Bomba mediatica detonata, miercuri, de Ilie Botos, procurorul general al Romaniei, conform caruia anumite celule teroriste internationale sunt finantate din Romania, pare a fi o incercare de dezincriminare proprie cu anticipatie.

Se prea poate ca Botos sa fi intuit ca, mai devreme sau mai tarziu, se va face conexiunea intre prezenta domniei sale in staff-ul Universitatii "Bogdan Voda" (UBV) din Cluj, ca secretar stiintific si fondator al acestei universitati, Khaled Matar, un palestinian suspectat de colaborare cu Organizatia terorista al-Qaeda.

In urma cu o luna, in presa s-a lansat chiar zvonul ca Matar ar fi fost arestat in SUA, de FBI. Ulterior, Serviciul Roman de Informatii a anuntat ca "FBI nu confirma arestarea lui Khaled Deiab Abdallaa Matar".

Intamplator sau nu, printre cei care au profesat, de-a lungul timpului, la UBV se gasesc mai multe VIP-uri politice: Vasile Puscas, ministru delegat, negociator-sef la Uniunea Europeana, Vasile Dancu, presedintele Agentiei pentru Strategii Guvernamentale (ASG), Emil Boc, primarul Clujului, Sabina Funar, sotia lui Gheorghe Funar, ex-primarul clujean, Valer Suian, fost secretar general al PUNR si

Liviu Pop, ruda apropiata a lui Nelu Pop, secretar de stat in Ministerul de Interne. Puscas este foarte transparent in aceasta privinta, faptul ca a fost decanul Facultatii de stiinte politice din UBV, in perioda 1998-2000, fiind precizat in CV-ul domniei sale, postat pe site-ul Guvernului. Nu acelasi lucru se poate spune despre Dancu.

In CV-ul acestuia de pe site-ul ASG nu se face referire la perioada petrecuta la universitatea palestinianului.

Mai mult, sefa de cabinet a lui Dancu ne-a asigurat ca nu a profesat acolo: "Sunt de multa vreme asistenta domnului presedinte, i-am vazut toate CV-urile, inclusiv cele care trebuiau sa contina toate datele importante si e cert ca nu contin vreo referire la Universitatea «Bogdan Voda»".

Cu toate acestea, noi l-am gasit pe dl Dancu, prin cautare pe Internet, pe o pagina postata cu mai multi ani in urma, ca lector universitar la Facultatea de stiinte politice din UBV si subordonat al lui Puscas. Nici Emil Boc nu pare prea mandru de legatura cu UBV, referinta cu pricina lipsind din CV-ul pe care l-am gasit pe site-ul Primariei Cluj-Napoca.

Tot de pe Internet am aflat ca Emil Boc a fost lector universitar, coleg cu Dancu si subordonat al lui Puscas. In ceea ce-l priveste pe Ilie Botos, cu toate insistentele noastre, acesta nu a putut fi contactat in cursul zilei de ieri, pentru a preciza daca vede sau nu vreo incompatibilitate intre functia domniei sale si activitatea in cadrul UBV.

Infiintata in 1992, la Baia Mare, de Khaled Matar si Abdel Rahman, un palestinian cu cetatenie iordaniana si romana, Universitatea Romano-Araba (URA, actuala "Bogdan Voda") are un istoric zbuciumat, pigmentat de o ciocnire frontala cu SRI. Astfel, in 1993, la URA s-a incercat scolarizarea, intr-ale... pilotajului, a 30 de tineri palestinieni! Proiectul a cazut doar datorita impotrivirii SRI.

In 1994, Khaled Matar s-a inscris in PUNR, urmarind sa intre in Parlament ca reprezentant al minoritatii arabe din Romania. Tot in 1994, un frate al lui Khaled, aflat si el in Romania, a fost arestat si condamnat pentru evaziune fiscala. In 1995, Khaled s-a despartit de Abdel Rahman si s-a apucat de... obtinere de vize si locuri de munca in SUA pentru cetateni de origine araba.

SRI a descoperit ca, in acest scop, Khaled Matar a falsificat invitatii, contracte de munca si atestate de cunoastere a limbii engleze. Inglodat in datorii si urmarit de Politie pentru diverse infractiuni, Khaled Matar a sters-o definitiv din tara, cu destinatia SUA, "la sfarsitul anului 1998-inceputul anului 1999" (aproximatia apartine SRI).

Khaled a ajuns tocmai in statul Tenesse, unde a infiintat Rom-American Agency 2000. Numele Khaled Matar nu apare pe lista persoanelor cautate de FBI pentru activitati teroriste.

Cu toate acestea, suspiciunile de colaborare a sa cu retele de tip al-Qaeda sunt cat se poate de intemeiate, de vreme ce SRI admite ca a informat serviciul omolog american cu privire la traseul palestinianului.