Din Top 300 realizat de revista Capital pe anul 2004, ziarul ZIUA va prezinta, in avanpremiera, clasamentul celor mai prosperi 12 oameni politici

1. Dinu Patriciu, 54 de ani, 300-350 de milioane de dolari

Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, este unul dintre cei mai cunoscuti liberali. A intrat pe scena politica in 1990. Din Parlament si-a dat demisia anul trecut, cand a fost pus sa aleaga intre afaceri si scaunul de parlamentar.

Anul 2003 a insemnat pentru grupul Rompetrol restructurarea capacitatilor de productie si realizarea sistemului logistic regional, care sa-i permita sa-si distribuie produsele in zona Balcanilor, asa cum ne povesteste Dinu Patriciu, actionar majoritar al grupului. Ca urmare a masurilor luate, veniturile incasate in 2003 au fost de 1,5 miliarde dolari, de 2,5 ori mai mari decat in 2002.

Grupul Rompetrol a mai avut si alte realizari anul trecut. "Am listat compania Petromidia pe bursa, ocazie cu care sute de oameni s-au imbogatit. In urma capitalizarii am ajuns de la 6,6 milioane de dolari la 300 de milioane de dolari, Rompetrol fiind acum una dintre cele mai lichide societati tranzactionate", declara Dinu Patriciu.

Operatiunea de compensare a datoriilor rafinariei catre stat s-a incheiat in decembrie 2003 si se va derula vreme de sapte ani. Aceasta a fost modalitatea propusa de Dinu Patriciu pentru stingerea datoriei companiei catre stat, debite ce se ridica la peste 500 de milioane de dolari.

2. Dan Voiculescu, 58 de ani, 290-300 de milioane de dolari

Este liderul Partidului Umanist. Daca, anul trecut, fondatorul grupului Grivco, Dan Voiculescu, alesese despartirea de partidul de guvernamant, din cauza politicii mult prea etatiste a acestuia, in toamna anului 2004 si-a schimbat opinia. A creat o alianta cu PSD, alianta care i-a asigurat un loc pe liste si intrarea in Parlament.

Familia Voiculescu a decis sa-si diversifice afacerile, investind pe piata de capital (detine actiuni la Petromidia si Ana IMEP) aproximativ sase milioane de dolari. S-au aflat in piata exact la momentul potrivit: pachetul de actiuni la rafinaria Petromidia a fost cumparat in primele momente de tranzactionare.

Tranzactiile de atunci au dat nastere unui intreg scandal, principala acuzatie fiind folosirea de informatii din interior pentru a specula actiunile. Oricum, portofoliul valoreaza astazi 14 milioane de dolari. Alianta intre Dan Voiculescu si Dinu Patriciu, principal actionar al rafinariei, merge dincolo de piata de capital.

O companie fondata cu participare egala importa titei pentru Petromidia si exporta produsele prelucrate, in timp ce, pentru Grivcorelf (companie de distributie de combustibil pentru avioane), contractul cu Rompetrol a fost inlocuit de o colaborare cu Petromidia.

3. Iosif Armas, 39 de ani, 200 de milioane de dolari

Membru al PSD de peste 10 ani, Iosif Armas a ocupat, pana in toamna acestui an, fotoliul de deputat. S-a retras de pe listele partidului pentru alegerile generale din noiembrie, pentru a se consacra afacerilor, dar ramane in continuare membru al Partidului Social Democrat.

Grupul sau de firme Argirom a cumparat anul acesta aeroportul din orasul Caransebes, Iosif Armas devenind astfel primul roman care are in proprietate un aeroport international. Nascut in Luncavita, la 25 kilometri de Baile Herculane, Iosif Armas si-a extins mult afacerile in aceasta zona a tarii. In timp, a cumparat de la stat cam tot ce se vindea in acest judet.

Statiunea Baile Herculane, porturile Orsova si Moldova Noua sunt achizitii mai vechi ale omului de afaceri. Cumpararea aeroportului are si o explicatie. Dupa cum ne-a declarat Armas, vrea sa faca din partea de sud-vest a tarii o zona turistica, puternic dezvoltata. "Pentru a face ce visez de mult, am nevoie de infrastructura.

In aceste locuri cu un potential turistic fantastic se ajunge foarte greu. Drumurile sunt proaste. Aeroportul este inchis de pe vremea lui Ceausescu. Fara investitii majore el nu poate functiona", justifica Iosif Armas.

In ultimii 14 ani el si-a creat un adevarat imperiu. Cele 32 de companii care fac parte din grup (Armas detine 78%) desfasoara activitati in mai toate domeniile posibile: de la transporturi, comert international, agricultura, turism, industrie pana la recuperare de creante externe.

Daca statutul sau de politician si membru PSD l-a ajutat in dezvoltarea afacerilor sale? Armas sustine ca majoritatea achizitiilor sale de la stat le-a facut pe vremea cand actuala opozitie era la putere.

Achizitiile importante efectuate in ultimul timp de grupul de firme Argirom il salta pe Armas pe locul 12 in editia din acest an a "Top 300 cei mai bogati romani". Anul trecut el ocupa pozitia 49 in clasamentul editat de revista Capital.

4. Gigi Becali, 46 de ani, 200 de milioane de dolari

Este, din ianuarie 2004, presedintele Partidului Noua Generatie. Pentru alegerile generale din toamna acestui an, Gigi Becali a fost desemnat sa candideze din partea Partidului la functia de presedinte al Romaniei.

Pentru Gigi Becali, ultimii doi ani au fost plini de evenimente. Echipa de fotbal "Steaua Bucuresti", al carei proprietar este, a reusit sa patrunda in Liga UEFA.

Desi analizele interne au aratat ca emblema clubului si marca Steaua sunt evaluate la 40 de milioane de dolari, din cauza pierderilor inregistrate in fiecare an - aproximativ 3 milioane de dolari, valoarea de piata a clubului Steaua este de 10 milioane de dolari.

Ultima tranzactie, vanzarea de catre fostul antrenor al Steaua, Victor Piturca, a 4% din actiunile pe care le detinea, s-a ridicat la 400.000 de dolari. Gigi Becali este si unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri din zona de sud, el detinand 350 de hectare de pamant, din care 220 sunt in zona Pipera-Tunari si 130 in alte zone din jurul Capitalei, si 30 de hectare de padure.

5. Viorel Catarama, 49 de ani, 100-120 de milioane de dolari

Este vicepresedinte al Partidului National Liberal, filiala Bucuresti. Imaginea sa de politician a fost puternic zdruncinata o data cu prabusirea fondului mutual FMOA, administrat de SAFI, unde Catarama era actionar.

Este actionar in 228 de societati comerciale in Romania si in 58 de firme din strainatate, Elvila, specializata in industria mobilei, fiind cea mai cunoscuta companie a omului de afaceri si politicianului Viorel Catarama. Se implica direct in conducerea acestei companii, dar si a altora din grupul de firme la care este actionar.

Este un impatimit al golfului, si ori de cate ori are timp liber se dedica acestui sport. In mediul politic si de afaceri mai este cunoscut si ca un bun jucator de tenis de camp, dar si de tenis cu piciorul.

Valoarea de piata a firmei Elvila, unde Viorel Catarma controleaza pachetul de 97% din actiuni, este estimata la circa 100 de milioane de dolari. Omul de afaceri mai detine in proprietate personala urmatoarele terenuri : 185,6 ha teren agricol, 10 ha teren forestier si 4,4 ha teren intravilan.

Valorile de piata ale acestor terenuri adaugate la valoarea totala a actiunilor din firmele detinute ridica averea lui Viorel Catarama la circa 120 milioane de dolari.

6. Iulian Tocu, 45 de ani, 45-50 milioane de dolari

A fost, pana in toamna acestui an, deputat PSD. Este printre putinii politicieni-oameni de afaceri care spun ca, desi a fost nevoit sa renunte la functiile de administrator din cauza intrarii sale in Parlament, acest lucru nu s-a facut simtit in evolutia financiara a companiilor.

Desi Iulian Tocu a trebuit sa renunte la functiile de administrator pe care le detinea la firmele sale din cauza intrarii sale in Parlament, acest lucru nu s-a facut simtit in evolutia financiara a companiilor. Cifra de afaceri a grupului sau de firme a crescut usor in anul 2003 si s-a apropiat de 55 milioane de dolari.

"Fata de 2002 cand cifra de afaceri a fost de circa 48 de milioane de dolari, o crestere cu 12% a acesteia in 2003 cred ca este normala. Cine face afaceri serioase stie ca de la un anumit moment este foarte greu sa cresti brusc de la un an la altul. Sunt multumit de evolutia companiilor la care sunt actionar, mai ales ca nu am fost administrator in aceasta perioada", spune Iulian Tocu.

7. Attila Verestoy, 50 de ani, 38-40 de milioane de dolari

Este unul dintre membrii de frunte ai UDMR, fiind si presedintele grupului parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din Senat. Attila Verestoy recunoaste ca statutul de om politic i-a oferit notorietate, fapt care l-a ajutat foarte mult in business.

"Banii trebuie investiti si nu consumati", este de principiu omul de afaceri si parlamentarul Attila Verestoy. In ultimii 14 ani, senatorul UDMR a dezvoltat mai multe afaceri in diverse domenii de activitate, de la industria de prelucrare a lemnului pana la transporturi, industrie alimentara, agricultura, comunicatii etc.

Attila Verestoy recunoaste ca statutul de om politic l-a ajutat foarte mult in business. "Datorita politicii am devenit o persoana publica, altfel lumea stiintifica de unde ma trag nu-mi oferea aceasta notorietate".

Conform unui audit extern, actiunile detinute de Attila Verestoy in grupul de firme Hungastro, ce cuprinde peste 20 de societati comerciale, sunt evaluate, in prezent, la 37 milioane de dolari.

8. Ion Dumitrache, 48 de ani, 35 de milioane de dolari

Este membru al PSD din anul 2000. Pana in iunie 2004 a fost membru in Consiliul Local al Primariei orasului Constanta, pozitie pe care a pierdut-o in urma alegerilor din acest an.

Este coproprietarul grupului de firme "2x1 Holding" din Constanta care cuprinde un lant de farmacii si mai multe benzinarii, santierul Naval Midia - singurul din tara specializat in dezmembrari si taieri de nave iesite din uz. Ion Dumitrache este cofondator si proprietar al trustului de presa "Observator de Constanta".

Mai detine o agentie de turism, o tipografie color, o firma de transporturi rutiere de marfuri, una de constructii, o fabrica de panificatie si o retea de magazine. Dumitrache si-a extins afacerile si in turism. Este in prezent proprietar a sase hoteluri si restaurante in majoritatea statiunilor de pe litoralul romanesc.

9. Octavian Radu, 43 de ani, 35 de milioane de dolari

Octavian Radu s-a inscris recent in Partidul Democrat, pe listele caruia va candida la alegerile parlamentare din aceasta toamna.

Pentru fondatorul grupului de firme RTC, anul 2003 a insemnat o despartire (partiala) de compania multinationala Antalis, cu care a intrat in asociere in 1998, cei doi parteneri impartindu-si grupul astfel: Antalis a preluat integral en gros-ul de hartie tipografica omonim, Octavian Radu, la randul sau, preluand integral lantul de magazine Diverta, firma de produse promotionale Ranco, imobilele

si firma de transport TCE. En gros-ul de papetarie si birotica - RTC a ramas, deocamdata, in proprietate comuna, Radu neascunzandu-si intentia de a-l achizitiona integral in viitorul apropiat. Rulajul grupului RTC, care are mai mult de 2000 de angajati, a fost anul trecut de 100 de milioane de euro, cu un profit brut de aproape 5 milioane de euro.

In ultimul an, Octavian Radu si-a extins afacerile in domeniul papetariei si biroticii prin achizitia a 70% din firma de papetarie Astra. De asemenea, a cumparat 60% din fostul Mediacom, in prezent sub denumirea de Versus, retea si en gros de telefonie mobila. Intentia sa este de a renunta la partea de retail si de a ramane in en gros-ul de cartele si telefoane mobile.

Numai pe partea de cartele telefonice, Versus se afla printre primii angrosisti de cartele Orange si Connex si cel mai mare angrosist de cartele Romtelecom.

10. Constantin Toma, 45 de ani, 30-35 de milioane de dolari

Pana in toamna acestui an a ocupat functia de senator PSD de Buzau. A decis, insa, ca la alegerile generale din noiembrie sa nu mai candideze pentru un nou mandat, ci sa se concentreze asupra administrarii afacerilor sale.

Constantin Toma detine pachetul majoritar al unui grup de opt firme care produce de la filtre de apa sau extinctoare, pana la utilaje agricole. Sapte dintre aceste companii au fost infiintate dupa 1990. Divizia de agricultura a holdingului are un contract cu firma italiana Landini pentru fabricarea la Buzau a tractoarelor de 85 CP.

In anul 2002, a introdus pe piata sisteme de irigatii Nebraska realizate impreuna cu Lindsay Manufacturing Co USA.

Omul de afaceri detine 8000 de hectare de teren agricol dintre care 4000 sunt luate in arenda. "Am achizitionat si fosta cabana de vanatoare a lui Ceausescu din Siriu si 3,2 hectare de teren intravilan, plus inca 60 de hectare de padure. Am facut investitii de circa 2,5 milioane dolari intr-o pastravarie, teren de sport, piscina si un heliport.

Acum, valoarea acesteia este de circa cinci milioane de dolari", spune Constantin Toma. Omul de afaceri mai detine 50% din compania Aqualine din New Delhi si firma Aqua Interma din Belgrad, care se ocupa cu comercializarea filtrelor de apa.

11. Dumitru Becsenescu, 37 de ani, 30 de milioane de dolari

Caracteristica numarul unu a grupului Antares, condus si detinut de Dumitru Becsenescu, este diversificarea. Urmandu-si vocatia si dorinta de nou, omul de afaceri s-a inscris recent in Partidul Umanist, condus de Dan Voiculescu.

Caracteristica numarul unu a grupului Antares, condus si detinut de Dumitru Becsenescu, este diversificarea. Antares are activitati in domenii variate: distributie de produse petroliere, constructie de locuinte, transport de marfa si persoane si, mai nou, turism. Pana acum a realizat investitii totale de aproape 24 de milioane de euro.

Cariera lui Becsenescu inainte de 1989 nu avea legatura cu nici unul din aceste domenii de activitate, revolutia gasindu-l ofiter de marina. Dupa ce a facut o prima investitie in agricultura, a inteles ca banii se fac in alta parte. Asa a devenit primul distribuitor privat de gaz lichefiat din Oltenia.

Acum, business-ul cu produse petroliere a ajuns departe: distribuie GPL in toata Oltenia, printr-o retea proprie care totalizeaza 1000 de centre. In 1998, intuieste potentialul pietei imobiliare si incepe sa investeasca si in aceasta directie. Acum construieste locuinte in Pitesti, Bucuresti, Valcea si Constanta. In total, Antares Homes detine 250.000 mp de teren, iar pe 40.

000 mp din acestia deja se construieste. Acum patru ani, a infiintat si o companie (Antares Industrials) care livreaza tamplarie PVC, mobilier si usi metalice catre Antares Homes. Divizia de transport marfa pe calea ferata este cea mai profitabila si reuneste un parc logistic format din doua locomotive si 270 de vagoane proprii.

Antares Logistics opereaza servicii de transport pentru clienti precum Holcim, Lafarge, Dacia Pitesti sau Tepro Iasi. Totodata, s-a extins si in zona transportului de persoane, dupa achizitionarea companiei locale Transcozia.

12. Adriean Videanu, 42 de ani, 30 de milioane de dolari

Este un membru marcant al PD. Planurile sale de viitor sunt strict legate de miscarile care se vor produce pe scena politica. Daca alianta PNL-PD va ajunge la guvernare, iar el va ocupa un loc in noul guvern format, va da public business-ul sau spre gestionare unei companii de management.

Adriean Videanu se afla printre putinii oameni de afaceri si in acelasi timp politicieni care nu au fost niciodata implicati in vreun scandal economic sau politic. Secretul: "Nu am avut afaceri in jurul banului public. Poate ca statutul de politician m-a ajutat sa aflu mai devreme decat altii anumite informatii, am intuit mai devreme anumite lucruri.

Insa, intotdeauna am incercat sa evit contactul cu banul public. De aceea am orientat activitatea companiei mele mai mult catre export", precizeaza Adriean Videanu. Desi afacerile pe care le desfasoara, impreuna cu sotia sa, in industria de exploatare, prelucrare si comercializare a marmurei ii aduc profituri considerabile, nu afiseaza nici un semn al bogatiei.

De abia in acest an si-a cumparat o vila pentru el si familia sa, preferand ca in ultimii 14 ani sa locuiasca cu chirie, iar banii castigati sa-i reinvesteasca permanent in dezvoltarea companiilor la care detine pachetele de control.

Titan Mar, firma cu care Adriean Videanu s-a lansat in sectorul privat in anii 1990 si in care participarea familiei sale este de 35%, detine 68,5% din actiunile Marmosim, una dintre cele mai mari companii in exploatarea carierelor de piatra si marmura, lider national in domeniul rocilor ornamentale.