Guvernul Nastase nu este cu ochii doar pe cresterea economica, ci chiar si pe virsta la care isi incep tinerii viata sexuala. In loc sa se ocupe de lucruri mai importante si sa lase problema sexului neprotejat in seama Ministerului Sanatatii si a altor institutii, executivul a aprobat recent o strategie nationala de prevenire a cazurilor de infectie cu HIV-SIDA in perioada 2004-2007.

In document se arata ca virsta la care debuteaza viata sexuala a scazut, iar tinerii nu se protejeaza suficient. Ca urmare, guvernul propune masuri cum ar fi ieftinirea prezervativelor. Strategia aduce, pentru prima oara, recunoasterea oficiala a situatiilor din inchisori, 70% din detinuti recunoscind ca fac sex in detentie.

Strategia, aprobata printr-o hotarire de guvern care poarta semnatura premierului Adrian Nastase si a ministrilor sanatatii, invatamintului, apararii si internelor (Ovidiu Brinzan, Alexandru Athanasiu, Ioan Mircea Pascu si Marian Saniuta), arata ca peste 80% din tineri au auzit despre HIV/SIDA, dar “comportamentele lor au ramas in mare masura la risc”.

Guvernantii motiveaza: virsta la care debuteaza viata sexuala a scazut “fara sa se inregistreze cresteri spectaculoase ale nivelului de utilizare a prezervativului nici la primul contact sexual si nici in activitatea sexuala curenta”.

Ministrii se pling ca numarul de prezervative vindute in tara, desi in continua crestere, e scazut: nu a atins decit 15 milioane de bucati in 2001. “Exista un deficit de puncte de vinzare in mediul rural”, observa guvernantii.

In nota de fundamentare a hotaririi de guvern se arata ca a fost infiintata o Comisie nationala pentru supravegherea si prevenirea cazurilor de infectie HIV/SIDA, sub autoritatea primului-ministru si pe linga Secretariatul General al Guvernului.

Desi guvernantii se arata preocupati de aceasta problema, rudele bolnavilor de SIDA au protestat in nenumarate rinduri, in timpul actualei guvernari pentru ca nu-si primeau medicamentele.

Executivul vrea distributie mai buna

Citeva dintre propunerile guvernantilor, trecute in hotarirea de guvern care se va aplica si in teritoriu:

Promovarea folosirii prezervativului; Guvernul si-a fixat ca obiectiv cresterea folosirii prezervativului la primul contact sexual cu cel putin 50a in rindul tinerilor de 15-25 de ani si a folosirii acestuia in relatiile sexuale cu parteneri ocazionali pina la 65%.

Ieftinirea “caciulitelor”: “Cresterea accesibilitatii in termen de pret si locatie a prezervativelor, cu accent pe cresterea numarului de puncte de vinzare si distributie in zona rurala”.

E oficial: sex neprotejat in inchisori

Guvernul s-a gindit cum sa lupte pentru prevenirea HIV/SIDA in unitatile militare (ale Ministerului Apararii Nationale si ale Ministerului Administratiei si Internelor): prin actiuni de informare, dar si prin distribuirea gratuita de prezervative in asemenea unitati.

Sint vizati si militarii care participa la misiuni in afara Romaniei.

Guvernantii recunosc ca in penitenciare sint posibile imbolnaviri pentru ca, pe linga sexul neprotejat, “exista si alti factori de risc, cum ar fi nivelul scazut de igiena, folosirea in comun a lamelor de ras, tatuarea si automutilarea”.

“O cercetare facuta in 2002 releva ca mai putin de 1a din detinuti folosesc prezervativul in mod constant, iar peste 67a declara ca nu l-au folosit niciodata. Circa o treime din detinuti raporteaza contacte sexuale multiple si 37% contacte sexuale ocazionale.

Rata de ocupare a penitenciarelor variaza intre 150% si 700%”, se mai arata in document.

S.O.S. sifilisul si drogurile!

In perioada 2000-2002, rata infectarii cu sifilis a crescut de la 44 la 62 de cazuri la 100.000 de locuitori, peste 57a din cazuri fiind inregistrate in rindul tinerilor, crescind si numarul celor care consuma droguri.

“In Bucuresti exista estimari care demonstreaza existenta unui numar important de consumatori de droguri injectabile, mai ales la cei apartinind grupei de virsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani.

Desi s-au depistat pina in prezent putine cazuri HIV/SIDA in rindul utilizatorilor de droguri (in 2003 din 392 de cazuri testate, 4 teste pozitive), exista pericolul unei cresteri a numarului de cazuri”, potrivit strategiei aprobate de guvern.