Consiliul de supraveghere al OMV a decis majorarea capitalului companiei austriece prin emisiunea a cinci milioane de actiuni noi, o parte din fonduri urmand sa fie utilizate pentru finantarea preluarii Petrom, a declarat un oficial austriac, citat de Dow Jones Newswires.

In luna iulie, OMV a semnat cu autoritatile romane un acord privind preluarea unei participatii de 51 la suta la cea mai mare companie petroliera romaneasca, pentru o suma de pana la 1,529 miliarde euro.

Avand in vedere cotatia de vineri a titlurilor OMV, Dow Jones a calculat ca valoarea emisiunii de actiuni este de 954,8 milioane euro. Compania a obtinut, anterior, aprobarea actionarilor pentru a majora capitalul cu opt milioane de actiuni, pana in anul 2009.

Pe langa achizitia Petrom, OMV va utiliza sumele obtinute si pentru finantarea altor achizitii, precum si pentru a majora pachetul de actiuni listat la bursa la peste 50 la suta, fata de 45,4 la suta in prezent. Agentia de privatizare din Austria, OIAG, detine 35 la suta din actiunile OMV.

Potrivit lui Rainer Wieltsch, membru in Consiliul de Administratie al OIAG, agentia nu va participa la majorarea de capital. Data emisiunii nu a fost inca stabilita.