In urma deciziei liderului PNTCD, Gheorghe Ciuhandu, de a candida la Presedintia Romaniei, decizie luata ieri, ziarul nostru i-a adresat cateva intrebari.

Ciuhandu a reiterat, ieri, la Timisoara dorinta de a cere si acceptul timisorenilor in ceea ce priveste decizia sa privind candidatura pentru functia suprema in stat.

"Doresc sa candidez la Presedintia Romaniei deoarece cred ca in tara aceasta este ceva putred. Sistemul in care traim de 14 ani este un sistem ticalos. Imi depun candidatura in numele proclamatiei de la Timisoara", a mai aratat liderul taranist.

Iata ce ne-a declarat, in exclusivitate, Gheorghe Ciuhandu:

omnule presedinte, cand ati luat hotararea de a candida la Presedintia Romaniei?

De foarte multa vreme sunt asaltat de propuneri privind candidatura mea la Presedintia Romaniei. Mai multi membrii ai partidului si nu numai, precum si majoritatea organizatiilor judetene m-au cautat, mi-au scris si mi-au spus ca sunt unica alternativa pentru candidatul la Presedintie al PNTCD.

As fi parut un las in ochii acestor oameni daca ma prefaceam ca respectivele mesaje nu exista. De aceea, astazi am hotarat sa anunt intentia mea de a candida la Presedintia Romaniei.

Stiu ca ati fost la Bruxelles. Care este pozitia Partidului Popular European in ceea ce priveste PNTCD?

PNTCD este singura formatiune politica de factura crestin-democrata din Romania care este membru cu drepturi depline al Partidului Popular European. Evident ca, din aceasta postura, ne bucuram de intreg sprijinul PPE.

Acest lucru mi-a fost confirmat si de domnul Wilfried Martens, presedintele PPE, intr-o scrisoare pe care mi-a trimis-o de curand si in care domnia-sa isi exprima speranta privind unificarea crestin-democratiei romanesti in jurul PNTCD.

Care vor fi principalele obiective care se vor regasi in platforma electorala a PNTCD?

Adoptarea unui mesaj de dreapta si anticomunist, adaptat la realitatile de astazi.

A fi de dreapta inseamna proprietate, piata libera, reforma economica, respectul valorii individuale, ordine, credinta, familie, natiune si, mai presus de toate, morala, iar a fi anticomunist, astazi, inseamna a fi impotriva sistemului actual, in ideea ca structurile economico-sociale ale Romaniei de astazi nu sunt capitaliste, ci de sorginte comunista, adaptate la aparente capitaliste si cu

trasaturi mafiote.

Recastigarea increderii categoriilor de baza ale societatii romanesti printr-o politica deschisa fata de problemele lor specifice, incurajand prin diverse programe si actiuni dezvoltarea si participarea lor la viata politica si sociala.

Aplicarea moralitatii in toate domeniile vietii socio-economice si politice. Politica bazata pe minciuna, falsitate si manipulare a adus Romania in situatia de astazi. In acest sens, militam pentru aplicarea Punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara, care este actual si a fost validat si de rezolutia Partidului Popular European din februarie 2004.

In spiritul Punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara si in spiritul Punctului 10 al Rezolutiei Partidului Popular European, consideram ca principalii vinovati pentru situatia dezastruoasa a societatii romanesti sunt securistii si activistii comunisti, care conduc structurile guvernarii actuale.

Romania nu poate avea un destin european atat timp cat este condusa de acesti oameni.

Statul minimal. Statul supradimensionat si omniprezent este principala sursa de coruptie. Coruptia generalizata este problema majora a Romaniei de astazi, care nu poate fi eradicata decat prin schimbarea sistemului si implicit a statului omniprezent de tip comunist.

Dorim o reforma radicala a administratiei publice, a justitiei, a serviciilor de sanatate, a educatiei si asa mai departe, astfel incat sa ajungem la o descentralizare reala si la o implicare cat mai redusa a statului in toate domeniile vietii social-economice, stimuland prin aceasta participarea creativa si responsabila a cetatenilor in procesul de luare a deciziilor.

Ce masuri considerati ca trebuie luate pentru ca PNTCD sa se regaseasca in Parlament dupa alegeri?

Prima masura deja am luat-o: PNTCD are o noua conducere, o conducere hotarata sa faca tot ce-i sta in putinta pentru readucerea crestin-democratiei in prim-planul politicii romanesti.

De asemenea, am inceput deja o reorganizare la nivelul tuturor organizatiilor din partid, am trecut la identificarea de candidati care sa se evidentieze prin competenta, moralitate, o notorietate pozitiva in teritoriu si putere de a sprijini partidul.

Trebuie sa avem un mesaj clar si puternic, sa gasim modalitatile prin care acest mesaj poate sa ajunga la alegatori, astfel incat sa recastigam increderea electoratului roman. In Timisoara, noi am dovedit ca se pot obtine si rezultate chiar foarte bune.

Sunt convins ca acest lucru se poate intampla si la nivel national, daca noua conducere a partidului va reusi sa functioneze ca o echipa. Ne asteapta o munca infernala, insa suntem hotarati sa o facem.

Nu in ultimul rand, anuntarea candidatului la Presedintie sper ca va reusi sa adune in jurul PNTCD cat mai multi crestin-democrati si populari – am facut, in acest sens, repetate apeluri pentru fuziuni in jurul PNTCD.

La intalnirea de marti intre partidele crestin-democrate si populare, moderata de Bogdan Hossu, AP a declarat ca este dispusa la continuarea negocierilor in vederea crearii unui pol crestin-democrat in Romania. Cum vedeti pozitia Actiunii Populare?

Bineinteles, crearea unui pol crestin-democrat puternic in Romania este ceea ce ne dorim cu totii. Consideram, insa, ca am pierdut deja mult prea mult timp cu unele negocieri care, pana la urma, au fost blocate de pretentiile exagerate ale liderilor Actiunii Populare.

In cazul in care Actiunea Populara doreste sincer crearea acestui pol crestin-democrat, ii asteptam sa se aseze din nou la masa negocierilor. Listele PNTCD sunt deschise reprezentantilor Actiunii Populare, atat timp cat se intelege faptul ca in alegeri trebuie sa ne prezentam cu numele PNTCD, cu sigla PNTCD si cu candidatul PNTCD la Presedintie.

Cum stati cu intocmirea listelor pentru parlamentare? Dupa ce criterii se intocmesc aceste liste?

Din pacate, din cauza esecului negocierilor de fuziune cu Actiunea Populara, am ramas un pic in urma si in ceea ce priveste listele pentru alegerile parlamentare. Oricum, noi am transmis organizatiilor judetene ca in cel mai scurt timp sa faca propunerile de candidaturi pentru Parlament.

Unele judete deja au facut propunerile respective. Aceste propuneri urmeaza sa fie supuse unor sondaje si unor teste de popularitate. Nu intentionam sa intervenim de la "centru" in alcatuirea listelor. Dar, asa cum am mai spus, candidatii propusi de organizatiile judetene trebuie sa fie oameni competenti, morali si cu o notorietate pozitiva in zonele in care candideaza.

Cum vedeti dorinta tinerilor din PNTCD de a coagula in jurul partidului condus de dumneavoastra pe toti tinerii din celelalte formatiuni politice de orientare crestin-democrata si populara?

Consider ca este o dorinta fireasca si care vine ca o completare a dorintei conducerii organizatiei de seniori de a coagula toate formatiunile de orientare crestin-democrata si populara in jurul PNTCD.

Sper ca tinerii vor avea mai mult succes in aceasta intreprindere, deoarece tinerii nu au orgolii, tinerii stiu ce viitor isi doresc si, nu in ultimul rand, tinerii doresc sa se implice intr-un proiect politic cu sanse de reusita.

Care este mesajul dvs. pentru tinerii din Romania?

Sa voteze pentru o Romanie Crestin-Democrata! Crestin-democratia este, la ora actuala, forta politica purtatoare de progres si majoritara in Parlamentul European. Daca isi doresc sa traiasca intr-o Romanie Europeana, atunci ei trebuie sa-si aduca aportul la edificarea Romaniei Crestin-Democrate.

Iar acest lucru il pot face prezentandu-se la vot si votand cu PNTCD in alegerile din toamna acestui an.