Parlamentul a adoptat ieri Legea privind sanatatea reproducerii. Evenimentul Zilei precizeaza ca intreruperile de sarcina se vor putea face doar cu un consimtamant scris, in timp ce BBC anunta ca Romania are, in Europa, cel mai mare numar de avorturi raportat la numarul populatiei.

La randul sau, Cotidianul scrie ca, incepand de anul viitor, orice femeie are dreptul gratuit, la ingrijire prenatala si postnatala si alaptare, indiferent daca a platit sau nu contributia la asigurarile sociale de sanatate.

Evenimentul Zilei: Avort cu consimtamant

Donarea de sperma, inseminarea artificiala si conditiile in care o femeie poate purta fatul alteia vor fi in curind reglementate legal. Proiectul legii privind reproducerea umana asistata medical, avansat de Ministerul Sanatatii, se afla in dezbaterea unei comisii de mediere a celor doua Camere ale parlamentului.

Actul normativ stabileste in premiera reguli care trebuie respectate de catre cuplurile care vor sa apeleze la inseminare artificiala sau la o mama-surogat (mama care va primi embrionul altui cuplu si va duce sarcina pina la capat). Ministrul sanatatii, Ovidiu Brinzan, a recunoscut ieri ca astfel de metode s-au practicat si pina acum in Romania, dar abia acum a aparut un cadru legal.

“Legea va stabili ce se intimpla dupa nasterea copilului, de ce e nevoie de o instanta pentru a stabili legal cine sint parintii acestuia sau ce acte se vor incheia inainte ca mama-surogat sa primeasca embrionul. In plus, legea interzice ca donarea de gameti (de sperma) sa se faca pe bani. Nici mama-surogat nu are voie sa primeasca bani”, a precizat ministrul Brinzan.

Manipularea genetica, interzisa

Documentul impune celor care doresc sa apeleze la inseminarea artificiala sa fie casatoriti sau impreuna de cel putin doi ani, sa aiba virsta biologica pentru a procrea si sa fie sanatosi fizic si mintal. Sint interzise producerea abuziva de embrioni, manipularile genetice, inseminarea post-mortem, comertul cu embrioni sau traficul cu sperma.

Donatorul va fi riguros selectat pe baza unor criterii medicale care sa garanteze sanatatea sa.

In Romania sint doar citeva centre in care se practica fertilizarea in vitro (inseminarea artificiala). Potrivit ministrului Brinzan, nu exista o statistica a numarului acestor interventii si a reusitei acestora, dar se banuieste ca ar fi vorba de citeva sute de cazuri pina acum.

Legea va mai reglementa si modul in care se fac intreruperile de sarcina in cabinetele medicale. “Personalul medical va fi obligat sa consilieze femeia care a venit pentru un avort, sa o faca sa inteleaga si riscurile la care se supune si sa ii ceara un consimtamint scris”, a spus ministrul.

Parlamentarii s-au poticnit la articolul privind virsta (16 sau 17 ani) la care adolescentele insarcinate vor avea dreptul sa decida singure daca pastreaza sau nu o sarcina. (Simona Popa)

BBC: Noua lege a avorturilor

Romania are cel mai mare numar de avorturi raportat la populatie. Anul trecut, in Romania au fost produse aproape un sfert de milion de avorturi. In aceeasi perioada, in Marea Britanie la o populatie de trei ori mai mare decat a Romaniei, au avortat 200 de mii de femei.

Noua lege a sanatatii reproducerii prevede consilierea obligatorie a femeilor care vor sa avorteze.

Datele detinute de Ministerul Sanatatii sunt doar cele oficiale. Ministrul Ovidiu Branzan spune ca in Romania se inregistreaza in continuare un numar mare de avorturi empirice.

Noua lege prevede ca fiecare femeie sa beneficieze timp de 6 luni de tratament anticonceptional gratuit dupa avort. Una dintre cele mai controversate prevederi, care a necesitat si medierea intre variantele propuse de cele doua camere, este varsta de la care o fata poate solicita un avort fara acordul parintilor sau al tutorelui.

Legea privind sanatatea reproducerii prevede ca nu este necesar acest acord in cazul adolescentelor care au capacitate de consimtamant, fara a da alte detalii. In termen de 90 de zile de la promulgarea legii si publicarea ei in Monitorul Oficial, Ministerul va emite si normele de aplicare.

Cotidianul: Legea intra in vigoare la sfarsitul anului

Orice femeie are dreptul gratuit, incepand cu acest an, la ingrijire prenatala si postnatala si alaptare, indiferent daca a platit sau nu contributia la asigurarile sociale de sanatate si indiferent de caracterul de urgenta al serviciului medical respectiv, a declarat, ieri, ministrul Sanatatii, Ovidiu Branzan.

Drepturile femeii privind accesul la serviciile de sanatate a reproducerii, inclusiv la servicii de inseminare artificiala asistata medical, vor fi reglementate printr-o lege a reproducerii, votata deja de Camerele reunite ale Parlamentului si care va intra in vigoare pana la sfarsitul acestui an.

Avand in vedere ca se fac enorm de multe avorturi la cerere, multe dintre ele inca in afara spitalului, elaborarea acestei legi era mai mult decat necesara, a punctat Branzan, care a adaugat ca, de exemplu, anul trecut, au fost inregistrate 230.000 de avorturi, iar, la 100.000 de nascuti vii, 17 femei au decedat din cauza intreruperilor de sarcina.

„Prin acest act normativ, se urmareste scaderea numarului sarcinilor nedorite, a avorturilor ilegale, cu risc pentru cresterea mortalitatii materne, si a numarului de copii abandonati“, a subliniat ministrul.

Potrivit legii, medicii vor avea responsabilitatea si obligativitatea de a-i explica fiecarei paciente care solicita o intrerupere de sarcina alternativele acestui act medical, dar si despre drepturile de care beneficiaza femeile gravide in Romania.

In lege se mai precizeaza ca orice persoana detine libertatea de a decide asupra numarului copiilor si momentului nasterii lor, precum si asupra problemelor legate de sanatatea sa reproductiva, fara constrangere si fara sa fie influentata.

Astfel, adolescentele care au indeplinit 16 ani, adica au capacitate de consimtamant, vor avea dreptul la intrerupere voluntara de sarcina in conditii de siguranta, fara consimtamantul parintilor sau tutorilor, desi, in forma initiala, actul normativ acorda multa putere de decizie tutorelui.

In ceea ce priveste reproducerea asistata, ministrul a mentionat ca actul donarii de gameti este gratuit, procedandu-se ca in cazul donarii de organe, iar, prin respectiva lege, se interzice traficul cu embrioni si gameti, precum si selectia embrionilor, interzicandu-li-se femeilor purtatoare sa intrerupa sarcina in cazul in care fatul nu este baiat sau fata, dupa cum ar fi preferat.

„Daca, pana acum, fertilizarea in vitro, fertilizarea artificiala sau inseminarea artificiala erau tehnici de reproducere umana asistata medical utilizate in spitalele romanesti la limita legii, acum exista un cadru legislativ clar si adecvat in acest sens“, a precizat Branzan.

El a mentionat ca sunt destule clinici in Romania unde se pot face fertilizari si inseminari; numai in Bucuresti sunt cateva, iar in Timisoara - doua. (Madalina Ivan)