De la un miliard de dolari cat exporta prin anii '80, Romania a ajuns sa exporte arme in valoare de numai 40 de milioane de dolari. Desi pare de necrezut, principalii clienti sunt americanii.

Chiar daca armele romanesti nu prea mai au cautare peste hotare, dupa cum arata statisticile oficiale, americanii raman clientii fideli ai armamentului facut in Romania. De altfel, 34% din totalul exporturilor de arme se indreapta catre SUA, potrivit Agentiei Nationale de Control al Exporturilor (ANCEX). Iar printre produsele militare exportate catre americani sunt si celebrele pistoale Carpati.

Potrivit unui raport al ANCEX, in afara de SUA, in 2002, destinatiile favorite cele mai insemnate au fost reprezentate de Egipt, Croatia, Kuweit, India si Pakistan.

Acestea s-au orientat catre produsele din categoria ML10 (aeronave, motoare de aviatie si echipamente aeronautice), urmata de cele din categoria ML3 (munitii si componente special concepute pentru acestea), precum si ML1 (arme individuale si automate).

Anul trecut, sumele incasate de producatorii autohtoni din exporturi au scazut cu aproximativ zece procente. Astfel, daca in 2002, exportul de armament a fost de 43,8 milioane de dolari, date neoficiale pentru anul trecut arata o scadere a valorii exportului la circa 40 de milioane de dolari.

In anii '80, Romania exporta anual tehnica militara de circa un miliard de dolari, dar cifrele de acum arata faptul ca produsele specifice nu mai sunt competitive, iar clientii traditionali au disparut. Dupa 1990 incoace, cel mai bun an al exporturilor de arme a fost 1995, cand s-au vandut peste hotare produse militare in valoare de peste 167 de milioane de dolari.

Iar cel mai prost an a fost 2001, cand valoarea exporturilor abia a atins 24,5 milioane de dolari.

Pe piata armamentului din Romania sunt peste 40 de agenti economici care detin autorizatii pentru efectuarea de comert exterior cu arme, munitii si echipamente militare, dar numai zece dintre acestia asigura grosul exporturilor. Iar din cei zece, doi producatori exporta aproape jumatate din produsele de acest tip.

Amenzi de 1,35 miliarde de lei

In ultimul an au fost controlate in jur de 248 de firme care exporta produse militare si chimice, iar amenzile date s-au ridicat la 1,35 miliarde de lei, din care s-au platit numai 750 de milioane de lei.

Potrivit presedintelui ANCEX, Nineta Barbulescu, 100 de milioane nu au fost achitate de doua firme care fusesera amendate cu cate 50 de milioane de lei, iar o alta primise o amenda de 800 de milioane, dar pentru ca a platit inainte de termen suma s-a redus la numai 300 de milioane. Abaterile frecvente, spune presedintele ANCEX, constau in faptul ca nu se confirma destinatia produselor strategice.

Iar abaterea nu este tocmai de colo avand in vedere ca exista riscul sa fie exportate arme in alte tari decat scrie pe hartii.

"Trei sferturi dintre firmele care exporta armament nu aduc certificatul de control al livarii in termen de patru luni de la momentul in care au fost livrate produsele pentru ca Agentia (ANCEX - n.red.) sa vada ca au ajuns acolo unde trebuie. De cele mai multe ori, aceste certificate ajung mai tarziu", mentioneaza Barbulescu.