Una dintre surprizele acestui an pe piata asigurarilor de viata a reprezentat-o nou-infiintata companie Delta Asigurari, care a reusit, in mai putin de un an de la demararea activitatii, sa ajunga in topul primelor companii care practica asigurari de viata, alaturi de societati cu renume in acest domeniu precum ING Asigurari de Viata, Asirom, AIG Life, Omniasig sau Allianz-Tiriac.

Majoritatea politelor incheiate de Delta Asigurari sunt asigurari de grup, care acopera doar riscul de deces, societatea reusind, cu numai noua angajati si cu doar cu o singura sucursala-in Bucuresti-sa aiba, in cateva luni de functionare, aproximativ 26.000 de clienti. "Este foarte greu sa te lupti cu companii precum ING (Asigurari de Viata), sau Aviva, in acest domeniu al asigurarilor de viata.

Probabil unul dintre atuurile noastre este faptul ca acceptam prime mai joase, in conditiile in care reusim sa atragem un numar mare de clienti", ne-a declarat Maria Pasa, director general Delta Asigurari.

Acest gen de companie de asigurari care lucreaza ca o societate de tip mutual, unde actionarii sunt si asigurati, este unul foarte dezvoltat in Franta, ne-a explicat Gheorghe Cismaru, vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Ce sunt, de fapt, asigurarile de grup? Reprezentantii ING Asigurari de Viata, companie aflata pe primul loc in topul asiguratorilor de viata pe primele sase luni, cu subscrieri totale de 1.

456 miliarde lei, considera ca asigurarile de grup contribuie la cresterea gradului de loialitate a angajatilor, cu costuri minime si, implicit, la obtinerea unor niveluri de performanta superioara la nivelul companiilor.

"In acest domeniu, ING Asigurari de Viata acopera un spectru larg de servicii financiare, de la produse de asigurare in caz de accident, asigurari medicale, pana la planuri de economii si pensii, oferite modular, pe componente, pornind de la nevoile specifice ale fiecarei companii.

Pentru a beneficia de acest tip de asigurari este nevoie de minimum 20 de persoane, numar flexibil in functie de necesitatile si structura organizatorica a companiei", ne-a spus Violeta Ciurel, director general ING Asigurari de Viata. In functie de tipul de asigurare, pentru aceasta polita plateste fie compania, fie asiguratul.

In tarile dezvoltate toate marile companii isi asigura top-managementul.

Asirom, societate aflata pe locul secund in topul asiguratorilor de viata in primul semestru, cu subscrieri totale de 497 miliarde lei, practica o serie de asigurari de grup, printre care asigurarea pentru cazurile de accidente ale angajatilor, contractata de persoane juridice, asigurarea pentru cazurile de invaliditate temporara din boala-Aromed si asigurarea facultativa mixta de viata

reevaluabila. Costurile unei polite de grup nu sunt foarte piperate. In cazul unui contract de asigurare pentru cazurile de accidente pentru o companie cu 20.

000 de angajati, pentru o suma asigurata de 10 milioane lei/angajat care acopera riscul de deces din accident sau pentru o suma asigurata de 20 milioane de lei/angajat pentru invaliditate permanenta totala din accident, prima de asigurare pe un an este de 468 milioane de lei, dupa cum ne-au precizat surse din cadrul Asirom.

Un amanunt demn de mentionat in ascensiunea surprinzatoare a Delta Asigurari: societatea este controlata in proportie de 48,99 la suta de Asociatia Salariatilor din Petrom, condusa de Liviu Luca. Surse din piata asigurarilor ne-au declarat ca 20.000 din cei 26.000 de clienti ai companiei sunt salariati ai Petrom Service, controlata de Asociatia Salariatilor din Petrom.