Numai in jur de 150 de romani au venit ieri, pe o vreme inchisa, pina la Palatul Elisabeta din Bucuresti, pentru a-i ura Maiestatii sale Regele Mihai I “La multi ani!” cu ocazia onomasticii.

Spre deosebire de alti ani, la sarbatorirea zilei Regelui Mihai I, portile Palatului Elisabeta - resedinta regala oferita de statul roman dupa revenirea Maiestatii sale in tara, in urma cu trei ani - au fost deschise numai doua ore.

In alti ani, de ziua Regelui, oamenii formau cozi lungi de jumatate de kilometru pina la Arcul de Triumf, dar pe atunci Maiestatea sa nu ii inminase inca presedintelui PSD, Adrian Nastase, un premiu al unei reviste oarecare si nici fostul lider al acestui partid, care in prezent este sef al statului, Ion Iliescu, nu ii oferise un premiu al unei publicatii similare.

La prinz, Regele Mihai I a fost invitat de presedintele Ion Iliescu si de Patriarhul Teoctist la masa, la Palatul Cotroceni, impreuna cu detinatorii titlului de Cavaler al Ordinului “Mihai Viteazul”.

Inca inaintea deschiderii portilor la Palatul Elisabeta se adunase o multime de oameni - majoritatea persoane de peste 60 de ani - imbracati frumos, cu flori in miini. Se discuta despre ce bine era pe vremea cind Regele era sef al statului. Dovedind inca o data ca punctualitatea este politetea regilor, Maiestatile lor Regele Mihai I si Regina Ana si-au primit intiia serie de vizitatori la 10.

00, ora anuntata, de altfel, oficial pentru inceperea festivitatilor. Intre timp, au aparut si citiva tineri, dar si bunici cu nepotii de mina ori in circa, “pentru ca parintii sint la serviciu”. Regele Mihai I si Regina Ana si-au primit oaspetii in picioare, avind in stinga un ofiter SPP si in dreapta, din cind in cind, pe secretara Casei Regale, Constanta Iorga, ori pe Simina Mezincescu.

Oamenii, multi dintre ei vizibil emotionati, stringeau mina Regelui si a Reginei, protocolul nepermitind efuziuni sentimentale. Cu o singura exceptie, nimeni nu a indraznit imbratisari, pupaturi ori alte asemenea gesturi.

O regalista infocata a dat insa friu sentimentelor si i-a luat Regelui obrajii in miini, in timp ce-i spunea ca “i-am blestemat pe cei care-l vorbesc de rau pe Rege sa ajunga sa-i ceara iertare, in 2005, in fata Palatului Regal”. Maiestatile lor au primit flori, tablouri, carti si albume vechi cu fotografii infatisindu-l pe Rege cind era tinar.

Cineva i-a oferit si o papusa imbracata in costum popular. Singurele personalitati care au stat la rind sa-l felicite pe Regele Mihai I au fost marii artisti pictori Sorin Ilfoveanu si Stefan Ciltia, carora li s-a alaturat profesorul universitar Vladimir Zamfirescu. Maestrul Ilfoveanu i-a oferit Maiestatii sale un tablou.

Oamenii s-au declarat, in general, emotionati de primirea la Rege, dar nu au privit cu ochi buni faptul ca personalitatile nu au mai venit, ca in alti ani, la Palatul Elisabeta. Stefan Popa chiar a punctat ca “am venit doar noi, amarastenii, si nici unul dintre cei mari”.

8 noiembrie 1945. In urma cu 59 de ani, pe 8 noiembrie 1945, tinerii liberali si taranisti care au manifestat in Piata Palatului au fost arestati de comunisti. Acestia au reprezentat o parte a santajului prin care Regele Mihai I a fost fortat sa abdice: comunistii l-au determinat sa-si semneze abdicarea spunindu-i ca, altfel, toti cei arestati vor fi impuscati.

Casa Regala a stabilit, inainte de 1944, ca ziua de 8 noiembrie sa fie ziua oficiala a Regelui Mihai, iar ziua de nastere, 25 octombrie, sa ramina o sarbatoare in familie.

Urari pentru Rege

Regele Mihai a declarat ca “intotdeauna a fost o bucurie sa fiu printre romani, iar sarbatorirea numelui a fost si ramine un bun prilej pentru acest lucru”. Ioan Dinu i-a spus Regelui: “Sa dea Dumnezeu ca leul romanesc sa ajunga egalul dolarului american ca pe vremea Regelui Carol!”.

Oamenii nu-l considera vinovat pe Rege pentru reconcilierea cu aceia care l-au renegat ani la rind - PSD si Ion Iliescu -, care nu i-au permis intrarea in tara dupa 1989 si l-au scos fortat din tara. Alexandru Rosca are si o explicatie pentru gestul Regelui: “Bolsevicii tot bolsevici: Iliescu si ai lui, oameni cu doua fete, nu ai de ce sa-i crezi.

Numai ca Suveranul nostru este deasupra tuturor si a dovedit superioritate. A pus interesul national si reconcilierea mai presus de ce simte pentru ei”.