravita, judetul Caras-Severin, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru omor calificat. El a povestit procurorilor ca in momentul in care a izbucnit focul s-a ascuns in baie si si-a pus pe el o haina uda.

“Cind era mic s-a aflat intr-un sopron incendiat si a scapat. El i-a ajutat pe colegii de celula. Umplea sticle din plastic cu apa pentru a stinge flacarile. Numai ca focul s-a propagat cu repeziciune”, ne-a declarat comandantul penitenciarului, Marinel Candidatu. (F.B.)

Lista tinerilor raniti in incendiul din celula 36 de la PMT Craiova

Plesa Ionut Dumitru, nascut pe 28 ianuarie 1987, Cisnadie, judetul Sibiu, condamnat la 4 ani pentru tilharie;

Poienaru Marius, nascut pe 23 martie 1987, Cugir, judetul Alba,

condamnat la 3 ani si 10 luni pentru tilharie;

Galan Florin Marian, nascut pe 25 iulie 1988, Cugir, judetul Alba, condamnat la 3 ani si 6 luni pentru tilharie;

Szasz Nika Attila, nascut pe 1 decembrie 1986, Uliasi, judetul Harghita, condamnat la 2 ani si 6 luni pentru furt calificat;

Stamatie Constantin Viorel, decedat, nascut la 1 septembrie 1987, in executarea masurii educative cu internare in Centrul de Reeducare pentru furt si arestat preventiv in calitate de inculpat in dosarul 2044/2004 aflat pe rolul Tribunalului Dolj.

"Hotii sint paziti tot de hoti?"

Presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa, Renate Weber, apreciaza ca tragedia de la Craiova trebuie analizata dintr-o dubla perspectiva.

"Problema are doua componente distincte. Prima este evenimentul in sine si cauzele care au condus la producerea sa, iar cea de-a doua este legata de atitudinea responsabilior din penitenciar dupa producerea evenimentului: au sters probele si nu au sesizat procurorii (...).

Trebuie sa se stabileasca daca, intr-adevar, din pachetele primite de acasa lipseau bunuri. Daca da, este o anomalie: in Romania, hotii sau tilharii condamnati pentru astfel de fapte sint paziti tot de hoti”, a declarat, pentru Mediafax, Renate Weber.

Referitor la actiunea conducerii penitenciarului dupa consumarea evenimentului, Weber s-a marginit sa spuna ca asteapta rezultatele controlului si, implicit, “sanctiuni drastice pentru cei gasiti vinovati de nerespectarea legii”.

La rindul sau, Monica Macovei, presedintele APADOR-CH, afirma ca organizatia sa va demara propria ancheta - “evident extrajudiciara”: “Vom sta de vorba cu detinutii pentru a afla exact modul in care s-a produs incidentul, poate vom gasi martori care sa aduca date noi”.

Traficul cu “adidasi”, cauza tragediei?

Anchetele parchetului si Ministerului Justitiei trebuie sa raspunda mai multor intrebari legate de cauzele incendiului de la penitenciarul de la Craiova. Ministerul Justitiei ar trebui sa prezinte primele sale concluzii chiar azi. EvZ a aflat deja, neoficial, citeva raspunsuri la aceste intrebari.

Potrivit unor surse judiciare, in penitenciar se desfasura nestingherit, de cel putin doua luni, un trafic cu materiale sportive, “adidasi” si costume de trening, vindute pe tigari.

Nemultumirea detinutilor din celula incendiata ar fi fost provocata de primirea unui pachet din care lipsea o parte din marfa traficata, respectiv o pereche de “adidasi”.

Din pacate, lucrurile au scapat de sub control. De asemenea, ancheta procurorilor atrage atentia ca initiatorul incendiului fusese mutat disciplinar de la Penitenciarul Gaiesti, fiind considerat periculos si cu probleme de comportament. Mai mult, el a fost numit de conducerea penitenciarului de la Craiova ca “sef de camera”.

Florin Baltaretu, Christian Levant

Ev. Zilei