Ca printr-o minune, aproape tot ce inseamna televiziune in Romania a transmis in direct momentul in care era anuntata recorelarea devansata a pensiilor si convertirea biletelor de tren (nefolosite de pensionari) in bonuri de mincare. Salivant si palpitant! Nu purtatorul de cuvint, nu ministrul muncii si protectiei sociale. Chiar primul-ministru dadea vestea.

Adrian Nastase insusi conducea ofensiva mediatica asupra pensionarilor bombardati cu nenumarate cadouri de guvernul sau. Pe aceleasi televiziuni, inainte si dupa, a aparut un fel de roman-model, titularul unui spot menit a anunta fericirea: in iarna asta n-ai sa ingheti! Guvernul iti da cuponul pentru caldura!

Adrian Nastase, un fel de Mos Craciun Electoral si National, colinda tara in lung si-n lat. Si, la fiecare descindere intr-un orasel, intr-o comuna, intr-un satuc sau intr-o gospodarie, promite ceva! Credite pentru fermieri, o bere, seminte de crantanit in dreptul portii.

Orice! Dar absolut orice, incit viata politica din Romania arata ca fiind deja serios sarita de pe orice linie de demarcaj a bunului-simt. De luni in sir, bombardamentul cu pomeni nu conteneste. Populatia Romaniei este asaltata de o desantata campanie de promisiuni. Din punct de vedere politic si electoral, alegatorii sint drogati cu buna stiinta.

Peste noapte, gratie miracolelor dubioase ale lui Adrian Nastase, toti saracii romani au, macar pentru o clipa, atunci cind se anunta aceste bazaconii, sentimentul ca traiesc un fel de vis. Peste noapte, ei devin boieri si se pot compara cu germanii, cu francezii, cu englezii. Ceea ce este si fals, si profund necinstit. PIB-ul Romaniei e tot pe la genunchiul broastei. Salariile, asijderea.

Economia noastra e mai departe performanta doar in datorii. Si atunci, cit sint de realiste si de serioase toate aceste promisiuni? Ce ni se intimpla seamana cu un basm prost in care un Mos Craciun pleaca mai devreme sa pacaleasca lumea ca au venit sarbatorile.

Dupa cum evolueaza lucrurile, s-a ales praful de orice urma de competitie si joc electoral. Ce sa faci in fata unui asemenea potop de mituiri politice? Nu mai avem nici un concurs de proiecte! Nu se mai dezbate ce-a fost. Unde s-a gresit, unde s-a furat si ce-ar trebui sa facem pentru a avea o viata mai buna. Nimic!

Se fac cadouri, iar alegatorii sint premiati, momiti sau pacaliti sa-si tina gura.

Opozitia ce sa faca? Sa fure de acasa, de la copii si de la neveste, pentru a vinde si a scoate bani cu care sa-l concureze pe Adrian Nastase? Sa pluseze in materie de promisiuni?

In loc de un tichet de masa, sa anunte ca, in cazul in care va cistiga alegerile, va da fiecarei familii un porc si un butoi cu bere? Sau ca pe biletul de calatorie pina la Ploiesti, ramas nefolosit, pensionarul va primi un zbor dus-intors la Londra? Serios! Ce se poate face in fata potopului de exagerari, toate amplificate de televiziunile “turate” la maximum?!

Spaima de neantul politic (si, in unele cazuri, de intilnirea cu legea) ii determina pe cei din preajma lui Adrian Nastase sa exagereze! Cu orice pret se incearca obtinerea unei stari de discernamint minim al electoratului. Chiar este pe cale de a se produce un fel de drogare politica!

Miine-poimiine, Adrian Nastase aduce si o farima din tezaurul nerestituit de Uniunea Sovietica si Rusia. Asta pentru ca romanii sa nu mai aiba curajul sa se intrebe daca traiesc un vis frumos sau un cosmar al manipularii.