Ca in fiecare an, Revista Capital ne face cunostinta cu cei mai bogati 300 de romani, ale caror averi depasesc fiecare 5 milioane de dolari. Adunate, averile celor 300 ajung la 13 miliarde de dolari. Ev.

Zilei apreciaza ca in termeni reali averea celor din TOP 300 a scazut din cauza devalorizarii monedei americane in raport cu aceea europeana, in timp ce Jurnalul National crede ca "Bogatii s-au imbogatit si mai mult". Gardianul vede in "Topul celor mai bogati 300 de romani, un clasament in atentia PNA".

Peste 50 de oameni de afaceri sint nou intrati in Top 300, clasament realizat pentru al treilea an de revista de afaceri Capital, care inventariaza cei mai bogati romani. Potrivit realizatorilor, averea celor 300 de milionari se apropie anul acesta de 13 miliarde de dolari, cu un miliard mai mult decit anul trecut.

Revista adauga insa ca in termeni reali averea celor din TOP 300 a scazut din cauza devalorizarii monedei americane in raport cu aceea europeana. Echipa care facut clasamentul spune ca firmele milionarilor dau de lucru la aproape 700.000 de oameni cu o cincime mai multi decit anul trecut. Averile cele mai mari sint in Bucuresti, urmat de vestul Tarii care alimenteaza topul cu 55 de milionari.

Din fisele celor intrati in clasament rezulta ca afacerile cele mai atractive au fost investitiile in piata de capital si cele imobiliare.

Daca topul ar fi tras linia sub averile mai mari de 100 de milioane de dolari nu am fi avut parte de nici un nume nou. Privit asa, clasamentul arata ca, pentru un nou venit usa se deschide greu. Clubul celor “peste suta” abia daca depaseste 20 de persoane (familii, in unele cazuri) pentru care un pas in fata inseamna si echivaleaza cu citeva averi din coada clasamentului.

Componenta ramine asadar neschimbata, ce se modifica sint ierarhiile. Iar asta se vede chiar la primele locuri. Fostul tenisman Ion Tiriac (700-750 milioane dolari) se muta de pe locul trei pe doi, reducind astfel diferenta fata de primul clasat, Iosif Constantin Dragan, (800-850 milioane dolari).

“Investitiile in Romania ale omului de afaceri Ion Tiriac s-au dovedit a fi cit se poate de inspirate”, scrie revista Capital, dind exemplu afacerile in crestere de pe piata auto, cele de pe piata bancara, de pe cea a asigurarilor dar si oportunitatile imobiliare.

Asta ar insemna ca domnul Tiriac a avut un an prea plin pentru ca pierderea unui pariu intens mediatizat cu primul ministru, sa-l indeparteze de Palatul Victoria. Ion Tiriac avanseaza deci un loc in top, semn ca simtul orientarii politice poate cataliza “inspiratia” din afaceri.

Fantome inca utile

Fratii Micula, cu afaceri in industria alimentara, hoteluri si mass-media, coboara un loc, dar cu o avere in crestere cu 50 milioane dolari. Fisa oradenilor e imbogatita anul acesta cu trimiteri la afacerile din media, unde consumatorii de programe radio si TV sint mai greu de convins decit cei de sucuri si napolitane.

Alti frati celebri si bogati, cei din controversata familie Paunescu, urca un loc si, potrivit evaluarii Capital, mai pun 50 de milioane la avere. Fisa lor arata cum fantoma Bancorex mai poate produce bani, semn ca cineva, acolo sus (nu in cer, ci pe pamint!) inca ii mai iubeste. Din primii cinci nu lipseste un alt “pasionat” al afacerilor: Sorin Ovidiu Vintu.

Topul ii descrie averea in citeva rinduri si apare presupunerea ca parintele FNI, si-a intors iar fata si banii catre Romania: piata de capital. Plasamentele financiare i-ar fi sporit averea cu vreo 40 de milioane de dolari. Avere sporita si la Ioan Niculae proprietarul grupului Interagro.

An manos pentru fostul ofiter de Securitate caruia Capital ii adauga la evaluare in jur de 100 de milioane de dolari. Pe lista cumparaturilor din 2004: un combinat chimic si un abator. In batalia de pe piata asigurarilor, firma sa, Asirom, a lasat locul unu firmei lui Tiriac (asociat cu Allianz).

Omul de afaceri considerat cel mai bogat politician, Dinu Patriciu, ramine pe locul sapte cu averea evaluata la 350 milioane dolari, in crestere cu 50 de milioane. Pasuita pentru sapte ani de datoriile istorice sub guvernarea PSD, rafinaria Petromidia ii aduce liberalului venituri consistente, iar listarea ei la bursa a insemnat cistiguri zdravene pentru cine a fost atunci pe faza.

Logodna cu folos

Capital scrie ca pe faza a fost de exemplu familia Voiculescu ocupanta locului opt. Capul familiei a intrat in topul de anul trecut, despartit de PSD. In 2004 reface logodna politica si revine linga putere. Top 300 ne arata rezultatele: un loc pe listele parlamentare, si un “bonus” de vreo 40 de milioane de dolari la avere.

Fisa familiei vorbeste de o “alianta intre Dan Voiculescu si Dinu Patriciu care merge dincolo de piata de capital” ajungind si la afacerile cu petrol. Pe locul noua, Frank Timis ramine cu averea neschimbata: 290 de milioane dolari. Omul de afaceri a ajuns in arena publica odata cu declansarea controversei din jurul exploatarii de aur de la Rosia Montana.

Cele mai multe afaceri ale sale sint, insa, in afara Romaniei iar fisa sa le inventariaza fara prea multe comentarii. Grupul primilor zece sufera doar o schimbare: pe locul zece se ridica, un loc fata de anul trecut, proprietarul magazinului Unirea si al companiei de asigurari Astra, Dan Adamescu.

El il scoate din “grupul decarilor” pe Ioan Neculaie, om de afaceri brasovean a carui avere s-a intregit cu o noua achizitie: uzina Roman despre care insa se arata zgircit la vorba poate si din cauza unei dispute care l-a pus pe pozitii adverse cu un grup de afaceristi apropiat de PSD-ul local.

Trecutul explica prezentul

In ansamblu grupul primilor zece si-a marit averea. Despre cei mai multi dintre ei se stie, cel putin, ca mentin relatii cordiale cu partidul aflat la putere. Un comentariu care deschide paginile Top 300, si care poate fi o lupa utila prin care poate fi privit clasamentul, remarca legatura strinsa dintre afacerile prospere si PSD.

Doctorul Roger Shoenman, profesor la Universitatea Santa Cruz, California, analizeaza legaturile dintre afaceri si politica in foste tari comuniste precum Polonia sau Bulgaria si remarca faptul ca ecuatia coruptie-legaturi cu fostele regimuri-afaceri controversate se poate construi si in Romania.

“Dinamica in Romania unde 10 sau 11 din primii 20 de oameni de afaceri se pare ca au avut legaturi cu Securitatea, este foarte diferita. Cei mai multi dintre ei incearca sa mentina legaturi bune cu PSD, facind exceptie cei ale caror afaceri sint intr-un domeniu politic invulnerabil”, scrie profesorul Schoenman.

Cine a intrat

Anul acesta 55 de oameni de afaceri sint nou intrati in TOP 300 dar ocupa mai degraba pozitii de mijloc sau din coada clasamentului unde bogatia este evaluata cu ordinul zecilor de milioane de dolari. Cea mai spectaculoasa descoperire a intrat direct pe locul 38.

Ioan Mihaila cu avere evaluata la aproximativ 60 de milioane de dolari este un baimarean cu proprietati in Statele Unite unde are o fabrica de elicoptere. Are actiuni si in afaceri imobiliare. A plecat in 1999 in SUA de unde s-a intors in 2003.

Profil asemanator la o alta intrare noua, familia Nasui cu o avere evaluata la 58 de milioane dolari si cu afaceri mai ales in domeniul sistemelor de comunicatii. Capul familiei, Dorel Nasui, a plecat in SUA in 1986 unde s-a apropiat de grupul Motorola care a si devenit vectorul principal al afacerilor sale. Ca si anul trecut Capital a rinduit separat averile celor mai bogate femei de afaceri.

Anul acesta pe primul loc in acest mini-top a intrat o descoperire noua, Anca Vlad, cu avere evaluata la 50 de milioane de dolari. Proprietara a unui grup de import si distributie a produselor farmaceutice, Anca Vlad este fost functionar in comertul exterior din timpul regimului comunist.

De altfel, o parte dintre cei care alcatuiesc TOP 300 a plecat in afaceri, la inceputul anilor 90, venind din comertul exterior. (exemple cunoscute sint Dan Voiculescu, Viorel Catarama). Este un dome-niu despre care cercetatorii istoriei recente au gasit numeroase dovezi de legaturi strinse cu fosta Securitate.

Un alt nou intrat este omul de afaceri Nicolae Sofianu cu avere evaluata de Capital la 25 milioane dolari. Investitiile sale sint legate in mare masura de piasa imobiliara dar are si afaceri in constructii. Sofianu a devenit reticent atunci cind Evenimentul Zilei a incercat sa afle mai multe despre afacerile sale, cu citeva zile inainte de aparitia TOP 300.

De altfel chiar echipa care a realizat clasamentul a admis ca o parte din cei aflati in top nu sint foarte entuziasti cu detaliile despre averile lor.

“Am evaluat averile care pot fi dovedite” a spus Andreea Rosca redactor sef al revistei Capital, care a adaugat ca la evaluare au fost luate in calcul si datoriile catre stat ale companiilor care figurau in datele facute publice de Ministerul Finantelor.

Ev. Zilei - 10 noiembrie 2004

Cei mai bogati zece romani

Iosif Constantin Dragan, octogenarul fondator al companiei Butan Gas in Italia, ramane cel mai bogat roman, cu o avere estimata la 800 - 850 milioane de dolari, potrivit Top 300 Capital. Fata de clasamentul realizat anul trecut, situatia celor mai bogati zece romani este aproape neschimbata.

Clasat anul trecut pe locul trei, fostul tenisman Ion Tiriac urca un loc in Top 300 Capital, cu o avere estimata la 700-750 de milioane de dolari.

Fratii Ioan si Viorel Micula ocupa locul trei, cu 700 de milioane de dolari, in vreme ce familia Paunescu, cu o avere estimata la 600-700 de milioane de dolari, se gaseste pe locul patru.

La fel ca si anul trecut, pe locul cinci este omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, cu 500 de milioane de dolari, iar pe sase se afla Ioan Niculae, patronul Interagro, cu 400-450 de milioane de dolari.

Dinu Patriciu, cu o avere de 300-350 de milioane de dolari, este clasat pe locul sapte, urmat de familia Voiculescu, cu 290-300 de milioane de euro.

Frank Timis are averea estimata la 290 de milioane de dolari si se plaseaza pe locul noua.

Pe locul zece este Dan Grigore Adamescu, patronul companiei de asigurari Astra si al magazinului Unirea, care are o avere estimata la 280 de milioane de dolari.

Topul nu este interesant doar pentru iubitorii de statistici, ci şi pentru cei care urmăresc atent picanteriile pe care le oferă, an de an, elita financiară din Romania.

Faţă de 2003, in acest an in top 300 au intrat 55 de noi milionari.

Echipa Capital care se ocupă de realizarea topului a străbătut ţara in lung in lat in căutarea de noi milionari. Şi au găsit. La varful topului insă, nu au avut loc schimbări majore. Sunt aceeaşi zece milionari de anul trecut.

De astă dată echipa Capital a realizat şi minitopuri cu cei mai bogaţi oameni din publicitate, cei mai tineri milionari, cele mai bogate femei sau cei mai bogaţi sportivi.

In continuare Bucureştiul deţine supremaţia la numărul de milionari, insă şi in Transilvania afacerile au mers foarte bine in ultimul an.

"Averea insumată a celor 300 ajunge la 13 miliarde, cu un miliard mai mult decat anul trecut. In termeni reali insă averile lor au scăzut din cauza deprecierii dolarului in raport cu euro", a declarat Adriana Halpert, editor coordonator Topuri Capital.

Pentru cei 300 de milionari lucrează 700.000 de angajaţi, cu 20 % mai mult decat anul trecut. In continuare in top sunt puţine femei care au reuşit să aibă afaceri de mare amploare. Există insă mai multe soţii ale unor milionari, care şi-au deschis afaceri proprii in colaborare cu bărbaţii lor.

Realitatea TV

Averile cumulate ale celor mai bogaţi 300 de romani insumează aproximativ 13 miliarde dolari, cu un miliard mai mult decat anul trecut, potrivit topului lansat, marţi, de revista Capital.

Potrivit echipei care a realizat topul, valoarea averilor a scăzut, insă, in termeni reali, motivul principal fiind deprecierea monedei americane in raport cu euro.

De asemenea, la baza multor afaceri a stat regula reinvestirii profitului.

Sectorul afacerilor imobiliare, piaţa de capital şi comerţul au fost cele mai atractive domenii pentru oamenii de afaceri.

In funcţie de zonă, Bucureştiul continuă să se menţină in topul celor mai bogate oraşe, cu 115 milionari in dolari şi o avere cumulată intre 7,6 - 8 miliarde dolari. Capitala este urmată de judeţele din Transilvania, de unde provin 55 de oameni de afaceri, cu o avere totală de peste un miliard de dolari.

Pe poziţia a treia se situează Banatul, cu 19 oameni bogaţi şi averi insumate de 754 - 785 milioane dolari.

Cele mai bogate zone

Bucureşti 7,6 - 8 miliarde dolari

Transilvania 1 miliard de dolari

Banat 754 - 785 milioane dolari

Revista Capital

Cel mai bogat roman a rămas, ca şi in clasamentul de anul trecut, Iosif Constantin Drăgan, cu o avere estimată la 800-850 de milioane de dolari. El este fondatorul companiei Butan Gas, cu activităţi in domeniul gazelor naturale in nouă ţări europene şi in Maroc.

Poziţia secundă aparţine omului de afaceri Ion Ţiriac, cu 750 milioane dolari proveniţi din afaceri legate de sport, bănci, asigurări şi comerţ. Acesta este urmat de Ioan şi Viorel Micula, cu o avere de 700 milioane dolari din industria alimentară, hotelieră şi mass-media.

Pe următoarele poziţii se plasează Familia Păunescu, cu 650 - 700 milioane dolari, Sorin Ovidiu Vantu - 500 milioane dolari, Ioan Niculae, acţionarul majoritar al Interagro - 450 milioane dolari, Dinu Patriciu, acţionarul majoritar al Rompetrol - 350 milioane dolari, familia Voiculescu, care deţine grupul Grivco şi grupul de presă Intact - 300

milioane dolari.

Averi mai mari de 200 de milioane de dolari au acumulat Frank Timiş, acţionar la mai multe societăţi din domeniul metalelor preţioase, printre care şi Gabriel Resources, - 290 milioane de dolari, Dan Grigore Adamescu, patronul grupului Nova Trade (care cuprinde Astra Asigurări, Unirea Shopping Center) - 280 milioane dolari şi Ioan Neculaie, patronul firmei

Prescon Braşov, - 250 de milioane de dolari.

Omului de afaceri Ion Ţiriac are o avere care se ridică la 750 de milioane de dolari

Anii 2003 - 2004 au insemnat, insă, pentru unii restrangerea afacerilor sau chiar falimentul.

Astfel, 55 de oameni de afaceri prezenţi in clasamentul de anul trecut au fost eliminaţi din cauza nivelului mare al datoriilor acumulate, profiturilor mici sau pierderilor. Printre aceştia se numără Culiţă Tăraţă, Zoltan şi Gabriela Prosszer, care deţin companiile Romcab şi Paneuro, sau familia Ilinca.

Topul companiilor

Petrom a rămas cea mai mare companie din Romania după cifra de afaceri, cu 2.318 milioane de dolari, urmată de Electrica - 1.604 milioane de dolari, Sidex - 1.318 milioane de dolari, Petromidia - 1.115 milioane de dolari, Metro Cash&Carry Romania - 1.

007 milioane de dolari, Romtelecom - 972 milioane de dolari, Electrocentrale - 733 milioane de dolari, Distrigaz Sud - 599 milioane de dolari şi Mobifon - 589.

BBC