Uniunea Nationala PSD+PUR si Alianta PNL-PD si candidatii lor la Presedintie, Adrian Nastase si Theodor Stolojan, se anunta principalii actori ai bataliei electorale din toamna, dupa cum reiese dintr-un sondaj de opinie realizat de INSOMAR.

Sondajul INSOMAR dat ieri publicitatii arata ca daca duminica viitoare ar avea loc alegeri generale, Uniunea Nationala PSD+PUR ar intruni 36% din intentiile de vot. In favoarea Aliantei D.A. PNL-PD ar vota 31% dintre cei chestionati, in vreme ce cu PRM ar vota 9%, iar cu UDMR - 5%. Partidul Noua Generatie si PNTCD-AP ar obtine fiecare cate 1%.

Au declarat ca nu sunt hotarati cu ce partid politic sau alianta ar vota 16% dintre cei chestionati.

PREZIDENTIALE. Adrian Nastase ar intruni 41% din intentiile de vot daca duminica viitoare s-ar organiza alegerile prezidentiale, fiind urmat de Theodor Stolojan cu 28%. Corneliu Vadim Tudor ar obtine 9% din voturi. Gigi Becali ar intruni 2% din optiunile de vot, iar Lia Roberts - 1%. Procentul nehotaratilor este de 14%.

PREMIER. Pentru 48% dintre cei chestionati, Mircea Geoana este personalitatea politica cea mai potrivita pentru a fi prim-ministru in urmatorul guvern de dupa alegeri, pe pozitiile urmatoare plasandu-se Traian Basescu, cu 28%, si Theodor Stolojan, cu 7%. O alta persoana decat cele nominalizate in sondaj este vazuta ca viitor premier pentru 7% dintre cei care au raspuns.

Pe Adrian Nastase il vad in aceasta functie 5% din cei intervievati, iar pe C.V. Tudor si pe Ion Iliescu doar 2%. Desi Calin Popescu Tariceanu a fost vehiculat ca posibil premier din partea Aliantei D.A., el nu apare cu nici un procent in sondaj.

INCREDERE. La capitolul incredere in angajamentele electorale ale personalitatilor, Mircea Geoana a fost cotat cu 51,3%, pe locul doi situandu-se Adrian Nastase cu 46,6%, urmat de Traian Basescu - 42,9%, Theodor Stolojan - 42,5%, Ion Iliescu - 37%, C.V. Tudor - 16,1%, Calin Popescu Tariceanu - 7,7%, iar Adrian Videanu, vehiculat si el ca posibil premier al Aliantei, cu doar 5,4%.

Studiul a fost efectuat de INSOMAR in perioada 22-25 septembrie 2004, pe un esantion de 1.114 persoane. Interviurile au fost realizate in 50 de localitati urbane si 53 rurale din cele 40 de judete si in cele sase sectoare ale municipiului Bucuresti. Eroarea maxima admisa pentru rezultatele obtinute este de 3%.

ORIENTARI POLITICE

Potrivit sondajului INSOMAR, 47% dintre cei ce intervievati considera ca social-democratia este orientarea politica care se apropie cel mai mult de convingerile lor, 31% cred ca este liberalismul, 14% au optat pentru crestin-democratie, 6% pentru nationalism si doar 2% pentru comunism.

Cu privire la parerile despre politica, 36% din cei intervievati se plaseaza la centru, 19% au raspuns “mai degraba dreapta“ si 18%, “mai degraba stanga“, 14% se vad orientati spre dreapta, iar 13% spre stanga.

Topul increderii in promisiunile politicienilor

Mircea Geoana 51,3%

Adrian Nastase 46,6%

Traian Basescu 42,9%