Aproape toti secretarii de stat au fost trimisi in teritoriu, in aceste zile, in campanie electorala mascata. Oficial, ei s-au raspandit in toata tara pentru a urmari derularea programelor guvernamentale si impactul lor asupra cetatenilor.

Sorin Ovidiu Bota (secretar de stat la Transporturi), Paul Ichim (secretar de stat la Finante) si Vasile Gherasim (secretar de stat la Ministerul Administratiei si Internelor) vor sta zece zile in judetul Bacau, pentru a vedea cu ochii lor cum se aplica proiectele Cabinetului Nastase.

In afara lor, au mai fost mobilizati si conducatori de institutii publice: Gabriela Coman, seful Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie, merge in judetul Teleorman; Tudor Tanasescu, seful Autoritatii Nationale a Vamilor, la Giurgiu si fostul secretar de stat la Ministerul Sporturilor, Nicolae Marasescu - la Calarasi.

Este pentru prima oara cand zeci de secretari de stat sunt trimisi la pachet in teritoriu, dupa ce activitatea lor a facut adesea obiectul criticilor premierului, in special in videoconferintele saptamanale.

Adrian Nastase a spus, de fiecare data, ca secretarii de stat, desi sunt multi ca numar, nu s-au remarcat in timpul mandatului prin atitudini politice ferme si nu ies la bataie sa se lupte cu adversarii. Presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, anunta aproape lunar o remaniere in randul secretarilor de stat, care se lasa insa asteptata.

Iata ca, dupa aproape patru ani, esalonului al doilea din ministere i s-a gasit, in sfarsit, o intrebuintare politica. Adrian Nastase i-a chemat, in urma cu cateva zile, si le-a spus sa isi aleaga cate un judet in care sa mearga si sa se puna pe treaba.

Implicarea electorala a secretarilor de stat vine in contextul in care 19 din cei 25 de membri ai Cabinetului - inclusiv premierul - vor candida la Parlament in alegerile din noiembrie. Prezidentiabilul Nastase pleaca saptamanal in teritoriu, in vizite pe care le numeste inopinate, abordand o tinuta lejera si o atitudine populara.

Mircea Geoana, premierul desemnat al Uniunii PSD+PUR, are mai putine plecari in strainatate, fiind trimis pe trasee interne, impreuna cu umbra sa, Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor, care ii tine spatele la orice discutie cu caracter economic.

Cristian Diaconescu se imparte intre Ministerul Justitiei, Consiliul de Integritate Morala al PSD si judetul Constanta, unde candideaza pentru Parlament.

Miron Mitrea strabate judetul Vrancea la brat cu Marian Oprisan, iar negociatorul-sef cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas, ajunge aproape saptamanal acasa, la Cluj.

Victor Ponta nu a reusit inca sa-si dea seama cu ce se ocupa ministerul pe care-l conduce (cel de control al programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar), dar si-a asigurat primul loc pe listele de deputati din Gorj.

Nu doar Palatul Victoria este gol. Dupa modelul de la centru, jumatate din prefecturi au ramas fara sefi, dupa ce 21 dintre prefecti au candidat pentru un loc in Parlament in alegerile preliminare pesediste.

PSD stie, din experientele anterioare, ca perioada premergatoare campaniei electorale este cruciala pentru succesul partidului in alegeri. Pentru a nu repeta surpriza din locale, pesedistii arunca in lupta tot efectivul guvernamental, furand startul campaniei electorale in fata unei Aliante PNL-PD nedezmeticite inca.