Repunerea in functie a Combinatului Petrotel-Lukoil, efectuata ieri, la Ploiesti, in prezenta primului ministru, Adrian Nastase, si a presedintelui Companiei Lukoil, Vagit Alekperov, a coincis cu implinirea unu secol de existenta a acestui obiectiv.

Achizitionat in luna februarie a anului 1998 cu 53,2 milioane $ de catre Compania Lukoil, Combinatul Petrochimic Teleajen, rebotezat Petrotel-Lukoil, a intrat intr-un program de modernizare efectuat de antreprenorul general Valgab si concretizat intr-o investitie de 120,7 milioane $, din totalul de 257 milioane $ ce reprezinta investitiile Lukoil in Romania.

Astfel, in cadrul programului de modernizare a combinatului ploiestean, au fost construite trei obiective noi – instalatile de hidrofinare benzina, de izomerizare si de producere a hidrogenului- ccea ce a produs o crestere a gradului de prelucrare a titeiului pana la 94,8%, volumul anual total de procesare fiind de 2,5 milioane tone.

De altfel, potrivit afirmatiilor presedintelui companiei, Vagit Alekperov, Lukoil va mai investi, in urmatorii 2-3 ani, inca 50 milioane $. "Din pacate, prea des ne-am uitat spre pietele ocidentale, asiatice sau sud-americane in coinditiile in care puteam fructifica piata estica", a recunoscut primul ministru, Adrian Nastase, contributia Lukoil la economia autohtona.