Vlad Tudor, copilul de aproape 5 ani (4 ani si 8 luni) disparut duminica trecuta de linga mama sa in zona Manastirii Cocosu, din comuna tulceana Niculitel, a fost gasit simbata, intr-o ripa situata la 12 kilometri nord-vest, spre Luncavita. Prea tirziu insa. Baietelul murise de frig si de foame, conform concluziilor medicilor legisti din Tulcea dupa efectuarea necropsiei.

Se ridica insa multiple semne de intrebare. Micutul s-a pierdut sau a fost rapit si apoi abandonat? Murise sau era inca in viata cind a fost descoperit?

Parintii lui Vladut sint ravasiti de durere. Nu au puterea sa stea de vorba cu nimeni. Prietenii care le sint alaturi cred cu tarie ca micutul a fost rapit. Echipa de voluntari care l-a gasit pe Vladut sustine ferm ca acesta era in viata. Chiar si politistii care au cerut dispeceratului IPJ Tulcea o ambulanta au comunicat ca micutul traieste.

Blestemata masa la iarba verde

Vladut Tudor a disparut duminica trecuta, la capatul drumului de acces catre Manastirea Cocosu. Paula Tudor, impreuna cu cei doi copii, Vlad (4 ani si 8 luni) si Victor (3 ani), si cu fratele ei, Victor Georgescu, au venit la Manastirea Cocosu. Au asistat la slujba, iar femeia a dat un acatist, dupa cum a declarat ulterior parintele Lazar care oficiase slujba.

Vremea era frumoasa, asa ca familia s-a asezat la masa in apropierea unei troite. Vladut, care era imbracat cu un tricou verde, blugi si pantofi maro, se juca in apropiere. A fost scapat din ochi doar cit mama si fratele ei au pregatit masa. Acestia au observat ca lipseste abia cind l-au chemat sa manince. Era ora 16.30.

Au alergat disperati prin padure strigindu-l, dar nimic. S-au intors la manastire si i-au alertat pe calugari, cu care au plecat impreuna sa-l caute pe Vladut. Parca il inghitise pamintul. In jurul orei 18.00 au anuntat politia.

Purtatorul de cuvint al IPJ Tulcea, inspector principal Lucian Tugui, spune ca politistii au ajuns in mai putin de o ora si, cu ajutorul jandarmilor, care au fost de asemenea mobilizati, au inceput cautarile in padure. Insa era deja intuneric.

L-a inghitit pamintul

Cautarile au fost reluate luni dimineata, existind inca sperante ca micutul s-a ratacit si poate fi gasit. Au fost adusi ciini de la o asociatie chinologica din Constanta si o echipa de agenti din Bucuresti, dotata cu masini performante pentru operatiuni de gen. Nimic. Marti s-a apelat chiar si la ciini specializati in depistarea mirosului de cadavru. Nu parea sa fi scapat vreun loc necercetat.

Padurea Niculitel-Macin se intinde pe 20 de hectare, este deasa si intunecata. Miercuri, cautarile s-au intetit. Politisti, jandarmi, agenti de paza, ciini special antrenati au scotocit din nou padurea si imprejurimile manastirii. Chiar si cartierele de tigani din Niculitel si Nifon au fost cercetate.

Spre seara, un elicopter dotat cu sistem de detectie pe timp de noapte a survolat zona. Au fost identificate tinte suspecte, care insa nu au fost confirmate. Incepuse sa ploua marunt. Joi, dupa cum a declarat unchiul copilului, Victor Georgescu, actiunea a continuat cu doua elicoptere, iar la sol cu toate fortele disponibile din zona.

Politistii spun ca a fost cea mai ampla operatiune de cautare a unei persoane disparute in Romania.

Profesionistii l-au gasit rapid

Familia, prietenii, politia, jandarmii isi stabilisera cartierul general la Manastirea Cocosu, de unde se tinea legatura cu cautatorii. Se scotocea zi si noapte, pe distante de kilometri intregi. Vladut era de negasit. Sperantele devenisera din ce in ce mai slabe.

Vineri seara, dupa ce elicopterele s-au intors la baza, familia a apelat, in disperare de cauza, la o firma specializata din Constanta. Opt agenti ai societatii National Protguard au fost trimisi la fata locului. Au sosit simbata dimineata la ora 7.30, si l-au gasit la o distanta de aproximativ 12 kilometri de manastire, intr-o viroaga impadurita.

Mort sau viu?

O contradictie izbitoare este legata de momentul mortii lui Vladut Tudor. Agentii de paza care au gasit copilul sustin ca acesta era inca in viata si ca ar fi deschis chiar ochii.

In schimb, medicul Elena Brescan, seful Sectiei Pediatrie de la spitalul din Tulcea, a declarat ca, dupa felul in care arata - corpul rigid, fata inclestata si ochii dati peste cap -, Vladut Tudor era mort inca de vineri seara. La rindul sau, dr. Nicolae Radu, de la Serviciul de Ambulanta Tulcea, a declarat ca imediat ce a preluat copilul i-a aplicat defibrilatorul.

Aparatul insa nu a pornit, semn ca micutul era deja mort. Cu toate astea, i-a facut punctie cardiaca si femurala, insa corpul copilului nu a raspuns in nici un fel.

"L-am tinut in brate, era viu!"

Unul dintre agentii care l-au descoperit pe Vladut ii contrazice ferm pe medici. Agentul Adrian Marinescu, angajat al firmei constantene National Protguard, l-a tinut in brate pe Vladut imediat ce a fost gasit de seful lui, directorul operativ Danut Duda.

- Cum l-ati gasit, domnule Marinescu?

- Eram cu doua masini, cu care am intrat in padure pina unde s-a putut. Padurea era foarte mare si deasa. Am coborit si ne-am raspindit in linie dreapta la distanta de 10-15 metri unul de altul, ca sa putem comunica. Mai era cu noi o calauza, care ne-a fost data imediat ce am ajuns la manastire. Am mers foarte mult, am maturat practic padurea. Inaintam, apoi mergeam pe lateral si iarasi inaintam.

Eram deja plini de noroiul care se facuse de la ploaia din ultimele zile. La un moment dat, l-am auzit pe sefu’ prin statie: “Am gasit copilul”.

- Ce a urmat?

- Nici nu ne-am gindit ca poate fi o gluma. Tot prin statie, sefu’ a ordonat ca unul dintre noi si calauza sa alerge “spre un loc cu semnal” ca sa cheme ambulanta, pentru ca “micutul traieste”. Noi, ceilalti, am ajuns imediat la ripa unde zacea micutul. Era intins pe o parte, hainutele erau curate si respira greu, hiriia.

A deschis ochii si chiar am vazut cum misca o mina. Deci n-a fost doar un semn de viata, ci mai multe. Nu asa arata un om fara viata. Eram cu totii acolo, l-am vazut, traia.

- Cum ati reactionat?

- Am stabilit sa-l transportam la manastire. N-am sa uit in viata mea prin ce am trecut. Eram disperati, obositi, sleiti si nu mai aveam rabdare. Il predam din brate in brate ca sa putem ajunge cit mai repede. Dupa vreo patru kilometri am ajuns intr-un loc unde erau o masina “papuc” si un camion. Erau ale padurarilor, ne-a spus un baietandru. Acolo se aflau calauza si colegul nostru.

A aparut padurarul, care a pornit “papucul” in care ne-am urcat toti. Copilul si Danut Duda, in fata. Vladut inca mai traia. Nu stiu cum a putut padurarul sa conduca atit de repede, ca la un raliu, in desimea aia de padure, dar a facut-o.

- Ati ajuns la manastire.

- Da, aici ne asteptau parintii si politistii, nici nu mai stiu, era multa lume. Copilul era in viata. Nu au mai stat pe ginduri. S-au urcat in masina tatalui copilului si au plecat in tromba. Toti erau fericiti ca Vladut traieste. In spate era o masina a politiei. La nici cinci kilometri de Tulcea, copilul a fost preluat de ambulanta care venea spre noi.

- Medicii legisti spun ca Vladut era mort, poate chiar de vineri.

- Nu se poate! Noi l-am vazut viu - si politistii, si parintii, si toata lumea care era acolo. Daca ar fi fost mort, nu l-am fi miscat de acolo. Oricine stie ca o persoana gasita decedata nu este miscata din loc pina la sosirea criminalistilor si a procurorilor. Decesul lui Vladut Tudor a fost constatat simbata, la ora 12.40.

Filmul tragediei

Duminica, 17 octombrie: in jurul orei 16.30, Vladut Tudor, in virsta de 4 ani si 8 luni, a disparut de linga mama sa, la Manastirea Cocosu din comuna Niculitel, judetul Tulcea. La ora 18.00 a fost anuntata politia.

Luni, 18 octombrie: in ajutorul politistilor au fost adusi citiva ciini specializati in cautarea persoanelor disparute, precum si masini performante.

Vineri, 22 octombrie: spre seara, parintii lui Vladut au apelat la o firma specializata din Constanta, National Protguard.

Simbata, 23 octombrie: in jurul orei 11.00, agentii National Protguard au gasit copilul intr-o ripa impadurita, la aproximativ 12 kilometri de locul unde disparuse. Desi martori oculari sustin ca el inca traia, la spital a ajuns mort.

Intrebari esentiale

1. Vladut a plecat singur sau a fost rapit de cineva?

2. Cum a putut supravietui cel putin cinci zile un copil de nici 5 ani fara mincare, dormind prin paduri, pe o vreme rece si ploioasa?

3. Cum s-a putut deplasa 12 kilometri pe un teren greu accesibil chiar si unor adulti?

4. Cum au reusit agentii unei firme particulare sa-l gaseasca in citeva ore, si la mare distanta, dupa ce politistii si jandarmii nu l-au gasit in cinci zile, pe o suprafata mai mica?

5. De ce hainele lui Vladut erau curate, dupa sase zile in care s-ar fi tirit prin paduri?

6. Cum a ajuns copilul mort la spital, cind cei ce l-au gasit spun ca era in viata?

Legistii spun ca a murit de foame si de frig

Dupa primele examinari efectuate de medicul legist din Tulcea rezulta faptul ca micutul a murit din cauza inanitiei si a deshidratarii.

Purtatorul de cuvint al Ministerului Public, Simona Frolu, a comunicat simbata, pentru Mediafax, ca o echipa de criminalisti verifica urmele din zona in care a fost gasit copilul. Potrivit aceleiasi surse, medicul legist care a examinat corpul lui Vladut Tudor imediat dupa ce a fost gasit nu a constatat nimic ce ar putea indica alta cauza a mortii decit frigul, foamea si deshidratarea .

Medicul de garda de la Sectia Reanimare a Spitalului Judetean Tulcea a confirmat ca Vladut Tudor a fost adus decedat.

Astazi, anchetatorii vor transmite conducerii Ministerului Public un raport complet privind imprejurarile in care a decedat Vladut Tudor.

Avea hainutele curate

Procurorul general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Constanta, Marian Alexandru, nu exclude varianta rapirii copilului. Cind a fost descoperit in ripa, copilul avea hainele curate si nu prezenta urme de violenta. Avea doar o mica zgirietura la ochi.

Potrivit criminalistilor, asta poate insemna ca micutul nu a cazut in ripa, ci a coborit singur pentru a se adaposti.

Familia Tudor si prietenii sustin insa ca Vladut a fost rapit si ulterior abandonat in ripa. Anchetatorii, care discuta cu localnicii si cu toti eventualii martori din zona, au pus cele mai multe intrebari calauzei. Politistii au deja mai multi suspecti.

Recompensa de 10.000 de euro

Costin si Paula Tudor, parintii lui Vladut, locuiesc in Constanta. Fac parte din categoria familiilor care nu se confrunta cu greutati financiare, ba dimpotriva. El are doua localuri in centrul orasului: “La Taclale” si “In Vama”. In primele zile de cautare, familia a oferit o recompensa de 1.000 de euro pentru cel care il gasea pe Vladut.

Vineri, recompensa a ajuns la 10.000 de euro, insa nu a luat-o nimeni. Paula Tudor a lucrat pina in urma cu doua luni la departamentul de publicitate al unui ziar local. A preferat apoi sa-si ajute sotul in administrarea celor doua cluburi.

Pediatrii: sase zile de frig sint prea multe

Medicii pediatri sint de parere ca un copil in virsta de cinci ani nu avea cum sa reziste sase zile in frig si umezeala.

Ei sustin ca organismul are niste limite de supravietuire, care sint mai joase in cazul copiilor. Dr. Liliana Lupau considera ca, luind in calcul conditiile vitrege ale locului unde a fost gasit Vladut, acesta putea sa supravietuiasca aproximativ 24 de ore. “Nu putea sa reziste foarte mult, mai ales daca a stat si in mediu umed.

De foame e posibil sa reziste mai multe zile, dar de frig, nu”.

Doctorul a adaugat ca, fata de un adult, un copil are sanse si mai mici sa reziste in aceasta lupta cu viata. Organismul unui adult are o masa musculara mai mare si mai mult tesut adipos de rezerva.

Disparitii in serie

Localnicii spun ca, in urma cu 5-6 ani, in zona Manastirii Cocosu a disparut o fetita. Acum doi ani, o noua disparitie misterioasa, de data asta un adult. Nici unul nu a mai fost gasit. Procurorul general Marian Alexandru spune ca Niculitel este “o zona criminogena”, dar nu-si aduce aminte sa mai fi disparut cineva.