PROUST / Samuel Beckett

Colectia In oglinda

Traducere din engleza de Vlad Russo

Pret: 95 000 lei

Greu de inchipuit "intalnire" mai improbabila decat aceea dintre Samuel Beckett si Marcel Proust, dintre irlandezul inchis in taceri grele de sens si parizianul intoxicat de flecareala de salon.

Faptul ca ea a avut totusi loc, faptul ca in 1931, la sapte ani de la moartea lui Proust, autorul lui Molloy a dedicat acest opuscul celui ce-l zamislise pe Swan ne someaza sa ne revizuim criteriile de clasificare.

Lectura lui, astazi, arata ca asteptarea lui Godot nu e deloc straina de cautarea proustiana a timpului pierdut si a Timpului pur si simplu -- "acel monstru bicefal al izbavirii si damnarii", cum e numit aici; ca lumea spectrala a pieselor si romanelor beckettiene si-ar putea avea originea in perspectiva desprinsa de tot ce e lumesc din finalul Timpului regasit.

Mai presus de toate insa, prin adancimea lor, paginile de fata dau masura impactului imediat pe care vivisectia proustiana l-a avut in epoca si totodata explicatia inrauririi pe care o exercita nestirbit de atunci incoace.

REFLUXUL SENSURILOR. POEME INEDITE / Ana Blandiana

Seria Ana Blandiana

Pret: 190 000 lei

Un nou volum de poezie in care Ana Blandiana are viziunea unei lumi a sensurilor fluide si ireversibile ale carei elemente esentiale sunt apa si timpul in forma lor ultima: marea si eternitatea. Refluxul sensurilor este tragerea intelesurilor in ele insele, in propria lor taina, o meditatie asupra trecerii, in egala masura luminoasa si fara speranta.

JURNAL SUMAR / Umberto Eco

In afara colectiilor

Traducere din italiana de Corina Anton

Pret: 170 000 lei

"Aceste scrieri, aparute in volum in 1963, se intitulau Jurnal sumar pentru ca astfel suna titlul rubricii pe care din 1959 o incepusem in revista Il Verri, notand observatii cu privire la moravuri si parodii inspirate din actualitate.

Tonul de jurnal s-a atenuat incetul cu incetul, iar aceste scrieri au devenit adevarate exercitii de plasmuire literara, care din proiectul initial mai pastrau doar referirea constanta la fapte sau polemici de actualitate", nota Umberto Eco in editia din 1975.

Dupa ce a decis sa elimine acele scrieri initiale care se refereau la intamplari al caror inteles devenise mult prea vag si prea strict legat de perioada respectiva, Eco a optat pentru o culegere de texte al caror titlu global "trebuie sa fie inteles acum ca o denaturare in serie si serveste pentru a desemna aproape exclusiv niste pastiches si parodii carora le-am adaugat niste fragmente scrise

ulterior in acelasi stil".

Jurnal sumar intra in categoria cartilor despre care lui Eco ii place sa spuna -- cu o reala, dar si ghidusa preocupare -- ca se adreseaza unui public foarte larg, ca ar putea sa ajunga in mainile unor persoane care nu sunt capabile sa recunoasca la prima vedere modelele din care se inspira parodiile.

Si scriitorul italian preciza: "La drept vorbind, sigur ca nu e frumos sa ironizezi si apoi sa le explici tuturor ca voiai sa spui contrariul, dar cred ca lectura parodiilor trebuie sa serveasca si pentru a face cunoscute mai bine modelele din care te inspiri.

Aceasta si pentru ca nu intotdeauna parodiezi un model pe care il consideri negativ; adesea, a parodia un text inseamna si a-i aduce un omagiu."

DESFIINTAREA OMULUI / C. S. Lewis

Colectia Intelepciune si credinta

Traducere din engleza de Sorana Corneanu

Pret: 130 000 lei

Modernitatea a minat prestigiul si statutul obiectiv al virtutilor, al calitatilor morale; ea a creat ceea ce C. S. Lewis numeste "oameni fara piept", oameni lipsiti de sediul simbolic al curajului, onoarei, responsabilitatii. Cartea reuneste trei conferinte tinute de autor la Universitatea din Durham in februarie 1943, in plin razboi.

Pentru a proba faptul ca raportarea la o norma absoluta si articularea morala constituie un dat obiectiv, definitoriu al omului, pentru a proba universalitatea acestui dat, C. S. Lewis invoca magistri ai gandirii iudaice si crestine, elene si romane (printre ei: Platon, Aristotel, Augustin, Toma d’Aquino), ca si magistri ai gandirii extrem-orientale (Confucius, inteleptii hindusi).

Cartea e socotita una dintre cele mai clar vazatoare critici ale omului modern si post-modern. Invatat sa socoteasca adevarul si dreptatea ca pe niste chestiuni subiective, divers interpretabile, omul acesta nu mai poseda reperul vertical care sa-i dea rezistenta in fata fortei brute, a tiraniilor de tot soiul, a totalitarismului.

SCRISORI CATRE O TANARA GIMNASTA / Nadia Comaneci

Colectia Arena

Traducere din engleza de Octav Bozintan

Pret: 150 000 lei

La ora actuala, Nadia e un om implinit. Are un nume cotat la bursa gloriei si o imagine inchiriata pentru companii sau campanii, multinationale sau indigene. Insa pentru cine nu stie (sau a uitat) cum se muta dresura de la circ in scolile cu profil sportiv si cate trebuie sa inghiti ca sa mananci, autobiografia epistolara a gimnastei e lamuritoare. Nadia are un mesaj simplu.

Ea n-a fost dintotdeauna zana de la Montreal, zeita de la Fort Worth sau printesa Carpatilor. A incasat scatoalce de la antrenori, si-a frant copilaria si si-a pus fermoar la gura in fata eclerurilor. A adus o galeata de medalii, iar cand s-a saturat de binefacerile sistemului si a vrut altceva, partidul a prins-o la granita si i-a amintit ca atitudinile de fronda se platesc dupa gratii.

Mimetice la ordinul parintilor, multe fetite vor sa fie Nadia -- bineinteles, sarind peste privatiuni direct la contul din banca.

Campioana care a pus in incurcatura tabelele de afisaj nepregatite pentru perfectiune li se adreseaza prin aceasta carte si le ofera cateva adevaruri elementare: in gimnastica gramul de aur echivaleaza cu litrul de sudoare, caloriile sunt cheia de bolta a performantei, iar paginile de jurnal intim pot cuprinde (cum s-a si intamplat) adnotari de genul: "galuste cu prune, gogosi cu gem si multa,

multa ciocolata".

DREPT CIVIL / Valeriu Stoica

Colectia Drept & economie

Pret: 690 000 lei

Fara fundamentare teoretica, fara primatul valorilor, dreptul devine o constructie tehnica absurda, un labirint kafkian, iar studiul sau, un exercitiu gratuit de hermeneutica normativa. Dar ignorarea elementelor de tehnica juridica, unele rafinate timp de secole sau chiar de milenii in diferitele scoli de gandire juridica, face imposibil accesul la intelegerea fenomenelor juridice.

Relativizarea excesiva a valorilor si dizolvarea lor in structura abstracta a tehnicii juridice sunt la fel de periculoase ca si absolutizarea valorilor. Ordinea juridica intemeiata pe libertate si siguranta nu se poate cladi nici cu cei care au pierdut sensul valorilor, nici cu fanatici.

Desi amendat substantial, Codul civil roman -- adaptat dupa cel francez si adoptat in 1864 -- nu a fost, din fericire, abrogat in timpul regimului comunist. Sub presiunea teoriei marxiste si a dreptului sovietic, cultura juridica romaneasca a pastrat totusi, chiar si in perioada totalitara, marca valorilor si a rafinamentului tehnic din Codul civil.

Spre deosebire de alte tari vecine, Romania a avut sansa continuitatii codului sau civil, astfel incat prabusirea sistemului totalitar a permis o adevarata resurectie a principiilor si valorilor peste care se asezase zgura conceptuala a acestui sistem. Totusi, izolarea impusa timp de cincizeci de ani a creat un decalaj, uneori urias, intre sistemul juridic romanesc si lumea juridica occidentala.

O noua lectura a Codului civil era necesara.