Guvernatorul bancii centrale a Ungariei, Istvan Hamecz, a afirmat ca deficitul bugetar pe anul 2004 va depasi prognoza de 5,4 la suta din PIB si ca economia maghiara da semne de “supraincalzire”, transmite Reuters.

Supraincalzirea este iminenta. Toti indicatorii sunt nesatisfacatori. Daca nu vor fi corectati, vor scapa de sub control. Scopul nostru este sa efectuam o corectare treptata a indicatorilor economici”, a declarat Hamecz.

Supraincalzirea economiei este determinata in mare masura de exporturi, care au crescut spectaculos in acest an, mai ales dupa ce Ungaria a devenit membru al Uniunii Europene.

Rata inflatiei, deficitul bugetar si al contului curent se situeaza, de asemenea, la cote ridicate, in timp ce se inregistreaza o penurie de forta de munca calificata. Hamecz a aratat ca unele scenarii, mai pesimiste, preconizeaza posibilitatea unui deficit bugetar de 6,3 la suta din PIB.

Saptamana trecuta, guvernul si-a revizuit in crestere previziunile asupra deficitului bugetar pana la 5,1-5,3 la suta din PIB, de la nivelul-tinta de 4,6 la suta din PIB. Hamecz a explicat ca diferenta intre estimarile executivului si ale bancii de datoreaza prognozelor diferite privind veniturile din TVA si cheltuielile institutiilor finantate de stat.