Astazi au fost definitivate listele de candidati ale Uniunii PSD - PUR pentru Camera Deputatilor si Senatul Romaniei.

Conform comunicatului oficial, listele Uniunii Nationale PSD - PUR cuprind un numar total de 637 candidati, atat pentru locurile prognozate ca fiind eligibile, cat si pentru locurile neeligibile.

228 de locuri - respectiv 50,6% - sunt considerate eligibile.

Conform Uniunii Nationale PSD - PUR, 66% din numele de pe liste sunt propuneri noi fata de alegerile din 2000. Numai 34% din candidati sunt si in prezent parlamentari.

Conform comunicatului oficial, in situatii exceptionale Delegatia Permanenta a Uniunii Nationale PSD - PUR isi rezerva dreptul de a aduce unele modificari in componenta listelor de candidati.

Comunicatul nu explica insa in ce fel se definesc "situatiile exceptionale".

Listele PSD ar fi trebuit stabilite in urma alegerilor interne - sistem folosit pentru prima oara anul aesta, dupa rezultatele nesatisfacatoare inregistrate de PSD la alegerile locale din primavara.

Listele publicate astazi nu sunt insa identice cu cele rezultate in urma alegerilor interne.

Liderii de la centru ai partidului au accentuat in repetate randuri ca alegerile interne sunt modalitatea aleasa de PSD pentru a deveni un partid cu adevarat democratic si european.

Presedintele PSD, Adrian Nastase a explicat ca in afara de cele 10 % destinate de la inceput deciziilor de la centru, PSD trebuia sa tina seama de considerentele Aliantei cu PUR si de innoirea partidului, adica de prezenta pe liste a femeilor si tinerilor.

Conform comunicatului oficial, au fost numiti pe locuri eligibile 31 de tineri si 33 de femei.

In plus, au contat si deciziile Consiliului de Integritate Morala.

Listele

Printre numele cunoscute aflate pe listele Uniunii PSD - PUR se numara:

Primul ministru, Adrian Nastase, ministrul economiei si comertului, Dan Ioan Popescu, fostul ministru al educatiei, Ecaterina Andronescu, secretarul general al comisiei UNESCO, Alexandru Mironov si cardiologul Ioan Pop de Popa concureaza pe listele pentru Camera Deputatilor la Bucuresti, din partea PSD.

La Senat, pe listele Municipiului Bucuresti se regasesc: presedintele Ion Iliescu, presedintele PUR, Dan Voiculescu, ministrul delegat pentru coordonarea autoritatilor de control, Ion Blanculescu si purtatoarea de cuvant a Administratiei prezidentiale, Corina Cretu.

La Senat, din partea PSD, mai candideaza: presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, in Judetul Arges; secretarul executiv PSD, Dan Matei Aghaton, in Judetul Bacau; ministrul educatiei, Alexandru Athanasiu, in Judetul Bihor; ministrul culturii si cultelor, Razvan Theodorescu, in Judetul Botosani; Ministrul de Stat pentru Coordonarea Activitatilor din Domeniile Apararii Nationale, Integrarii

Europene si Justitiei, Ioan Talpes, in Judetul Caras Severin; vice-presedintele Senatului, Doru Ioan Taracila, la Calarasi; ministrul delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquisului comunitar, Victor Ponta, in Judetul Gorj; consiliera pe probleme de comunicare a primului ministru, Dorina Mihailescu, in Judetul Prahova; ministrul

apararii, Ioan Mircea Pascu, in Judetul Satu Mare; ministrul sanatatii, Ovidiu Branzan si fostul ministru al integrarii europene, Hildegard Puwak, in Judetul Timis; ministrul transporturilor, constructiilor si turismului, Miron Mitrea, in Judetul Vrancea; etc

La Camera Deputatilor mai candideaza din partea PSD: Vice-presedintele PSD, Viorel Hrebenciunc, in Judetul Bacau; presedintele comisiei de cultura a Camerei Deputatilor, Mihai Malaimare, in Judetul Botosani; fostul ministru al sanatatii, Daniela Bartos si seful cancelariei primului ministru, Alin Teodorescu, in Judetul Braila; consilierul de politica interna al presedintelui Romaniei, Octavian

Stireanu, la Buzau; ministrul delegat – negociator sef la Uniunea Europeana, Vasile Puscas, in Judetul Cluj; ministrul informatiilor publice, Vasile Dancu, la Cluj; ministrul de externe, Mircea Geoana, la Dolj; senatorul Adrian Paunescu, la Hunedoara; ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Dan Mircea Popescu, in Prahova; fostul ministru al administratiei publice, Octav

Cozmanca, la Suceava; fostul ministru al agriculturii, Ilie Sarbu, in Judetul Timis; etc.