Conform unui sondaj realizat de portalul Yahoo si agentia media OMD, 50% dintre americanii utilizatori nu pot trai mai mult de doua saptamani fara Internet. Pentru 47% dintre respondenti, Internetul contribuie la buna functionare a relatiilor personale si profesionale.

Studiul "Internet Deprivation" ("Privarea de Internet") si-a propus sa analizeze "comportamentul utilizatorilor americani de media si legatura lor emotionala cu Internetul". Participantii la sondaj (1.000 de internauti) au acceptat ca pentru o perioada de doua saptamani sa stea departe de Internet, convinsi fiind ca nu vor avea nici o problema in a rezista "tentatiei WWW".

Dupa cateva zile de pauza de Internet, unii dintre participanti au inceput sa spuna ca "se simt ciudat", renuntand dupa numai cinci zile la acest sondaj, in cele din urma doar 28 de persoane au rezistat, dar nedorind sa "li se mai intample vreodata asa ceva".

VIATA FARA NET. Toti cei 1.000 de americani care au acceptat sa participe la acest studiu au realizat cat de "infiltrat" este Internetul in viata lor de zi cu zi. Prin Internet rezervau bilete de calatorie, nu mai pot sa afle rezultatele sportive dorite (asa cum o faceau de obicei), comunicarea cu prietenii si familia a avut de suferit, iar plata taxelor le-a dat mari dureri de cap.

O parte dintre participanti au fost filmati in casa pe perioada sondajului, altii au tinut jurnale. Expertii in sociologie care s-au ocupat de studiu au afirmat ca unii dintre subiecti au avut sentimente de "excludere, pierdere, frustrare si izolare cand au fost deconectati de la lumea online".

"Acest studiu este reprezentativ pentru nenumaratele moduri in care Internetul a schimbat viata utilizatorilor, irevocabil, in ultimii 10 ani. O aprofundare etnologica a cestui studiu ne-ar permite sa intelegem motivatiile consumatorilor si felul in care are loc impactul emotional.

Prin rezultatele acestui sondaj putem sa-i ajutam si pe cei care fac studii de marketing atunci cand urmaresc audiente", a declarat Wenda Millard, director de vanzari la Yahoo!

STATISTICI. Un raport pe 2003 arata ca in SUA erau 170 de milioane de utilizatori de Internet; 65 de milioane (30% din populatia adulta a SUA) au folosit net-ul pentru obtinerea de informatii/planificarea calatoriilor/vacantelor.

Iar in ceea ce priveste estimarile pentru valoarea produselor si a serviciilor achizitionate prin reteaua Internet in 2004, in SUA se vorbea de circa 100 miliarde de dolari.

In Romania exista patru milioane de utilizatori care petrec cel putin o ora saptamanal pe Internet. Dintre acestia, 16% utilizeaza Internetul in mod frecvent, iar 23% din cand in cand. Conform unui studiu realizat de PricewaterhouseCoopers, rata cresterii numarului de utilizatori de Internet din Romania este de un milion pe an.