Un nou scandal ameninta relatiile deja tensionate intre Roma si Berlin, Italia opunindu-se vehement candidaturii Germaniei pentru obtinerea statutului de membru permanent in Consiliul de securitate al ONU.

Germania, Brazilia, India si Japonia au solicitat sa li se acorde locuri permanente in Consiliul de securitate, afirmind ca e vremea pentru o reforma profunda a ONU.

Proiectul prezentat de cele patru tari mai prevede alocarea statutului de membru permanent unei tari din Africa.

Italia sustine propunerile de reformare a Consiliul de Securitate, cerind sa se creeze un loc suplimentare de membru permanent care sa fie ocupat prin rotatie, timp de cinci ani, de cite un membru al Uniunii Europene”.

Ziarele “Corriere della Sera” si “La Repubblica” au publicat ieri declaratiile sefului diplomatiei italiene, Franco Frattini, in opinia caruia Germania “risca sa divizeze Europa” prin revendicarea unui loc permanent in Consiliul de Securitate.

In replica, Germania a criticat aceasta atitudine “de neinteles”, ministrul de externe, Joschka Fischer, argumentind ca Europa va avea de pierdut daca va fi singura regiune care nu va avea un reprezentant nou in consiliul largit.

Fischer a mai declarat ca Italia ar trebui sa solicite si ea un loc permanent in Consiliul de Securitate in loc sa se opuna cererii Germaniei.