Potrivit dezvaluirilor publicate, ieri, de cotidianul “Romania Libera”, in 2001, mama premierului Adrian Nastase ar fi cumparat o casa situata in cartierul Primaverii, pe strada Moli?re nr. 10 de la omul de afaceri Cristian Sindie, considerat un apropiat al clanului Camataru si al lui Nicu Gheara.

“Evenimentul zilei” a descoperit ca Sindie, persoana cu care Elena Nastase a facut tranzactia imobiliara, a fost acuzat in trecut de santaj si rapire si este asociat cu mai multe persoane controversate. Sindie este asociat intr-o firma cu Gheorghe Gheara, care potrivit informatiilor noastre ar fi nimeni altul decit fratele celebrului Nicu Gheara.

Vila de pe strada Jean Textier 4 a gazduit pina in 2001 “Cabinetul de avocatura Adrian Nastase”. Dupa ce premierul a anuntat public ca renunta la acest cabinet, imobilul a devenit sediul fundatiei “Mileniul 3”, prezidata de Dana Nastase.

In aceasta cladire s-a deplasat, pe 25 aprilie 2001, notarul Raluca Draga Baldan pentru a perfecta o tranzactie intre Cristian Sindie si Elena Nastase (mama premierului). Cei doi au semnat un contract de vinzare-cumparare a parterului unei case din Primaverii. Pentru numai 65.

000 dolari, mama lui Adrian Nastase intra in posesia a 130 de metri patrati construiti in 1999 in cea mai scumpa zona a Bucurestiului, pe strada Moli?re nr. 10, de catre Cristian Sindie.

Ce legaturi ar putea exista intre mama premierului si acest Sindie, dat fiind ca in contractul semnat de cele doua parti se mentioneaza ca “vinzarea n-a fost intermediata, partile cunoscindu-se personal”?

Sindie, acuzat de sechestrare si santaj

Cristian Sindie este un om de afaceri pe care mass-media l-a localizat printre interlopii ce graviteaza in jurul cunoscutului Nicu Gheara. De altfel, aparitiile mediatice ale lui Sindie confirma relatiile sale cu personaje dubioase. Astfel, in dosarul Camatarilor, una dintre partile vatamate, romano-americanul Cristian Pitigoi, sustinea ca i-a imprumutat niste bani lui Cristian Sindie.

Acesta din urma a refuzat sa-i returneze si a incercat sa-l intimideze pe Pitigoi spunind ca este partener de afaceri cu Nicu Gheara. Mai mult, Pitigoi isi exprima indoiala ca cineva l-ar putea aduce la bara pe Sindie, deoarece acesta ar avea unele afaceri imobiliare cu familia Nastase.

Declaratiile lui Pitigoi - care au stat la baza emiterii mandatului de arestare pe numele lui Ion Balint (Nutu Camataru) - s-au confirmat in ceea ce priveste cel putin o tranzactie imobiliara - vinzarea casei lui Sindie din strada Moli?re catre Elena Nastase, mama premierului.

Cristian Sindie - actionar in patru firme, patron al clubului “Flamingo” din Bucuresti si fost proprietar la “Paradis Latino” din Jupiter - a fost acuzat la rindul sau, exact precum fratii Camataru, de sechestrare de persoana si santaj.

In vara lui 1999, Sindie si administratorul sau de la “Flamingo”, Adrian Calina, au inchiriat “Paradis Latino” din Jupiter.

Potrivit acuzatiilor din dosar, in luna iulie 1999, nemultumit de rezultatele parteneriatului de pe litoral, Sindie si un grup de sase bodyguarzi si fosti sportivi de performanta l-au sechestrat, batut si amenintat cu moartea pe Adrian Calina, cerindu-i 35.000 de dolari. Adrian Calina a facut plingere la politie, dar Cristian Sindie nu a patit nimic.

De asemenea, in firma “Interlink Construct” SRL, Cristian Sindie este asociat cu Gheorghe Gheara, care potrivit informatiilor noastre ar fi nimeni altul decit fratele celebrului Nicu Gheara. Sindie si Gheara detin fiecare cite 50 la suta din aceasta companie de constructii.

Dancuta, boxer interlop

In ciuda contractului de vinzare-cumparare care atesta ca Elena Nastase a cumparat casa de la Sindie (contract recunoscut de vinzator), mama premierului nu mai figureaza ca proprietar in imobilul de pe Moliere nr. 10. Nu stim exact care a fost drumul parcurs in acte de vila cumparata in 2001 de mama lui Adrian Nastase.

Putem doar banui ca dupa ce Cristian Sindie si partenerul sau, Rica Daniel Dancuta, au construit casa, in 1999, Sindie a vindut parterul din Moli?re nr. 10 cu 65.000 de dolari Elenei Nastase, iar aceasta l-a instrainat la rindul ei.

Suma ramine un mister, intrucit Elena Nastase nu raspunde nici la numarul de telefon din Naum Rimniceanu (cartierul Dorobanti), unde avusese adresa de buletin inainte de tranzactie, si nici la numarul din Moliere. Cert este ca, potrivit informatiilor extrase din Pagini Albe, pe Moliere, nr.

10, in apartamentul cumparat de Elena Nastase, figureaza in prezent o oarecare Georgeta Florinela Dancuta, foarte probabil ruda cu fostul boxer Rica Daniel Dancuta, cel care a construit casa, impreuna cu Sindie. Un anume Dancuta (acelasi sau coincidenta de nume?) a fost mentionat de Adrian Calina, drept unul dintre cei care l-au rapit, batut si amenintat cu moartea in iulie 1999.

Numele lui Dancuta a mai fost pomenit si-n 1998, cind hocheistul Mihai Stoicescu a fost impuscat din greseala de catre un ofiter din cadrul Departamentului Cercetari Penale IGP. Se pare ca echipa de politisti l-a confundat pe hocheistul de la Sportul Studentesc cu Daniel Dancuta, boxerul pe care il urmareau pentru trafic de droguri.

Alti parteneri: Fernando Enciu si deputatul Emeric Kedves

Printre alte nume cunoscute ce apar ca parteneri de afaceri ai lui Cristian Sindie se mai numara si Fernando Enciu, cel care a avut in administrare Insula Mare a Brailei inaintea lui Culita Tarita. Fernando Enciu a fost acuzat in instanta ca ar fi prejudiciat cu mai multe milioane de dolari cea mai mare societate agricola a Romaniei, Insula Mare a Brailei.

Contractul cu RREN Import Export (al carei patron este Fernando Enciu) a fost reziliat de catre Administratia Domeniilor Statului pentru a-i fi inminat mai apoi, fara licitatie, PSD-istului Culita Tarita. Sindie si Enciu sint asociati in firma “G.D.F.S.

Brokers” SA, avind ca obiect de activitate intermedierile financiare, unde Enciu are un pachet de 50 la suta de actiuni, iar Cristian Sindie 10 la suta. In aceeasi societate, ca administrator persoana juridica apare SC “Consulting Group” SA, firma in care deputatul UDMR Emeric Kedves detine aproape 1,6 la suta din actiuni.

Ev. Zilei - 28 octombrie 2004

Ultima achizitie locativa a familiei candidatului PSD+PUR la alegerile prezidentiale a fost preluata de la Cristian Sindie, om de afaceri al carui nume este corelat cu cel al fratilor Camataru si al lui Nicu Gheara. Bunele relatii dintre Cristian Sindie si familia Adrian Nastase sunt demonstrate de mai multe aspecte. Dupa modelul Zambaccian, pretul achizitiei este suspect de avantajos: 65.

000 de dolari pentru 130 mp intr-o vila de lux in Primaverii!?

Averea imobiliara a familiei Adrian Nastase se inmulteste pe an (de mandat) ce trece. Ultima achizitie locativa a familiei candidatului PSD+PUR la alegerile prezidentiale a fost preluata de la Cristian Sindie, om de afaceri al carui nume este corelat cu cel al fratilor Camataru si al lui Nicu Gheara, personaje despre care se spune ca fac parte din lumea interlopa a Romaniei.

Noi nu credem ca Adrian Nastase are legaturi cu cei acuzati de institutiile statului ca fiind reprezentanti ai mafiei.

Poate doar "intamplarea" a facut ca Elena Nastase, mama premierului, sa-si cumpere in aprilie 2001 un apartament de lux in cartierul Primaverii de la o persoana banuita a avea afaceri cu clanul Camataru si cu Nicu Gheara (insusi aparatorul fratilor Balint, avocatul Costea, a confirmat in contextul procesului: "Persoana i-a imprumutat bani lui Cristian Sindie, care a refuzat sa mai returneze

suma invocand faptul ca este cu Nicu Gheara. Cristian Sindie nu poate fi adus in fata instantei pentru a da declaratii - in procesul Camatarilor, n.r. - intrucat a cumparat un apartament in cartierul Floreasca, unde locuieste mama premierului Adrian Nastase"). Bunele relatii dintre Cristian Sindie si familia Adrian Nastase sunt demonstrate de inca doua aspecte.

Primul: Elena Nastase recunoaste in contractul de vanzare-cumparate incheiat pe 25 aprilie 2001 ca "vanzarea (apartamentului - n.r.) nu a fost intermediata, partile cunoscandu-se personal". Al doilea: tranzactia dintre Sindie si Elena Nastase s-a legalizat in vila Jean Texier nr.

4, unde premierul a avut sediul firmei sale de avocatura si unde in prezent isi desfasoara activitatea Fundatia Mileniul 3 a Danei Nastase.

Noua achizitie imobiliara a familiei Nastase o reprezinta un apartament de lux cu o suprafata de 130 mp situat la etajul 1 al unei vile de pe strada Moliere nr. 10, sector 1, cartierul Primaverii, achizitionat cu modesta suma (pentru zona rezidentiala in care este amplasat) de 65.000 dolari.

Se vede treaba ca atat premierul, cat si membrii familiei sale au mana buna atunci cand cumpara spatii locative. Agentii imobiliari au estimat apartamentul din Moliere nr. 10 ca valorand aproape 150.000 dolari in anul 2001.

Dupa cum se stie, in anul 1998 liderul PSD, Adrian Nastase, a cumparat de la ex-deputatul PDSR Gabriel Bivolaru (sotul altei devalizatoare de banci) un pretios teren de 700 mp in strada Zambaccian nr. 16 cu suma de 11.000 dolari. Expertii imobiliari au apreciat terenul ca valorand, pe piata, in jur de 300.000 dolari.

Un articol de Iulia Vaida, Ada Mesesan

Romania Libera, 27 oct 2004