Pentru cetatenii romani din strainatate, ministrul Afacerilor Externe, Mircea Geoana a aprobat desfasurarea alegerilor generale din noiembrie in 137 de ambasade si consulate, inclusiv onorifice.

Decizia MAE de a organiza alegeri si la consulatele onorifice a avut la baza numarul important de cetateni romani din strainatate si distantele mari existente, in unele cazuri, intre zonele in care locuiesc comunitati de cetateni romani si orasele in care exista misiuni diplomatice si consulare.

Potrivit MAE, 115 birouri de vot vor fi organizate la misiuni diplomatice si consulate de cariera, iar 22 de birouri de vot vor fi organizate la consulatele onorifice din Europa si America de Nord.

Astfel, vor fi organizate alegeri la consulatele onorifice de la Melbourne (Australia), Wellington (Noua Zeelanda), Florenta, Bari, Treviso (Italia), Valencia (Spania), Gotteborg (Suedia) si la 12 consulate onorifice din SUA. Birourile de vot organizate la misiunile diplomatice, consulatele de cariera si onorifice sunt arondate circumscriptiei electorale a municipiului Bucuresti.

Potrivit legii, din birourile electorale organizate la misiunile diplomatice, consulatele de cariera si onorifice vor face parte cate doi reprezentanti ai comunitatilor romane din strainatate. Acestia vor fi desemnati, conform legii, prin tragere la sorti, la Biroul Electoral al municipiului Bucuresti, in prezenta reprezentantilor partidelor parlamentare.

Potrivit unei ordonante de urgenta aprobate recent de Guvern, “la sectiile de votare din strainatate, partidele politice, aliantele politice si aliantele electorale care participa la alegeri pot desemna cate un delegat, cu cetatenie romana si cu drept de vot, care va putea asista, ca observator, la procesul electoral, pe intreaga durata a acestuia“, toate cheltuielile privind

transportul, cazarea, masa si altele urmand a fi suportate de cei care ii desemneaza pe observatori.

CONDITII PENTRU VOT

Guvernul a mai decis prin ordonanta de urgenta ca pasaportul simplu poate fi folosit pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetatenii romani aflati in strainatate sau de cetatenii romani domiciliati in strainatate.

“Cetatenii romani cu domiciliul in Romania care voteaza in strainatate, precum si cei cu domiciliul in strainatate care voteaza in Romania, in baza pasaportului simplu, completeaza o declaratie pe propria raspundere ca nu si-au exercitat sau nu isi exercita dreptul de vot in aceeasi zi pe baza altui act de identitate sau pe baza cartii de alegator“, stabileste ordonanta de urgenta.