Raportul Freedom House subliniaza ca Romania a primit evaluari diferite, anul trecut, referitoare la progresele in aplicarea reformelor politice si economice.

In vreme ca Fondul Monetar International aprecia pasii catre aplicarea reformelor structurale si strategiile adoptate de guvern, Uniunea Europeana ajungea, tot anul trecut, la concluzia ca Romania nu poate fi considerata o economie de piata functionala, atragand atentia asupra coruptiei raspandite.

In 2003, organizatia Transparency International raporta ca Romania era cea mai corupta dintre cele 28 de tari candidate la aderare.

Freedom House aminteste si de raportul de anul trecut al Bancii Mondiale, care clasa Romania printre ultimele locuri intre statele candidate la capitolele eficienta administratiei, justitiei si stabilitate politica.

Organizatia Freedom House subliniaza ca incep sa apara indoieli privind capacitatea Romaniei de a se conforma standardelor europene pana in anul 2007, cand planuieste sa adere la Uniunea Europeana.

Freedom House atrage atentia ca ar putea aparea un obstacol serios in calea Romaniei catre Uniunea Europeana daca liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor va continua pe panta ascendenta inregistrata la alegerile de acum patru ani.

Dar, in pofida acestor probleme, se arata in raportul Freedom House, Romania face progrese in aplicarea masurilor necesare aderarii la Uniunea Europeana.

Libertatile politice si civile

Freedom House afirma ca Romania are, inca, de infruntat o problema majora-coruptia. Raportul aminteste ca, in luna octombrie, trei ministri au fost nevoiti sa demisioneze din cauza acestui fenomen.

Tot coruptia este principalul obstacol in calea celor care vor sa inceapa o afacere.

Libertatea de exprimare este, de asemenea, un capitol cu probleme- se arata in raportul Freedom House.

Constitutia adoptata in 1991 prevede dreptul la libera exprimare si, in general, presa e pluralista iar statul nu se amesteca.

Totusi, libertatea de exprimare e ingradita din cauza legii care interzice "defaimarea tarii si a natiunii".

Calomnia la adresa oficialilor guvernului inca se pedepseste cu inchisoarea.

Raportul Freedom House subliniaza si ca “peste 80% din populatia tarii primeste cele mai multe stiri si informatii de la patru mari posturi de televiziune, care, potrivit organizatiilor de monitorizare a presei, sunt in general favorabile guvernului.

Pe de alta parte, libertatea religioasa este, in general, respectata- arata raportul Freedom House-desi unele grupari “netraditionale”, cum ar fi Martorii lui Iehova, au probleme cand vine vorba de recunoasterea oficiala.

Discriminare

Constitutia garanteaza egalitatea dintre femei si barbati dar discriminarea este, inca, un fenomen raspandit. Femeile sunt foarte putin reprezentate in structurile de stat- doar aproximativ 10% din deputati si 5% din senatori sunt femei.

O problema majora a Romaniei- arata raportul Freedom House-este traficul cu femei, dat fiind ca Romania este considerata o tara de origine a traficului si de tranzit.

Parlamentul de la Bucuresti a adoptat o lege care interzice traficul cu fiinte umane in noiembrie 2001 si se duc campanii intensive de educare a opiniei publice cu privire la pericolele traficului cu persoane.

Raportul Freedom House