Decesul celor trei pacienti internati in august la Spitalul "Bagdasar-Arseni" ramane inca invaluit in mister. Conducerea spitalului nu-si poate explica de unde au contractat pacientii meningita cauzata de bacilul piocianic, pana in prezent nefiind identificata o sursa clara a microbului.

Nu se exclude insa posibilitatea ca cei trei sa fi fost purtatori ai respectivului bacil inainte de internare. Cinci pacienti internati in cursul lunii august in Spitalul "Bagdasar-Arseni" au fost diagnosticati cu meningita, in patru din cazuri fiind vorba de bacilul piocianic.

in cel de al cincilea caz, un pacient in varsta de 46 de ani, diagnosticul a fost de meningita stafilococica, boala fiind provocata de un alt microb decat in cazul celor patru. "Compartimentul de epidemiologie al spitalului a declansat o ancheta imediat ce s-au pozitivat probele de laborator.

Au fost recoltate probe din departamentul de neuroradiologie, din sectiile in care fusesera initial internati acesti pacienti, precum si, pentru siguranta, din blocul operator al spitalului. Pana in prezent nu a fost identificata o sursa clara a microbului (bacil piocianic), responsabil pentru declansarea bolii", a precizat ieri Alexandru Ciurea, directorul spitalului.

Azi incepe ancheta Ministerului Sanatatii

Conducerea spitalului spune ca este greu de presupus sa existe in spital un focar de infectie, mai ales ca cei patru diagnostigati cu respectiva boala nu au fost internati in acelasi timp in spital, si nici la aceleasi sectii sau la acelasi medic.

Directorul Alexandru Ciurea a precizat insa ca "pacientii sunt persoane care traiau in conditii de igiena precare, cu sistem imunitar scazut, majoritatea lucrand in constructii, pe diverse santiere din tara". Astfel, medicii nu exclud posibilitatea ca pacientii sa fi fost purtatori ai acestui microb si sunt siguri ca ei nu au fost infectati in cursul unor manevre sau investigatii medicale.

Astazi, a fost declansata o ancheta a Ministerului Sanatatii la Spitalul "Bagdasar-Arseni", pentru a se stabili clar daca exista un focar de infectie nosocomiala.

Patru cazuri au fost depistate in spital

Prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, directorul Spitalului "Bagdasar-Arseni", a prezentat ieri care au fost cazurile diagnosticate cu meningita cauzata de bacilul piocianic. Primul caz, un barbat de 51 de ani, a fost internat cu traumatism cranio-cerebral.

Era alcoolic si a plecat din spital la o zi dupa ce i s-a efectuat o investigatie speciala pentru descoperirea eventualelor leziuni ale coloanei (mielografie). Pacientul a revenit in spital dupa trei zile, in stare foarte grava, dupa care a murit. Al doilea caz, o femeie de 42 de ani, a fost internata si supusa unei mielografii la 12 august.

La data de 17 august a fost operata, iar dupa cinci zile a murit, ea avand aceeasi boala. Cel de-al treilea caz a fost tot al unui barbat, de 31 de ani, caruia i-a fost facuta aceeasi analiza, apoi declansandu-se boala. El a fost transferat la Spitalul "Victor Babes", unde a murit. Un al patrulea pacient, de 24 de ani, care a fost supus unei mielografii la 28 august, a avut o evolutie mai buna.

El a plecat acasa la cerere, dar a revenit dupa ce starea i s-a agravat, fiind internat tot la "Victor Babes". Dupa ce strarea sa s-a ameliorat, a fost externat.

Articol de: Ada Bucur

Libertatea - 28 septembrie 2004

Mortu-i vinovat!

Conducerea Spitalului “Bagdasar-Arseni” din Bucuresti nu a gasit nici un vinovat in interiorul institutiei in cazul celor trei pacienti morti de meningita dupa ce ar fi fost infectati in spital.

Mai mult, medicii considera ca adevaratii responsabili ar putea fi chiar bolnavii decedati, pentru ca, spun ei, “erau persoane de conditie modesta, chiar foarte modesta, probabil si cu probleme de igiena”. O vizita acasa la una dintre victime arata insa ca omul a locuit intr-un mediu curat.

Concluzia anchetei proprii comandate de conducerea Spitalului “Bagdasar-Arseni” este ca microbul ce a declansat meningita n-a fost identificat nicaieri in institutie si nici la medicii care au venit in contact direct cu pacientii.

Directorul spitalului, Alexandru Vlad Ciurea, a declarat ieri ca dupa ce epidemiologii spitalului au cules probe de peste tot, inclusiv de pe peretii cladirii, “nu a fost identificata o sursa clara a microbului responsabil pentru declansarea bolii”.

“Manevra a fost efectuata corect!”

Patru persoane internate in luna august la Spitalul “Bagdasar” pentru diverse investigatii s-au infectat cu bacilul pioceanic, un microb periculos, si s-au imbolnavit de meningita. Trei dintre ei au si murit la scurt timp.

Un al cincilea pacient are meningita stafilococica, insa boala a fost provocata de un alt microb decit in cazul celor patru si, potrivit medicilor, este aproape vindecat.

Ceea ce este comun in cazul celor cinci este ca tuturor li s-au facut punctii lombare - o analiza prin care se “ciupeste” foarte putin din invelisul maduvei spinarii si se inlocuieste cu o substanta de contrast, pentru o vizualizare mai buna a afectiunilor coloanei.

La inceput, directorul spitalului a banuit ca vinovati sint medicii din cadrul serviciului de neuroradiologie, unde s-au facut punctiile. “Chiar voiam sa-i sanctionez, insa analizele ne-au aratat ca ei nu sint contaminati si ca manevra a fost efectuata corect”, a spus dr. Ciurea.

“Persoane de conditie modesta, cu probleme de igiena”

Intrebat ce crede el despre aceasta infectie, prof.

Ciurea a avansat ipoteza vinovatiei bolnavilor care ar fi fost cu imunitatea scazuta din cauza altor boli, ori murdari, ori alcoolici, ori de conditie modesta: “Sa ne gindim: ce ii uneste pe acesti pacienti? Muncitori, majoritatea zilieri, unul, stim, alcoolic, veniti vara, in conditii igienice extrem de precare, veniti din conditiile pe care le stim, la care se efectueaza aceasta

investigatie si apare microbul respectiv”. Supozitia sa a fost intarita si de medicul epidemiolog al spitalului, dr. Adina Cotiga: “Aceste persoane care s-au infectat cu pioceanic la noi in spital au fost de conditie modesta, chiar foarte modesta, probabil si cu probleme de igiena. Dintre acestia sint si muncitori zilieri care lucreaza in constructii.

Deci riscul de a fi purtatori pe piele de Pseudomonas Aeruginosa (denumirea stiintifica a bacilului pioceanic) este foarte mare”. Medicii cred ca un pacient murdar se poate infecta mult mai usor dupa o punctie. Intrebata daca bolnavii nu se spala inainte de a o investigatie complicata sau de o operatie, dr.

Cotiga a raspuns: “Sigur ca erau igienizati si manevra s-a facut cit se poate de corect. Dar bineinteles ca la patul lui, bolnavul face ce vrea. Nu putem sa-i obligam sa se spele in momentul in care stau in spital”.

Iar directorul Alexandru Ciurea a mai adus un exemplu: “Eu am dat jos de pe masa, intr-un serviciu de chirurgie, din cadrul spitalului, un domn rom care mirosea atit de tare, ca nu putea sa intre nimeni in tot blocul operator. Mi-a zis: Nu ma spal. Faceti-mi orice, nu ma spal. Si-am cerut externarea persoanei respective”.

Cum s-ar fi putut infecta singuri

Am intrebat medicii cum s-ar putea, totusi, infecta mai tirziu un pacient caruia i s-a dezinfectat bine locul unde a fost facuta punctia, dar care se nu se spala sau nu are pijamale curate. Ioana Marcu, seful serviciului de radiologie, ne-a explicat: “In momentul in care s-a facut punctia lombara, oricum a ramas o portita de contactare ...

si bolnavul ala s-a dus in pat, s-a imbracat cu hainele lui mai departe. Sint bolnavi care au venit dupa o luna cu aceasta infectie, nu dupa o saptamina”.

Medicul epidemiolog Adina Cotiga a adaugat: “Se pune un pansament peste locul respectiv, pe care omul si-l elimina si se poate scarpina”.Cum ataca microbul

Potrivit medicului epidemiolog Adina Cotiga, germenele, care este in mod frecvent pe pielea omului, poate sa patrunda printr-o zgirietura si sa produca o infectie. “Poate declansa fie o supuratie de plaga, fie orice alta infectie cu Pseudomonas. Exista foarte multi purtatori sanatosi, 15 la suta au microbul in git”. Alti epidemiologi, precum dr.

Adriana Velea de la Sanepid Bucuresti, sustin ca microbul poate fi luat nu doar printr-o rana deschisa, ci si prin respiratie, prin inhalarea mediului contaminat. Potrivit dr. Cotiga, perioada de incubatie este de 72 de ore de la infectare.

Directorul Ciurea presupune ca oricare din pacientii morti putea fi purtator de acest microb, “a gasit momentul de scadere a imunitatii pe zona unde s-a facut investigatia si s-a cantonat acolo. Daca facea o bronhoscopie, se cantona in plamini si faceam aceasta conferinta de presa la Institutul Prof. Nasta. Asta-i adevarul, nu mint”.

Directorul recunoaste ca unul din pacienti, femeia in virsta de 42 de ani, care n-a iesit deloc din spital, s-a infectat acolo. “Nu stiu cum s-a intimplat, dar pentru asta am cerut o investigatie”.

Comisie speciala de ancheta

Ieri, conducerea Ministerului Sanatatii a format comisia care va investiga situatia de la Spitalul “Bagdasar-Arseni”. Membrii comisiei, persoane renumite, sint atit din Bucuresti, cit si din restul tarii. Ei vor incepe ancheta astazi si vor prezenta un raport final.

Si-a ingropat socrul cu banii strinsi pentru nunta

Gheorghe Pecete este primul pacient dintre cei cinci infectati care a murit de meningita. Bucuresteanul, 51 de ani, locuia cu fiica sa, Mirela, si cu viitorul ginere, Daniel Stroie, intr-un apartament modest, dar curat, din cartierul Berceni. Daniel ne-a povestit ca pe cel care i-a fost ca si un tata nu l-au ocolit necazurile, dar ca le-a pacalit. Pina luna trecuta.

“A avut si hepatita, a fost operat de doua ori de hernie de disc, a cazut si de la etaj cind lucra la Corbeanca. Nu bea, era un om potolit si foarte curat. Nu prea facea el curatenie, dar ii placea, iar fiica si sotia lui tineau casa bec”. Intr-adevar, vizita noastra inopinata a aratat ca familia Pecete locuia intr-un mediu placut.

Covoarele curate si mobilele neprafuite nu cadrau deloc cu diagnosticul pus de medicii de la Bagdasar: “persoane de conditie modesta si cu probleme de igiena”. Daniel Stroie ne-a povestit ca socrul sau s-a plins de dureri groaznice de cap chiar a doua zi dupa punctie, cind a venit acasa. Dupa inca o zi, nici nu mai putea vorbi.

“Comunicam prin bilete pe care-i scriam: “Ce te doare?” sau “Chem salvarea!”. La cinci zile dupa punctie, Gheorghe a murit la spital. Copiii l-au ingropat cu cele 60 de milioane de lei strinse pentru nunta. Medicii mi-au spus ca a murit de meningoencefalita, dar nu mi-au zis nimic ca s-ar fi putut infecta in spital.

Acum am aflat, de la televizor”, a spus Stroie. Familia Pecete nu s-a hotarit inca daca va actiona spitalul in judecata.

“Este obligatia spitalului sa-i spele”

Directorul-adjunct al DSP Bucuresti, Florian Popovici, epidemiolog si membru al comisiei de ancheta a ministerului, s-a aratat ieri sceptic in privinta posibilitatii ca bolnavii sa se fi infectat pentru ca erau murdari. “La internarea in spital, daca se considera ca pacientul are o problema cu igiena, trebuie sa i se faca dus si sa fie deparazitat. Este obligatia spitalului.

Si daca bolnavul refuza, atunci nu se interneaza decit daca e o urgenta. Iar pacientii respectivi nu erau urgente”.

Ev. Zilei - 28 septembrie 2004