In aceasta seara, de la ora 18:00 (in direct pe TVR 1), pe “Toyota Arena“ din Praga, noua generatie a echipei nationale sustine impotriva Cehiei adevaratul examen de maturitate in preliminariile CM 2006. Ieri, cu prilejul unei plimbari prin centrul orasului, “tricolorii“ au etalat un optimism debordant.

Generale, instruieste trupa "Sergentului"!

In aceasta seara, de la ora 18:00, pe Toyota Arena din Praga, echipa Generalului Iordanescu da piept cu trupa Sergentului Bruckner, intr-un meci extrem de important in grupa de calificare pentru CM 2006. Meciul va fi transmis in direct de TVR 1.

FLORIN GONGU - Praga

Partida de azi se desfasoara in conditii deosebite. Romania se prezinta din postura de lider, avand 9 puncte din tot atatea posibile, in timp ce nationala Cehiei nu a acumulat vreun punct, dar a jucat doar contra Olandei, in deplasare, fiind invinsa cu 0-2.

IMPROVIZATII. Tocmai aceasta situatie a alimentat cu mult optimism tabara tricolora. In ciuda unui efectiv ciuntit, din care vor absenta piese grele precum Chivu, Radoi si Ganea, Iordanescu mizeaza sa obtina azi un rezultat pozitiv. El va fi nevoit sa foloseasca multe improvizatii pentru a contracara spiritul ofensiv al cehilor, avizi de puncte.

SACRIFICIU. "Cehia este principala favorita a grupei", spune Iordanescu cu tarie. "Romania este o echipa imprevizibila si puternica", este replica diplomatica a cehului Bruckner. Acesta insa, nu concepe sa piarda vreun punct in cofruntarea din aceasta seara, in timp ce romanul s-ar multumi si cu un egal.

Pentru aceasta insa, "trebuie sa fim foarte inteligenti, sa dublam efortul si sa ne impunem in duelurile individuale". Mai mult, Generalul avertizeaza ca e nevoie de "o mare risipa de energie, dusa pana la sacrificiu", pentru a echilibra balanta valorilor celor doua loturi.

CONFLICT? Cehii sunt putin speriati de avantul luat de tricolori in grupa. La ei vor lipsi Nedved, retras din echipa, si Poborski, accidentat. Solutiile de inlocuire sunt extrem de valoroase pentru a face uitate absentele.

Numai ca, daca e sa ne luam dupa presa ceha, la nivelul lotului mocneste un conflict al generatiilor, ce pare sa-i scape de sub control selectionerului Bruckner, care in armata a fost doar un biet sergent. Ar fi un moment prielnic de care am putea noi sa profitam, intr-o partida ce ar trebui sa ne dea adevarata masura a valorii noii generatii.

DORINTA

"Stiu ca toata presiunea jocului cade pe umerii mei. Dar m-am obisnuit cu asta in ultimul timp, ma bucura si ma onoreaza. Ii respectam pe cehi, dar doar atat. Noi vrem sa castigam" - Adrian Mutu

LINISTIT

"Sper ca Mutu sa se poata mobiliza dupa toata tevatura creata de Chelsea." - Anghel Iordanescu

PERICOLELE

"Sunt pregatit sa fac un meci bun. Baros si Koller sunt principalele pericole pentru noi" - Bogdan Lobont

DINOZAURUL

"Koller e mare cat un dinozaur. Nu trebuie sa-i lasam pe cehi sa centreze spre el" - Razvan Rat

MINUNE

"Am trecut peste impasul retragerii lui Nedved, la meciul din Olanda. A fost o minune cum echipa a rezistat atata vreme cu modificarile foarte mici pe care le-am operat pana acum." - Karel Brukner, selectioner Cehia

1-4 LA U21

Aseara, in localitatea Mlada Boleslav, echipa U21 a Romaniei a pierdut, 1-4, in fata reprezentativei similare a Cehiei. Pana in minutul 70, elevii lui Nae Manea n-au existat pe teren, interval in care Zicu s-a certat in permanenta cu antrenorul. Deranjat ca a fost lasat pe banca de rezerve, Zicu a luat "foc" in momentul in care a fost efectuata si cea de-a treia schimbare.

L-a injurat pe Manea si a parasit ostentativ banca tehnica. "Tricolorii" mici au izbutit golul de onoare, prin Mitea (’79). Pentru gazde au marcat Jun (’14, ’51, ’67) si Kadlec (’45). La meci a asistat si Ladislau Bölöni, fostul selectioner anuntandu-si prezenta si la jocul echipelor mari de diseara.

Manea a trimis pe teren urmatoarea echipa: Hutan – I. Stancu, L. Goian (’40 Adrian Cristea), Moti, M. Constantin, Vasilache (’46 Nicolita) – Tamas, Marginean, Mitea – Keseru, Andrei Cristea (’59 Kocis).

TRICOLOR

Antrenamentul de joi seara a fost deschis presei doar 20 de minute, atat cat s-au desfasurat exercitiile de dezmortire. A urmat apoi partea tactica a antrenamentului, in care lotul a fost impartit.

Prevazator, gandindu-se ca in tribune se poate afla vreun spion de-al lui Bruckner, ceea ce s-a si intamplat, Iordanescu a format doua echipe din care nu se putea trage vreo concluzie in ceea ce priveste formula de start de azi.

La finele antrenamentului, desfasurat pe stadionul care va gazdui azi intalnirea, tricolorii s-au aratat incantati de starea gazonului, dar si de faptul ca peste tot sunt arborate steaguri tricolore, rosu – galben – albastru, culorile clubului Sparta Praga.

Elevii lui Iordanescu au fost vizitati ieri de catre antrenorul lui Rennes, Ladislau Bölöni. Fostul selectioner a asistat aseara si la partida de tineret urmarindu-i indeosebi pe Kocis si pe Florescu.

MUTU PROMITE UN GOL

"Nu ma mai gandesc la Chelsea acum. Stiu ca m-a aparat si Blatter, in temeiul regulamentelor, dar acum cel mai important e meciul cu Cehia", a spus ieri Adrian Mutu. Capitanul tricolorilor apreciaza ca echipa Cehiei "este tare de la mijloc in sus". Cu toate acestea, el a zis ca s-ar multumi "doar cu victorie, nu cu un singur punct". "Baietii sunt montati, conectati la importanta partidei.

Trebuie sa jucam, sa dam goluri. Sunt sigur ca voi juca si ca voi da tot ce e mai bun din mine", a incheiat Mutu.

SUNTEM PRIMII CA OUTSIDERI

Reprezentativa Romaniei ocupa primul loc intr-un sondaj realizat de FIFA pe site-ul oficial al Cupei Mondiale din Germania 2006 cu tema "Care dintre outsideri este mai aproape de a ajunge in Germania?", avand un procentaj de 39% si 2.165 de voturi.

Echipa Romaniei este urmata in acest sondaj de Ucraina (24%, 1375 de voturi), Albania (12%, 694 de voturi), Slovacia (7%, 424 de voturi), Georgia (7%, 401 voturi), Lituania (5%, 305 voturi) si Estonia (2%, 149 de voturi).

CRISTALE DE BOHEMIA

Din cauza timpului racoros, plimbarea de ieri a jucatorilor echipei nationale pe strazile comerciale din Praga a fost mai scurta decat fusese programata initial. Tricolorii au plecat de la hotel la ora locala 12:00 si au cutreierat, impartiti in grupuri mici, strazile din capitala Cehiei.

Elevii lui Iordanescu au fost recunoscuti si aplaudati de catre suporterii locali, unii dintre acestia solicitand autografe, cel mai vanat fiind Mutu. Unii jucatori au preferat cafenelele, iar altii magazinele. Cei mai multi bani i-a cheltuit Pancu, mijlocasul lui Besiktas achizitionand un set de pahare din cristal de Bohemia.

Dupa amiaza, tricolorii au mai avut programat un antrenament, desfasurat de data aceasta cu portile inchise.

POATE O SURPRIZA LA SKOPJE

Tot astazi, in grupa noastra se mai desfasoara doua meciuri.

De la ora 18:00, la Helsinki, Finlanda va intalni Armenia, in vreme ce Olanda va evolua la Skopje, in fata Macedoniei, intr-o partida programata sa inceapa la ora 21:30. Dupa ce au invins Cehia in derby-ul grupei, olandezii nu concep sa se impiedice in fata trupei lui Dragan Kanatlarovski, in vreme ce finlandezii mizeaza pe trei puncte logice in fata ex-sovieticilor.

Selectionerul olandez, Marco Van Basten, va miza pe o redutabila tripleta ofensiva, formata din Roy Makaay, Ruud Van Nisterlooy si Pierre Van Hooijdonk.

CAPITANUL GALASEK

Bruckner a clarificat si problema banderolei de capitan, ce fusese purtata pana nu de mult de catre Nedved. Joi seara, dupa o sedinta, s-a stabilit si ordinea capitanilor. Astfel, primul dintre ei, care va fi si azi, este Galasek, absent in Olanda. Daca el lipseste, capitan devine Poborski, accidentat pentru meciul cu Romania.

PRELIMINARIILE CM

Grupa 1: Finlanda – Armenia, Cehia – Romania, Macedonia – Olanda;

Grupa 2: Ucraina – Grecia, Turcia – Kazahstan, Albania – Danemarca;

Grupa 3: Luxemburg – Rusia, Slovacia – Letonia, Liechtenstein – Portugalia;

Grupa 4: Cipru – Insulele Feroe, Israel – Elvetia, Franta – Irlanda;

Grupa 5: Scotia – Norvegia, Belarus – Moldova, Slovenia – Italia;

CLASAMENT GRUPA 1

1. Romania 3 3 0 0 9-3 9 (+3)

2. Finlanda 3 2 0 1 6-2 6 (+3)

3. Macedonia 2 1 0 1 4-2 2 (0)

4. Olanda 1 1 0 0 2-0 3 (0)

5. Cehia 1 0 0 1 0-2 0 (0)

6. Armenia 2 0 0 2 1-8 0 (-3)

7. Andorra 2 0 0 2 1-8 0 (-3)

Daniel Pancu : "Sa jucam cu inima!"

Pentru Daniel Pancu, meciul din aceasta seara este ultimul inaintea operatiei la care va fi supus in Germania sau in Elvetia. El s-a antrenat normal in Cehia si s-a aratat increzator in privinta scorului final.

Jurnalul National: Cum ti se pare suprafata de joc?

Daniel Pancu: Foarte buna, dar eu o stiam. Am mai jucat aici in Liga Campionilor, cand am si marcat.

Cum va fi cu Cehia?

Trebuie jucat mai mult cu inima, mai putin tactic.

Cum comentezi situatia lui Mutu?

Mutu a venit cu inima si foarte bine a facut. El se simte foarte bine si sigur va da gol. Daca eram in locul lui, la fel as fi procedat.

Care este cel mai periculos jucator al lor?

Cred ca Rosicki.

Comparativ, cum ti se par loturile?

Ei au practic o singura absenta, pe Poborski, iar noi mai multe. Normal, ei sunt in avantaj, dar asta nu inseamna ca meciul e deja jucat.

Tu vei juca?

Sigur ca da.

Chiar daca exista pericolul unei accidentari si mai grave?

Sigur voi juca!

Florin Cernat : "Am fost ca acasa"

Jurnalul National: Cum ti se par conditiile de joc?

Florin Cernat: Conditiile sunt bune, stadionul bun. Important e ca noi sa fim in conditii bune.

In Liga campionilor ai inscris de doua ori. Vei marca si contra cehilor?

Nu conteaza cine inscrie, important e sa dam goluri. Noi avem moralul bun.

Cum te-ai simtit pe acest stadion cu steaguri tricolore peste tot?

Ca acasa. Mai erau si scaunele goale, tot in rosu, galben si albastru.

Ce parere ai de situatia lui Mutu, care va fi amendat de Chelsea?

Am inteles ca nu va plati pana la urma nici o amenda. In locul lui as fi facut la fel si, daca era de amenda, eu o suportam, cand e vorba de echipa nationala. A procedat foarte bine ca a venit la lot.

Jurnalul National - 9 octombrie 2004

CEHIA - ROMANIA / SPIONAJ SPORTIV

Vazind imaginile surprinse de Gazeta Sporturilor Iordanescu a ramas uimit. Cu ajutorul ziarului, Anghel Iordanescu a studiat dosarul secret al lui Karel Bruckner. Reporterul Viorel Tudorache a stat tot timpul cu ochii pe dosarul lui Bruckner. Ca niste veritabili spioni, ziaristii Gazetei au fotocopiat documentele lui Bruckner si i le-a prezentat lui Iordanescu.

Gazeta a fotografiat insemnarile lui Bruckner, care avea echipa Romaniei din meciul cu Macedonia.

Marti la prinz a avut loc reunirea echipei nationale a Cehiei. Gazeta Sporturilor si Jurnalul National au fost singurele ziare din Romania prezente la intilnirea lui Karel Bruckner cu jurnalistii cehi. Dialogul a durat cam 60 de minute. S-a discutat mult pe tema "nationalei" Romaniei, astfel incit la un moment dat antrenorul ceh a scos din mapa citeva coli.

A aratat spre zecile de jurnalisti tocul de hirtii sugerind ceva de genul: "I-am citit. Ii cunosc bine pentru ca i-am studiat".

Cum a incoltit ideea

A fost momentul care a stirnit un interes accentuat romanilor din sala. In sensul ca in cazul in care am fi intrat in posesia acelor insemnari, l-am fi putut ajuta pe Iordanescu sa afle ce i-a pregatit Karel Bruckner.

Gabriela Arsenie, fotoreporterul Gazetei, a speculat momentul. In timp ce Karel vintura manuscrisul, ea a inceput sa traga imagini la foc automat.

Primul gind al reporterilor a fost acela de a-i inmina lui Iordanescu toate informatiile care se puteau traduce. Era important ca el sa afle cum ii vede Bruckner pe jucatorii nostri. In functie de asta, Iordanescu isi putea face un plan de atac pe "Toyota Arena", simbata.

Iordanescu: "Vreau niste fotocopii"

Echipa Gazetei, sosita de duminica in Cehia, l-a abordat pe antrenorul "tricolorilor" chiar la sosirea pe aeroportul Ruzyne. I s-a explicat despre ce e vorba, iar el a reactionat hotarit. "Stati departe de hotelul nostru? Vreau sa ne vedem in receptie".

Deplasarea pina la Corinthia Towers a durat cam 40 de minute. In lobby, Iordanescu a cerut respectuos un ragaz de jumatate de ora pentru a se schimba de hainele de pe drum. "Sint in costum. Merg sa ma schimb si ne vedem in hol". E in regula. "Dar spuneti-mi exact unde va gasesc in hol, ca e mare. Sa stiu sigur unde sinteti", a insistat el.

Si a fost parolist. Cind i s-a deschis laptopul, a exclamat: "Dar cum s-a putut sa prindeti asta? As vrea niste fotocopii. Nu se poate?". I s-a explicat ca le poate descifra pe loc.

Bruckner: "Stoican e iute. Are viteza"

Vazind prima imagine, Puiu a tras si prima concluzie: "E clar! Ne-au studiat dupa caseta meciului Romania - Macedonia. Mai departe. Da. Au vazut clar cum am stat in teren!". In josul paginii, Bruckner ii caracterizase pe fotbalistii romani. In dreptul numelui jucatorilor el a trecut o cifra. Si fiecarei cifre ii corespundea o caracterizare scurta.

La numarul 2 figura Stoican, despre care cehul a scris: "E iute. Are viteza".

Iordanescu: "A vazut ca Danciulescu ajuta mijlocul!"

"Stati! Centrati putin imaginea. Nu puteti s-o intoarceti? Spuneti-mi ce mijlocasi centrali a notat?" "Se vede clar. Pancu si Soava", i-a raspuns un colaborator al Gazetei din Praga, chemat special pentru a traduce din ceha. "Pe cine e sageata aia inapoi? Pe Danciulescu? Deci a observat ca Danciulescu vine si ajuta linia de mijloc. Creeaza superioritate la constructie.

Dar si la Mutu vad doua sageti. L-a pus virf impins cu libertate in fata portii", a tras o noua concluzie selectionerul.

Bruckner: "Atentie mare! Mutu trebuie tinut de toti fundasii!"

Au fost apoi traduse alte patru insemnari ale antrenorului Cehiei. Despre Petre si Dica notase ca sint ofensivi, la fel si despre fundasul stinga Rat: "Urca mult in atac". Ultima remarca il viza pe Adrian Mutu: "Atentie mare. E cel mai periculos. Trebuie blocat de toti fundasii. Pazit in permanenta".

Antrenor multumit

La finalul intilnirii, Iordanescu si-a ridicat usor cozorocul sepcii cu mina dreapta, a multumit politicos pentru informatii si a plecat zimbind impreuna cu secundul Ilie Stan spre etajul 17 al hotelului Corinthia Towers. Parea multumit, la fel cum sint si jurnalistii de la Gazeta Sporturilor ca au putut sa fie de folos echipei nationale.

Mutu a fost curios

Vazindu-l gesticulind pe Iordanescu in fata laptopului, Adrian Mutu a dorit sa studieze si el insemnarile lui Bruckner. Mutu a ghidonat singur imaginea si a cerut traducerea cuvintelor scrise in limba ceha. "Scrie ca trebuie sa fiu tinut de toata apararea? (Ride) O sa dau tot ce pot din mine la meciul asta.

Vad ca cehii sint montati, dar o sa aiba meci greu cu noi", a spus capitanul "tricolorilor".

Le-a vazut si antrenamentele

Dupa ce a studiat documentele lui Karel Bruckner fotografiate de Gazeta Sporturilor, Anghel Iordanescu si-a continuat analiza adversarilor si in camera. Generalul a urmarit citeva casete video oferite de operatorii TVR, care au inregistrat in intregime antrenamentele de marti si de miercuri ale cehilor.

Gazeta Sporturilor - 9 octombrie 2004

Romania, trezeste-te!

Pentru ca in vestiarul Romaniei Europa incepe la Donetk si se termina pe bancile de rezerve ale Vestului, e clar ca tot ce urmeaza sa se intample astazi, ca rezultat si maniera, ne poate ridica la cer sau ne poate strivi cu bocancul. Nu e prea tarziu pentru Mutu, dar s-ar putea sa fie prea tarziu pentru noi. Din orice unghi am privi confruntarea, nu iesim bine in poza.

Acum, cu cateva ceasuri inainte de sentinta, e foarte usor sa speri, pentru ca ne place sa credem in intamplare exact atunci cand nu putem stapani realitatea. La urma urmei, ce ne costa sa ni-l inchipuim pe Petre centrand impecabil de langa Jankulovski sau pe Iencsi ridicandu-se imperial de langa Koller? Nimic.

Un simplu exercitiu de imaginatie nu mai ajunge insa sa tina de foame sau de sete in zilele noastre. Asa cum faptul ca am ratat prosteste la Copenhaga sau ca am fost furati peste limita rezonabilului de arbitrii sistemului nu mai valoreaza la cursul acestor timpuri mai mult decat o foaie ingalbenita de calcule si uitata intr-un sertar.

Daca avem ceva de spus, daca Iordanescu, Mutu, Pancu sau Cernat si-au invatat lectiile si si-au facut temele cum se cuvine, atunci nu trebuie sa mai ridice mana pentru a fi ascultati. E suficient sa faca un pas inainte, sa dea cu pumnul in masa si sa traga clasa dupa ei. Un singur pas inainte, un singur pumn in masa, o singura clasa.

Cerem prea mult de la niste oameni avansati in cuget si-n grad fara sa fi castigat vreun razboi? Nu cred. Desi, inainte de toate, trebuie sa credem.. Jucatorul ceh Tomas HUbschman a declarat ca Barcauan, cu care este coechipier la sahtior Donetk, i-a propus ca partida Cehia-Romania sa se termine 0-0, informeaza cotidianul "DenikSport".

"Barcauan mi-a propus sa facem un meci egal, un 0-0, spunandu-mi ca ar fi un rezultat bun pentru ambele echipe. I-am spus sa uite cat mai repede de treaba asta", a mentionat HUbschman. Cehul i-a facut o "radiografie" romanului: "E rapid, dur, dar mai slab in jocul aerian. Cred ca o sa ia cartonas rosu in meciul cu noi".

HUbschman a afirmat ca se intelege bine cu Stoican, nu insa si cu Razvan Rat: "Nu am nimic personal cu el, dar este plin de aere". * Ieri, in jurul pranzului, tricolorii au iesit la o plimbare neprogramata prin centrul comercial al orasului.

Daca Anghel Iordanescu a consultat cateva cursuri valutare, remarcand rata scazuta de schimb a monedei euro, Mutu si Neaga au preferat sa manance mai intai intr-o patiserie si apoi sa dea o raita prin magazinele de bijuterii. Cel mai atras de pietrele pretioase s-a aratat Mutu, care - poate si din cauza poreclei sale - a insistat neasteptat de mult in fata unor briliante lucrate impecabil.

La nivel de cumparaturi, cele mai cautate s-au dovedit parfumurile, majoritatea tricolorilor stramband din nas la lecturarea preturilor din magazine. Dupa aproximativ o ora de relaxare, plimbarea s-a incheiat, Iordanescu informandu-i pe toti ca-i asteapta cu drag la antrenamentul de ieri dupa-amiaza, inchis presei.

* Nationala Romaniei nu s-a intalnit niciodata cu reprezentativa Cehiei dupa despartirea de Slovacia. Romania si Cehoslovacia au jucat de 30 de ori. De 6 ori au invins ai nostri, 7 meciuri s-au incheiat la egalitate, iar gazdele de azi au invins de 17 ori.

Cele mai bune rezultate ale Romaniei in meciurile din deplasare in compania Cehoslovaciei au fost trei egaluri, 2-2 in 1951, 1-1 in 1975 si tot 1-1 in 1983 (preliminariile CE 1984). in 1993, la Kosice, in preliminariile CM 1994, selectionata Cehiei si Slovaciei invingea Romania cu 5-2.

"Dracula, Hagi, Ceausescu!"

Caricatura aparuta ieri in pagina de sport a cotidianului "Blesk", in care Rosicky, cazut in genunchi, se uita speriat la un urias jucator roman ce aduce cu Mutu, dar are in plus gheare, pinteni si colti de vampir, spune multe despre modul in care suntem priviti colectiv peste granita. Sus, in stanga, o poza si-un text cu Dracula. Sus, la mijloc, o poza si-un timbru cu Hagi.

Sus, in dreapta, eternul Ceausescu si cateva lamuriri despre intreaga sa activitate. in fine, mai jos, caricatura de care vorbeam si din care, dincolo de faptul ca cehii sunt fotbalisti, iar noi orice altceva, n-am retinut decat privirea injectata si insetata de sange a romanului universal. Per total, un amestec de ironie si superioritate, expus lejer de presa ceha sub forma unui pamflet.

in rest, nici macar un cuvant despre ce fac ai nostri sau ce ne pregatesc ai lor. Doar amintirea acelui 2-5 de la Kosice. "Arbitrul a fost cu romanii, dar noi am castigat clar, desi am avut doi eliminati", a spus Latal, fost international

Libertatea - 9 octombrie 2004

Decalogul lui Mutu

DOAR ROMANIA. Capitanul tricolorilor spune ca in aceste zile nu l-a interesat decit echipa nationala, fara sa se gindeasca la situatia sa de la Chelsea. Poarta numarul zece la nationala. Tot zece sint “poruncile” sale catre colegi. Adi Mutu si-a luat in serios rolul de sef al echipei si nu se sfieste sa comande, mai ales atunci cind situatia o impune.

Liderul nationalei a stabilit cele zece legi pe care trebuie sa le respecte fotbalistii romani in meciul contra Cehiei.

La echipa nationala,

Adrian Mutu iese in evidenta prin orice gest. Din aeroport iese primul, tot el da cele dintii declaratii. Este primul care coboara din autocar, in fine, de la el porneste semnalul de lupta. La initiativa ProSport, Mutu a acceptat sa vorbeasca despre regulile pe care fiecare dintre tricolori trebuie sa le respecte in meciul de simbata.

La urma urmelor, el era cel mai in masura sa faca lucrul acesta. El a fost cel care ne-a salvat in ultimele doua meciuri, de la el speram sa iasa bine si cu Cehia.

1. NOI SINTEM FAVORITI iN ACEASTA LUPTA. Trebuie sa fim constienti de ceea ce putem sa facem. Nu plecam de la premisa ca cehii sint mai buni.

2. O ALTFEL DE ATITUDINE. La unul dintre antrenamentele din aceasta saptamina, unul dintre colegii mei era preocupat mai mult de cum ii arata parul, decit de ceea ce urma sa facem. I-am spus ca avem lucruri mai importante de pus la punct. Imediat i-am adunat pe toti, i-am bagat in sedinta: “Avem un meci greu simbata, mintea trebuie sa va stea numai acolo”.

3. AVEM MORAL MAI BUNI CA EI. Toata lumea ii vedea in vara drept viitorii campioni europeni, insa nu le-a iesit. Psihic, au cazut. E clar ca nu mai sint ceea ce au fost.

4. TREBUIE SA PROFITAM de faptul CA NU SE INTELEG INTRE EI. De cind a plecat Nedved, singurul care dicta pina atunci in echipa lor, lucrurile au inceput sa se degenereze. Nu mai e unul care vorbeste, sint mai multi.

5. SA-I ANIHILAM. Fiecare dintre ei are un punct slab. Koller este greoi. Tactica lor se bazeaza pe faptul ca el aduce jocul in fata. Trebuie sa nu-l lasam sa preia mingea. Nici Baros nu mai e jucatorul care a fost, mai ales ca, de curind, a suferit o accidentare destul de grava. Va evolua cu ceva teama. Pe Cech il stiu cel mai bine: fiind inalt, are probleme cu mingile venite pe jos.

6. SA NU NE TEMEM de cehi. Il bat pe cel pe care il voi vedea ca da semne de teama. Nu avem voie sa ne fie teama cind intram pe teren.

7. SA NU NE GINDIM CA E DECISIV. Nu consider acest meci drept meciul anului, asa cum a scris presa. E doar o partida importanta, pe care trebuie sa o cistigam.

8. SA NU NE FIE FRICA DE ARBITRAJ. Nu cred ca trebuie sa ne temem de arbitraj, in ciuda faptului ca Cehia a fost dezavantajata clar in primul meci din grupa. Rosseti va fi supus unei presiuni suplimentare. Totul e sa nu greseasca impotriva noastra.

9. NU VA VOI DEZAMAGI. Doua lucruri mi-au tinut moralul ridicat in aceasta perioada: primul este echipa nationala, la care ma simt cel mai bine, iar cel de-al doilea se refera la un aspect din viata mea personala, pe care nu vreau sa-l divulg. Despre conflictul meu cu Mourinho, nu pot sa declar decit ca am ales echipa nationala. Atit.

10. TOTI ROMANII SA FIE ALATURI DE NOI. Simbata, la ora 18:00, toata lumea trebuie sa fie alaturi de noi. Aveti incredere in mine si in baieti. Voi nascoci eu ceva si de data asta.

A promis ca va fi un exemplu

Ultimele doua convocari la echipa nationala au insemnat pentru Adrian Mutu tot atitea scandaluri de presa. Fie ridicarea permisului de conducere, fie episodul Flora, fiecare dintre ele ridicind un semn de intrebare asupra influentei pe care jucatorul lui Chelsea o are printre tricolori.

La inceputul acestei saptamini, la reunirea lotului pentru actiunea Cehia, presedintele FRF, Mircea Sandu si Anghel Iordanescu l-au convocat pe Mutu la o discutie in trei, subiectul principal fiind atitudinea sa din afara terenului.

“Vine meciul cu Cehia, iar tu trebuie sa fii un exemplu, Adi!”, i-au transmis cei doi oficiali. Decarul nationalei a receptionat imediat mesajul, promitind ca va face tot ce ii sta in putinta ca lucrurile sa revina la normal din acest punct de vedere.

Chiar luni, in prima zi de convocare, cind tricolorii au avut liber de la General toata noaptea, Mutu i-a cerut voie selectionerului sa mearga la petrecerea prietenului sau Alin. La chef au mai participat inca opt jucatori de la nationala, insa atit acestia, cit si Mutu au parasit localul la putin timp dupa miezul noptii, asa cum fusese intelegerea cu Iordanescu.

Puiu Iordanescu: “Va fi competitie pentru banderola!”

AS. Mutu e un excelent executant al loviturilor libere, cehii temindu-se de asta.

Atitudinea de pe teren si modul in care si-a condus colegii spre victorie in partidele cu Finlanda si Macedonia l-au determinat pe Anghel Iordanescu sa se gindeasca la oferirea banderolei de capitan jucatorului lui Chelsea.

“Am tot reflectat, si am ajuns la concluzia ca banderola de capitan la echipa nationala nu mai apartine unui singur jucator, Cristi Chivu in speta. Parerea mea este ca acela care va dovedi la fiecare meci ca poate fi un adevarat lider, acela va fi capitan”, a punctat selectionerul Iordanescu, care, de curind, l-a votat pe Mutu la FIFA intre cei mai buni 30 de jucatori ai lumii.

Chestionat pe marginea acestui subiect, Adrian Mutu a declarat: “Am mai spus-o si o repet. Pentru mine nu este foarte importanta banderola de capitan. Nu vreau sa dau nastere la tot felul de conflicte, pentru ca nu este cazul. Vom vedea ce va fi”.

ProSport - 9 octombrie 2004