Organele de control sunt pe urmele duetului afaceristilor Alexandru Crisan junior si senior care, prin firmele pe care le detin, au fraudat statul cu mai multe sute de miliarde de lei. Firmele familiei Crisan sunt acum in colimatorul tuturor institutiilor legii, Politie, Parchetul National Anticoruptie, organele Ministerului Finantelor Publice.

La Brasov, a fost delegata o armata de procurori ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie, care au luat la bani marunti intreaga activitate desfasurata de cei doi Alexandru Crisan, tata si fiu, si incearca sa descalceasca intortocheatele canale de scurgere a unor sume uriase.

Pana acum, oamenii legii au descoperit mai multe "inginerii financiare" prin care cei doi au reusit, in ultimii ani, sa fure statul prin firmele lor: Alexander Co. SRL, Alexander Trading International SRL, Sfinx SRL, Multitrade Company, Phoenix SRL, dar si prin Hidromecanica, UREX Rovinari sau RAUPS.

Hidromecanica si UREX, privatizate in favoarea lui Crisan, au fost devalizate de zeci de miliarde, iar in acest an transferul de proprietate a fost anulat ca urmare a nerespectarii contractelor. Recent, din cauza datoriilor, au intrat in faliment UREX si a doua societate detinuta de Crisan la Rovinari, RAUPS. Si Hidromecanica ajusese in pragul colapsului inainte de despartirea de Crisan.

Evaziune la Multitrade

Una dintre firmele folosite de Crisan pentru "sifonarea" unor sume a fost Multitrade Company. La aceasta firma s-a efectuat recent o inspectie fiscala partiala la cererea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Brasov si a adresei Directiei Fiscale Gorj.

Perioadele verificate au fost ianuarie 1999 - decembrie 2003 pentru impozitul pe profit, TVA, impozitul pe venitul din salarii, plata fondului special pentru invatamant si pentru persoanele cu handicap. S-a stabilit ca, prin Multitrade Company, Crisan a facut o evaziune fiscala de 35 miliarde de lei.

Din verificarea documentelor a rezultat ca in perioada respectiva societatea inregistra in evidentele contabile diverse cheltuieli cu serviciile. Pentru acestea, firma a prezentat facturi fiscale si contractele de prestari servicii.

Furnizorii de servicii erau angajati, se spune, pentru a prospecta piata interna si externa in scopul depistarii de furnizori si clienti, precum si pentru executarea de diverse activitati de intermediere.

Contracte false

Contractele nu contineau insa date privind natura prestatiei sau tarifele percepute. Pentru a justifica cheltuielile facute cu aceste servicii, organele de control au solicitat celor doi Crisan sa probeze punerea in executare a contractelor de prestari si la ce au folosit pentru firma.

Multitrade Company n-a putut dovedi insa in ce au constat serviciile si termenele la care s-au realizat contractele. Organele de control au stabilit astfel ca serviciile nu se pot deduce fiscal la calculul impozitului pe profit. Evaziunea fiscala numai in aceste manevre financiare este de 9,6 miliarde de lei.

Fiscul a verificat si activitatea comerciala dintre SC Alexander Trading International SRL si UREX Rovinari, procurorii cerand organelor de control sa verifice "realitatea, legalitatea si sinceritatea declaratiilor, precum si verificarea corectitudinii si exactitatii indeplinirii conform legii a obligatiilor fiscale datorate bugetului de stat, precum si modul de respectare a prevederilor

legilor contabile".

Control incrucisat

Potrivit raportului intocmit de Ministerul Finantelor s-a constatat ca, pe langa cheltuielile aferente marfurilor livrate, precum si cele cu utilitatile aferente nevoilor societatii, SC Alexander Trading International SRL a inregistrat cheltuieli privind activitati de intermediere si comisionare a produselor industriale metalurgice si agricole".

Astfel, in 1999 s-au descoperit 182,5 milioane de lei provenind de la firmele sale, Sfinx SRL, Multitrade SRL si Phoenix SRL. Din nou, patronii nu au putut justifica prin acte realizarea serviciilor si in ce au constat acestea. Ca urmare a acestui control, suma de 182,5 milioane de lei a fost considerata nedeductibila fiscal.

In 2000, organele de control au inregistrat nereguli si la celelalte firme ale lui Crisan. Astfel, in baza unui contract de comision in favoarea firmei Alexander Trading International SRL a fost sesizata suma de 5,84 miliarde de lei provenind de la SC Multitrade si Phoenix SRL, cu aceleasi probleme.

Organele de control au trecut la verificarea incrucisata a celor doua firme care sa arate daca au fost facute intr-adevar prestatiile catre Alexander Trading International SRL.

Bani "palmati"

In controlul pentru 2001, Fiscul a descoperit ca a fost inregistrata suma de 15,1 miliarde de lei provenind de la alte firme ale lui Crisan SC Sfinx SRL, Phoenix Mateco SRL, Modexim SRL si Alexander Co. SRL. Nici pentru acestea nu s-au putut prezenta documente de prestari servicii, iar suma a fost declarata nedeductibila fiscal.

Justitia trebuie sa se pronunte acum asupra evaziunii de 127,3 miliarde de lei, reprezentand impozitul pe profit suplimentar, dobanzi si penalitati de intarziere pentru impozitul pe profit si dobanzi la acestea.

Practic, metoda favorita a celor doi Crisan de a evaziona statul s-a dovedit a fi deducerea cheltuielilor prin asa-zise contracte de prestari servicii, care existau numai pe hartie, dar pentru care statul i-a acordat deja scutiri.

Acum justitia incearca sa dea de urma banilor si sa recupereze o parte din ei. De curand, pentru a bloca executarile silite, Alexandru Crisan a dat in judecata Ministerul Finantelor prin Directia Generala a Finantelor Publice Brasov. Cazul este pe masa Tribunalului Brasov.

In cererea de chemare in judecata, Crisan a solicitat magistratilor sa dispuna "suspendarea tuturor actelor de executare silita aferente controlului".

Manevrele de la UREX

Raportul Autoritatii Nationale de Control mai arata ca, prin UREX, Crisan a participat la scheme de compensare a energiei electrice fara a avea obligatii certe neachitate care sa justifice sumele angajate.

Astfel, in circuitul de compensare, aprobat la nivelul Electrica, UREX a folosit facturi proforma emise de doua firme brasovene ale lui Cisan. Facturile au fost emise pentru activitati de consultanta si comisionari, in valoare totala de 147,6 miliarde lei. In timpul verificarilor nu au fost prezentate documente justificative pentru aceste servicii facturate.

De altfel, debitele nu se regasesc in contabilitatea UREX Rovinari. In acelasi timp, Garda Financiara sustine ca au fost folosite "mijloace materiale si banesti ale UREX" pentru a favoriza firmele detinute de Alexandru Crisan, in detrimentul interesului societatii din Rovinari.

UREX Rovinari are datorii de 616 miliarde de lei si pierderi de 220 miliarde de lei.

Verificarile ANC

La inceputul verii, Autoritatea Nationala de Control a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea inceperii urmaririi penale a lui Alexandru Crisan si a fiului acestuia, la cererea ministrului Autoritatii Nationale de Control, Ionel Blanculescu.

Ministrul a afirmat ca operatiunile derulate de patronul UREX, de pilda, constituie o "inginerie diabolica" si a precizat inca de atunci ca verificarile vor fi extinse la nivelul tuturor firmelor detinute de Alexandru Crisan si fiul sau.

Un alt dosar penal, inregistrat sub numarul 285, in decembrie 2003, este in cercetare avansata la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Brasov. Este posibil ca anchetatorii sa conecteze rezultatele anchetei penale pe rol cu cele ale investigatiei declansate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in jurul afacerilor lui Alexandru Crisan.

Sechestru pe masini

Directia Finantelor Publice Brasov a pus sub sechestru autoturismele detinute de Alexandru Crisan. Mai multe firme patronate de cei doi afaceristi se afla sub incidenta Legii 64 privind lichidarea judiciara si falimentul. Printre firmele amenintate cu lichidarea se numara Alexander Co., Phoenix Trading si Multitrade Co.

Daca Alexandru Crisan nu isi achita datoriile la buget, firmele sale din Brasov vor fi executate silit, iar masinile vor fi vandute la licitatie, bunurile avand deocamdata interdictie de vanzare.