Astazi, la o biserica catolica din centrul Capitalei, se va initia primul Capitul International al Marelui Priorat al Romaniei al Ordinului Suprem Militar al Templului din Ierusalim. Este vorba de primul ritual ce se oficiaza pe teritoriul tarii noastre de catre Cavalerii Templieri, reprezentantii unui Ordin ce are o istorie de aproape 900 de ani.

La aceasta festivitate, participa Marele Maestru si Principe Regent al Ordinului, Don Fernando Pinto Pereira de Sousa Fontes. De asemenea, participa Marii Priori ai Frantei, Germaniei, Italiei si Greciei. Ca un element de culoare, Marele Prior al Greciei este o femeie.

In Romania, Ordinul a aparut in iunie 2003, cand s-a infiintat prima comanderie. Trei luni mai tarziu, fiintau patru comanderii, iar la 19 iulie 2004, a fost emis decretul de ridicare la statutul de Mare Priorat al Romaniei. Mare Prior este Dan Vasiliu. In tara noastra, sunt aproximativ 100 de templieri, dintre care 15 sunt femei.

O istorie care incepe in anul 1118

Istoria Ordinului incepe la putin timp dupa Prima Cruciada, lansata de Papa Urban al II-lea, in anul de gratie 1118. In acest an, noua Cavaleri francezi, condusi de Hugues de Payens, s-au instalat la confluenta celor trei mari religii monoteiste: iudaica, crestina si musulmana, exact pe locul unde a fost construit Templul lui Solomon.

Misiunea lor era de a apara pelerinii care strabateau drumul de la Jaffa la Ierusalim.

Acesti noua cavaleri au stat pe Pamantul Sfant timp de noua ani, timp in care numarul lor a ramas constant. La reintoarcerea in Europa, Ordinul avea mai mult de 300 de cavaleri, precum si o intreaga armata de luptatori gata sa-si dea viata pentru scopul Ordinului – apararea crestinismului.

La 13 ianuarie 1128, un Conclav General al Bisericii Catolice s-a reunit la Troyes, pentru a recunoaste Ordinul si a-i da o Constitutie. Desigur ca sufletul acestui Conclav nu era altul decat insusi Bernard de Clairvaux, caruia i se datoreaza Regulamentul Templier.

Cavaleri arsi pe rug

Gratie privilegiilor obtinute cu aceasta ocazie, Ordinul va cunoaste o inflorire nemaiintalnita, in scurt timp posedand pe langa sediul din Ierusalim numeroase comanderii in Antiohia, Tripoli, Franta, Scotia, Anglia, Portugalia, Spania, Ungaria. Relicve ale unor comanderii Templieriere se afla si in Romania in apropiere de Abrud.

Stralucirea si bogatiile Ordinului au devenit in scurt timp subiectul invidiei multor suverani, printre care si Filip cel Frumos, regele Frantei. Printr-un complot pus la cale in complicitate cu Papa Clement al V-lea, intr-o zi de vineri 13, in octombrie 1307, Jaques de Molay – al 22-lea Mare Maestru al Ordinului, impreuna cu o serie de inalti demnitari au fost arestati.

In urma unui proces care a durat sapte ani, Ordinul a fost excomunicat de catre Papa. In timpul procesului, sub tortura, unii membri ai Ordinului au recunoscut acuzatiile aduse. Printre acestia s-au aflat si Marele Maestru Jacques de Molay, dar care asemenea Sfantului Apostol Petru a recunoscut acuzatiile de trei ori, apoi, in cainta, le-a retractat de trei ori.

La 18 martie 1314, capitala Frantei a asistat la o macabra ceremonie: arderea pe rug a Marelui Maestru Jacques de Molay impreuna cu un companion al sau.

In randul Ordinului Suprem Militar sunt acceptate si femei

Toata lumea ii cunoaste drept Cavalerii Templieri, dar denumirea completa este Ordinul Suprem Militar al Templului din Ierusalim.

Conditiile pentru a fi admis par foarte simple – sa ai varsta majoratului, sa fii crestin, cetatean onorabil si sa practici bunele moravuri –, dar acceptarea in randurile acestui Ordin este destul de restrictiva, pentru a accede doar persoane din elita societatii. Dupa initiere, noul membru al Ordinului se numeste Sergent, el avansand apoi la gradele de Scutier si Cavaler.

Cavalerii Templieri au patru grade, Ofiter, Comandor, Mare Ofiter si Mare Cruce. In fiecare tara, reprezentantii Ordinului sunt organizati intr-un Mare Priorat. Ordinul are ambasadori pe langa toate bisericile crestine universal acceptate si exista priorate in 40 de state.

El are statutul de organism consultativ special pe langa ONU, fiind recunoscut si de guverne ale unor tari in care nu exista "filiale”. Pentru ca masonii care au gradul 30 in Ritul Scotian Antic si Acceptat se numesc tot Cavaleri Templieri, s-au facut mai multe confuzii intre cele doua ordine.

Adevarul este ca masonii recunosc faptul ca au preluat multe din invataturile templierilor, dar fiecare organizatie si-a vazut de drumul sau. Una dintre diferentele vizibile este ca in Ordinul Suprem Militar sunt acceptate si femei, ele fiind numite Surori ale Templului sau Doamne ale Templului.

* Stema Cavalerilor Templieri are ca element central crucea traditionala a generozitatii, cu brate duble, cea inferioara fiind mai mica. Singurele culori de pe emblema sunt negru, alb si rosu, semnificative pentru membrii Ordinului Suprem Militar

Lidia Popeanga, Alecu Racoviceanu