In opinia Frantei, reuniunea are sanse de succes numai daca vor participa si reprezentanti ai "opozitiei armatei irakiene" si daca se va stabili o data precisa pentru retragerea trupelor americane

In conditiile violentelor endemice care bantuie in Irak, ideea alegerilor care ar urma sa aiba loc in aceasta tara in cursul lunii ianuarie pare a deveni tot mai nerealista. Inca de saptamana trecuta, ministrul american al Apararii, Donald Rumsfeld, opinase ca aceste alegeri ar putea avea loc doar in zonele unde violentele nu au atins un grad atat de ridicat.

Mai mult, el nu a exclus posibilitatea inceperii retragerii trupelor americane inainte de pacificarea completa a tarii.

Secretarul Departamentului de Stat Colin Powell a mers in acelasi sens al unei posibile schimbari de strategie, recunoscand ca situatia din Irak devine incontrolabila si propunand convocarea unei conferinte internationale la nivel inalt pentru a discuta aceasta situatie si posibilitatea ca statele vecine sa actioneze mai eficient pentru pacificarea si reconstructia tarii.

El isi insusea, astfel, o propunere mai veche, sustinuta de Franta si Rusia, si pe care pana acum Washingtonul o primise cu raceala. Summitul ar urma sa grupeze pe liderii G-8 (SUA, Marea Britanie, Franta, Germania, Italia, Canada, Japonia, Rusia), precum si vecinii Irakului, inclusiv Iranul si Siria.

Exista semne ca propunerea nu a fost un simplu balon de incercare, fiind discutata in prealabil, de vreme ce de la presedintia Egiptului s-a anuntat, ieri, ca la Cairo va avea loc, la mijlocul lunii octombrie, o conferinta in componenta amintita, cu un unic punct pe ordinea de zi.

Si anume daca este posibil sau nu ca alegerile irakiene sa se tina la data stabilita, majoritatea analistilor vazand in aceasta "o cotitura" a politicii americane, care pana nu de mult sustinuse ferm ca alegerile sa se desfasoare la data fixata.

Atrage atentia ca noile evolutii intervin la cinci saptamani inaintea scrutinului prezidential din America, in conditiile cand problema irakiana se transforma tot mai mult in tema centrala a campaniei electorale. Cu alte cuvinte, ceea ce s-ar urmari de catre administratia Bush ar fi evitarea indispozitiei crescande a electoratului american, care are inca vie in memorie precedentul vietnamez.

Reactiile la propunerea americana nu au intarziat.

Ministrul de Externe al Frantei, Michel Barnier, descriind cele ce se intampla in Irak ca "o imensa gaura neagra", a propus astfel ca pe ordinea de zi a preconizatei conferinte sa fie inserata neaparat, ca un punct distinct, chestiunea retragerii fortelor americane din Irak, impusa de "haosul si insecuritatea generala, inclusiv din zona verde din Bagdad", unde se afla sediul guvernului

interimar irakian si cel al ambasadei SUA. Mai mult, seful diplomatiei franceze a venit cu propunerea-surpriza ca la conferinta sa participe "ansamblul fortelor politice irakiene, inclusiv cele care au ales calea rezistentei armate", altminteri reuniunea neputand avea un caracter credibil.

O propunere care va produce, desigur, serioase ridicari din sprancene la Washington, care cu greu va putea admite sa ia loc la aceeasi masa cu insurgentii.

Este de asemenea interesant ca purtatorul de cuvant al presedintiei egiptene, anuntand tinerea summitului, si-a exprimat indoielile ca actualul guvern interimar irakian ar putea stapani situatia si a respins, in acelasi timp, ideea unor alegeri partiale, afirmand ca aceasta "ar consfinti impartirea Irakului, i-ar ameninta integritatea teritoriala si ar putea duce la conflicte etnice acute".